Polecam pyszny sos ze szpinaku w towarzystwie fasoli mung i wołowiny. Przyrządzam ten sos na wiele sposobów. Sos z fasoli mung to świetne danie wegetariańskie lub smaczna przystawka do ryby. Szpinak i fasola mung świetnie pasują do mięsa. Fasola mung jest bardzo smaczna. Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem. Podczas gotowania fasola zachowuje swój
codojedzeniapuszystego serka twarogowego śmietankowego 1 jajko ugotowane na twardo 2- 3 łyżki tartego chrzanu pęczek szczypiorku z dymki czarny pieprz sól przepis Z makreli usuwamy ości a następnie kawałki ryby umieszczamy na talerzu i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym przekładamy do miski. Do makreli dodajemy starte na tarce o dużych oczkach, ugotowane na twardo jajko oraz serek i chrzan
Smakowite Daniasól. Od 1997 roku w Polsce istnieje obowiązek jodowania soli, żeby zapobiec niedoborom tego pierwiastka w naszej diecie. Poza tym najwięcej jodu znajdziemy w produktach pochodzenia morskiego: skorupiakach, mięczakach, rybach, glonach. Istotnym źródłem jodu mogą być także mleko i jego przetwory, a także jajka. Spacery nad morzem Pozapokarmowym źródłem jodu jest powietrze na terenach nadmorskich. Dlatego dobrym sposobem
Z notatnika dietetykakrewetki w sosie kokosowym i grzybki Shimeji. *jeśli nigdy nie jadłeś grzybków azjatyckich to się nie obawiaj ich smaku, jest bardzo delikatny ale niesamowicie intensywny, komponują się idealnie z rybami i owocami morza. Są to jedne z najbardziej popularnych grzybów w Azji, podobno to one nadają smaku umami. Chodź nazwa może wydawać Ci się dziwna, to nic innego
SMYKWKUCHNIwarto go spróbować, bo pesto z rukoli ma charakter: jest wyraziste, lekko pikantne i orzechowe w smaku. Pesto z rukoli świetnie nadaje się do spaghetti, może być dodatkiem do ryb lub gnocchi, jak w naszym przepisie. Warto zrobić większą ilość i trzymać w lodówce (maksymalnie do 2 tygodni). My zjedliśmy pesto z rukoli z gnocchi. W lodówce zostało
Niedzielny kucharzPoza tym, duszone warzywa tworzą pierzynkę dla mięsa i sprawiają, że nie jest ono za suche. Danie smakuje świetnie z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem. Jeśli jesteś fanem ryby po grecku, to wersja z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu... Składniki: 2 duże filety z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula
Kuchnia MagdaLenyPoza tym, duszone warzywa tworzą pierzynkę dla mięsa i sprawiają, że nie jest ono za suche. Danie smakuje świetnie z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem. Jeśli jesteś fanem ryby po grecku, to wersja z kurczakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu... Składniki: 2 duże filety z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula
Kuchnia MagdaLenyfrytki z marchewki, jednak tym samym sposobem można zrobić frytki z batatów, klasycznych ziemniaków, pietruszki, buraków czy każdych innych twardych warzyw. Frytki z marchewki są świetnym dodatkiem do mięs, ryb. Można podać je nawet jako osobne danie podawane jako frytki do przegryzienia w trakcie imprezy. Ostatnio dodaliśmy je do pieczonego pstrąga, dodatkowo z domowym sosem czosnkowym i było przepysznie
To Musisz Wiedziećspacer promenadą - pierwszy raz przeszliśmy nowym fragmentem promenady. W tej chwili promenadą z centrum Mielna można dojść już niemal do portu rybackiego w Unieściu, gdzie można kupić świeżo złowione ryby. Spacer dość długi (prawie 10km), ale przy tak fajnej pogodzie i tak świeżym powietrzu to sama przyjemność - polecam wszystkim spacer promenadą 😉 Mors też poleca
Z notatnika dietetykapełne zaplecze hotelowe i gastronomiczne to walory nadmorskiej aglomeracji. Gości zachwyci malowniczy krajobraz, uspokoi szum fal, a o doskonały zespół weselny w Gdańsku nie należy się martwić. Bogactwo świeżych ryb umożliwia zbudowanie wykwintnego menu w oparciu wyłącznie o regionalne produkty. Gdańsk – miasto turystyczne Nie można pominąć atutów turystycznych miasta. Urokliwa starówka pełna budowli barokowych, renesansowych oraz gotyckich. Przepiękne
sierotka maRysia w kuchniMój Mąż zamiast czekoladek kupuje mi „śmierdzącą rybę” a ja jestem zachwycona 😂 Uwielbiam bottargę i nie zamieniłabym jej na żadne czekoladki. I jest zwykle tylko moja, bo w domu nie ma innych amatorów. Bottarga di muggine, czyli suszona ikra cefala, to tradycyjny sardyński przysmak. Można ją kupić w sklepach w włoskimi produktami również w Polsce. W smaku przypomina
Cytryna&Co.Zbliżają się Walentynki, warto więc pomyśleć o specjalnym menu na tę okazję. Dziś proponuję Wam lekką i szybką potrawę, która może być dodatkiem do mięs lub ryby, ale też świetnie sprawdzi się jako oddzielne danie. Mowa o bucatini z pysznym, świeżym pesto z dodatkiem słodkich ziemniaków. Wszystko przełamane odrobiną cytryny, która dodaje daniu świeżości i równoważy smaki. Koniecznie musicie
Mostek w kuchniPyszna, lekko chrupiąca surówka, która pasuje praktycznie do wszystkiego 😀 Do mięsa, do ryb, sadzonego jajka ... Jest szybka i tania. No i niskokaloryczna, bo nie zawiera majonezu 😉 Składniki: 1/4 główki białej kapusty 1 marchewka 1 małe jabłko (najlepiej kwaskowa odmiana) 1/2 cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny pieprz sól (do smaku) cukier (do smaku) koperek
Walijskie Pichceniespaghetti lub klopsiki z makaronem doprawionym pesto. Klopsiki z salsiccia Klopsiki i makaron to świetna kombinacja na obiad. Danie można przyrządzić używając różnych gatunków mięsa, drobiu, surowej kiełbasy czy ryby. Lubię też przyrządzić mieszany farsz, z mięsa i surowej salsiccia. Czasami dodaję do farszu feta, mozzarella lub suszone pomidory w zalewie. Rybne klopsiki po azjatycku Cielęce klopsiki, pesto, grzyby
codojedzenia