ryby - 22566 przepisów (strona:804/1505)

66. Pesto z bobu i bazylii 184

których możemy sobie pozwolić na cheat meal czy nawet na cheat day.  Pesto jest świetnym sosem nie tylko do zjedzenia z makaronem, ale również do różnego typu mięs, ryb, do zjedzenia na kanapce, czy jako bruschetta, a nawet jako dodatek do pizzy. Jego sposób spożycia może być ograniczony jedynie przez naszą wyobraźnię :). W dodatku pesto możemy nazwać pastą

Be Fit Be Strong
Jak prawidłowo oczyścić matwę (sepię) 258

siły można łatwo ją usunąć.W razie gdyby złamała się trzeba będzie wetknąć palec do worka i poszukać jej końca.Nie jest to jakoś nadzwyczajnie nie miłe zajęcie.Patroszenie ryb wydaje mi się dużo bardziej niewdzięcznym zajęciem. ciemna nakrapiana błonka na worku może być również usunięta ale nie jest to konieczne.Nie ma to wpływu na smak.Jeśli mątwa będzie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba w sosie pomidorowym 197

Dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy w nich rozpuszczalne, to przemawia, aby spożywać ryby, zwłaszcza morskie, przyrządzajmy je, w podany poniżej sposób na przykład: Składniki: 0,5 kg fileta z morszczuka 1 jajko 4 łyżki mąki krupczatki sól i pieprz świeżo zmielony sok z cytryny olej do smażenia Sos 1 słoik pomidorów z cebulą 2 łyżki sosu paprykowego

kgwjanczewo
sałatka z pomidorów i kiszonych ogórków z tabasco 140

cebula 1 łyzka tabasco 3 łyzki oliwy sól .pieprz Wykonanie: Pomidory oraz ogórki kroimy w plastry.cebulę w kostkę..doprawiamy tabasco,oliwą ,solą ,pieprzem.. Wyśmienita sałatka do ryby oraz mięs z grilla.. U mnie zzawsze jej za mało

Ugotujmy Coś
Na weekend: śniadanie pod chmurką. Targ śniadaniowy zaprasza nie tylko Warszawę. Poznaj smaki świata. 214

ananasa oraz głośnymi rozmowami wyluzowanych przedstawicieli tej narodowości ;). Były też stragany z typowo polskimi regionalnymi produktami. Na Targu Śniadaniowym znajdziesz: aromatyczne przyprawy, kozie sery z gospodarstwa rolnego, wędzone ryby czy tradycyjne wędliny oraz różnorodne słodkości. Moją uwagę przykuło minimalistyczne lecz urządzone ze smakiem stanowisko oferujące ślimaki. Ucięłam sobie krótką pogawędkę z gospodarzami stanowiska. Drobna blondynka w gustownym fartuchu opowiedziała

Kuchnia po mojemu
Pstrag lososiowy zatopiony w soku z cytryny 134

Dzisiaj rybka :) SKŁADNIKI: ok 1/2 kg pstrąga tęczowego sok z połowy cytryny pieprz, sól 2-3 ząbków czosnku suszone pomidory, suszona pietruszka  Rybę kroimy, podsmażamy na oliwie z czosnkiem - pamiętajcie zaczynamy smażyć rybę od tej strony, na której nie było łusek :) Podsypujemy pietruszką suszoną, suszonymi pomidorami. Odwracamy i ponownie przyprawiamy, pieprz sól dla smaku. Wyciskamy sok z połowy cytryny

dlaSmaQ
Slodko-kwasny sledzik 107

Jutro "śledzik" trzeba go godnie uczcić. Z racji, iż strasznie lubię  ryby  - pod każdą postacią, koniecznie musiałam jakąś rybkę zrobić. Postanowiłam, że najlepszy na tą okazję będzie śledź w zalewie octowej z cebulką. A z racji, iż cebulkę lubię równie mocno jak śledzie dodałam ją  w podwójnych ilościach. Składniki:  1 kg filetów śledziowych

dlaSmaQ
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 185

mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja.  Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się    fantastycznie, jak zawsze, każde ziarenko

Moniki Smakołyki
Łosoś i eksplozja koloru! 180

zioła dalmatyńskie Do dzieła: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej rybę. Ja nie robię tego w bardzo wysokiej temperaturze. U mamy korzystam z kuchni indukcyjnej i tutaj wybieram połowę mocy grzania - a więc to taki nie za duży ogień zwykłej kuchenki

Spektrum Smaku
Kalafior w arabskim stylu 196

kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach. Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico 146

Sałatę lodową kriomy w paski, cebulę w półplasterki, a pomidora i ananasa w kostkę. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym. Sałatkę można przygotować na grilla i podać jako dodatek - salsę do ryb czy mięsa

Moja smaczna kuchnia
Pasta z makreli i białego sera 140

łyżki jogurtu (śmietany) sol,pieprz  Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do sera. Z ryby zdjąć skórę i dokładnie oczyścić z ości. Dodać jogurt i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kiszonej kapusty 129

Surówka jest idealnym dodatkiem do ryb i dań   mięsnych. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 cebula 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę lekko odcisnąć z soku, a następnie pokroić.  Obrane jabłko i   marchewkę zetrzeć na tarce

magiczna kuchnia Kasi
"Kilka" słów o czereśni. 260

skóra staje się bardziej napięta, a cera odżywiona a to wszystko za sprawą składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, sód, czy jod, którego jest notabene więcej niż w morskich rybach, a także witamin z grupy B, A, C i K. Ostatnio odkryto, że czereśnie zawierają kwas elagowy który podobno chroni przed nowotworami. Jeżeli myślicie, że to już wszystko

Słodkie Przyjemności
Ryba w warzywach 138

przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę

R'n'G Kitchen