szklanki ryżu basmati 1/2 papryki słodkiej np. żółtej 1 średnia cebula 250 ml passaty 2 ząbki czosnku świeża kolendra papryczka jalapeno sok z limonki oliwa z oliwek mielony kmin rzymski, oregano, pieprz, sól Na początek należy pokroić cebulę, jalapeno i paprykę w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek w rondlu i przesmażamy warzywa, aż się zeszklą. Teraz dolewamy(...)passatę i wsypujemy ryż. Dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jeśli płyn się wchłonie, dolewamy wody. W tym samym czasie dodajemy kmin rzymski, pieprz, oregano, miażdżony czosnek i nieco soli. Z solą ostrożnie, ponieważ passata najczęściej jest dosalana. My praktycznie nie używamy soli, więc dla nas jest wystarczająco słone. Dusimy wszystko
vegetanieProdukty potrzebne; Łosoś - 340gram mięta- 4 listki pomarańcz- 150 gram pieprz kolorowy młotkowany- 4 ziarenka sól himalajska- 1 łyżeczka ryż basmati- 200gram groszek- 50 gram cebula- 50 gram bulion wołowy- 1litr marchewka- 1 sztuka por- 1 sztuka pietruszka- 1 sztuka ser mascarpone- 100 gram whiskey ,, ballantine's"- 50ml sos sojowy- 10 ml miód(...)minimum gaz gotować przez 40-50 minut aż osiągnie gęstą konsystencję syropu. Myjemy dokładnie warzywa: marchewkę, pietruszkę; por dzielimy na kawałki i ustawiamy na gotowanie na parze na około 20 minut. Robimy risotto: na oliwie podsmażamy cebulkę, wrzucamy ryż i całość zalewamy winem, dodajemy partiami bulion do czasu, gdy wsiąknie i będzie al dente, dodajemy groszek
pichcisztoPilaw to aromatyczny ryż gotowany z warzywami z dodatkiem ziół, grzybów, suszonych owoców i przypraw. Moja propozycja to pilaw z bakłażanem i słodkawymi bakaliami, których smak podkreśla aromatyczny cynamon. Polecam:) POTRZEBUJEMY 1 bakłażan 1 szklanka ryżu basmati 1 duża cebula łyżeczka cynamonu 11/2 szklanki wo dy szczypta soli łyżeczka koperku 1/2 szklanki bakalii w tym orzechów i kilka sztuk(...)kostkę. Przekładamy do miski, solimy i zalewamy wodą. Po 30 minutach odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dusimy na oliwie przez kilka minut. W garnku podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy suchy ryż i smażymy 3 minuty. Zalewamy wodą , dodajemy rodzynki, cynamon, lekko solimy. Gotujemy aż ryż będzie miękki, co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż jest miękki lekko go mieszamy
WYSPA SZCZĘSLIWAplasterki, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, dodajemy miód oraz szczyptę cynamonu do warzyw dodajemy kurczaka, podsmażamy jeszcze około 20 minut po czym dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub makaronem typu tagliatelle posypane startym parmezanem oraz oregano SMACZNEGO! P.S Makaron możecie zastąpić ryżem basmati lub jaśminowym- PYCHA
Luźna Kuchniatestowania. Ryż basmati Risana ma długie cienkie ziarenka, które po ugotowaniu pozostają sypkie. Do klopsików pasował idealnie i zjedliśmy dwa woreczki.składniki:500 g mięsa mielonego drobiowego1 duża marchewka lub 2 mniejsze1 cebula2 łyżki posiekanego koperku500 ml wody2 łyżki bułkki tartej5 łyżek śmietanki 30 %sól z pieprzem Kamisdo zagęszczenia sosu mąka ryżowaryż basmati RISANAWodę wlać do rondelka(...)wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą, dodać śmietankę. Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ryżem lub ziemniakami
Monia miesza i gotujewywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata ) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera(...)opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i koperku. Doprawić do smaku
Di gotujemeeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki lub marchewki z groszkiem, itp. Ale dodatki pozostawiam już do Waszego wyboru. Jako, że jest to wersja bez sosu (sosy bywają u nas bardzo rzadko) idealnie komponuje się również z dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję(...)jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję pozostałe ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki i masło. Ja dolewam jeszcze trochę wody, by wytworzył się taki bezmączny sosik (tłuszczyk do polania ryżu lub kaszy). Smacznego
Smaczne Zdroweprzepięknie :) Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami Składniki (na 4 porcje): 1 większa lub 2 mniejsze czerwone cebule 1 duży bakłażan 2 dojrzałe pomidory 250 g (3/4 szklanki) ryżu basmati 2 szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu 60 g solonych pistacji pęczek koperku oliwa sól do smaku jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Cebulę pokrój w piórka, bakłażana i pomidory w kostkę(...)minut aż się zeszkli, następnie dodaj bakłażana oraz pomidory. Dodaj więcej oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo. Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez
Chilli Czosnek i Oliwaapetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam, że na jednym upieczeniu faszerowanej papryki się nie skończy. Należy korzystać z sezonu na paprykę, gdyż jest ona teraz najsmaczniejsza i przystępna cenowo. Składniki: 400 g wołowego mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati) 5 dużych czerwonych papryk 1 pęczek natki pietruszki 1 duża cebula(...)namoczyć w mleku. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Ryż zalać szklanką osolonej zimnej wody i gotować około 6 - 7 minut, ma być w środku jeszcze twardy. Odstawić do wystudzenia. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić
Kuchcik gotujeocet ryżowy 0,5 szklanki coca- coli 0,5 kubka wiórków kokosowych 1 czerwona papryka 3 łyżeczki sezamu 0,5 kubka orzeszków pecan 1 czerwona cebula 100 g ryżu basmati 1 jajko pęczek dymki ze szczypiorkiem sól pieprz Przygotowanie: filety z kurczaka myjemy, odsączamy, kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki zalewamy sosem sojowym około 3-4 łyżkami, dolewamy łyżeczkę(...)godziny kurczaka oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju smażymy na rumiany złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni wstawiamy wodę na ryż paprykę kroimy w paseczki, cebulę podobnie, czosnek szatkujemy warzywa podsmażamy, zalewamy colą, podgrzewamy, dorzucamy mięso i sezam oraz orzeszki do ugotowanego ryżu dokładamy pokrojoną dymkę, wiórki kokosowe i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy podajemy
Luźna Kuchniaczasu do czasu mieszając. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką i kiełkami. Na dodatek my wybraliśmy ryż basmati z rzeżuchą. Możecie oczywiście zmienić koncepcję i podać
vegetanieodmiany hokkiado. Pozostałe dynie mają konsystencję nieodpowiednią do curry (rozpaćkają się podczas gotowania), i tylko ta odmiana nadaje tak pyszny smak temu curry. Zdecydowanie polecam! Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry - 100g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki imbiru - 80g ciecierzycy(...)sól - świeża natka pietruszki Wykonanie: - Ryż gotować 15 minut z dodatkiem soli; następnie pozostawić na 5 minut pod przykryciem - Warzywa obrać i posiekać - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i kolendrę przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, marchewkę i pozostałe przyprawy
Wegańska kuchnia orientalnacurry)1 dynia Hokkaido4 szalotki4 ząbki czosnku3 cm kawałek imbiru2 papryczki chilli3 łyżki oliwy400 g obranych krewetek1 łyżka żółtej pasty curry1 opakowanie serka kremowego Apetina India500 ml bulionusól1 szklanka ryżu basmati natka pietruszkiPrzygotowanie:Dużą dynię przecinamy nożem na dwie części. Będzie służyła jako naczynie do podania curry. Łyżką wyjmujemy pestki. Dynię smarujemy oliwą i obsypujemy solą. Pieczemy w piekarniku(...)chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko i podajemy jako dodatek do curry. Gotowe curry przekładamy do upieczonej dyni
Smakowity Blog Kulinarnyjeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 3 małe cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy odrobina oleju lub oliwy z oliwek ewentualnie śmietana(...)Podsmażone mięso wraz z cebulką przesypać do wysokiego garnka. Dodać starte warzywa, kawałek selera i kapustę pekińską. Wlać wodę i dodać pomidory w puszce. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną to dodać koncentrat pomidorowy i wsypać surowy ryż. Gotować kilka minut na małym ogniu. Odstawić. Ryż po kilku
Ugotowaćryżu i warzywa, które nadadzą daniu smaku. Tym razem moje papryki nadziałam ryżem, mięsem, pomidorami, kukurydzą i cebulą. Tajemnicą mojego farszu jest dodatek startego sera grana padano, który idealnie skleja nadzienie i sprawia, że danie ma bardziej bogatszy smak. Składniki: 3-4 papryki 300 g mięsa mielonego (z indyka, wołowego, wołowo-wieprzowego) 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati) 1/2 szklanki(...)łyżeczka mielonej papryki ostrej 1/4 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Papryki przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne pozostawiając ogonki. Wnętrze każdej połówki lekko posolić i odstawić. Ryż przesypać do rondelka, zalać szklanką wody, dodać pół łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok 15 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Cebulę drobno posiekać
Kulinarne Inspiracje