ryby - 22566 przepisów (strona:1213/1505)

Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 187

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 214

Święta coraz bliżej, więc pora rozpocząć przygotowania. Jedną z pierwszych potraw, za które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i chili

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łososiowa przekąska 150

Od kilku dni bieganie po sklepach, ostatnie porządki i kucharzenie. No i przyszedł wieczór i zachciało mi się "coś" :))))) Zerknęłam do lodówki co mogłabym tu uszczknąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 143

Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na

Food Square
Śledziki Beatki 138

Dziękujemy za pomysł. Pozdrawiamy serdecznie. Śledzik jest na jutro. Musi się przegryźć. Kupujemy 0,5 kg filetów śledziowych Matjas, 0,5 kg cebuli, koncentrat pomidorowy 150

Maminek kulinarny
Śledzik z cebulką 182

   Śledzik do obiadu, ale również na wigilijny stół. Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.  

Maminek kulinarny
Sałatka z łososiem 165

   Kolejna propozycja na prostą sałatkę. Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).    Składniki: -3 wędzone brzuszki z łososia -10

Maminek kulinarny
Łosoś ze szpinakiem 137

czosnek marchewka sól pieprz oliwa Szpinak dusimy na łyżce oliwy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Łososia układamy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy przygotowany szpinak i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zawijamy danie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym 200

Składniki na 4 porcje: Tuńczyk z puszki 140g (musi być w kawałkach,  nigdy nie używaj rozdrobnionego) 1 cebula 2 ząbki czosnku Oliwa Pomidory z puszki

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa z tuńczyka 155

gęstego jogurtu łyżeczka ketchupu sól, pieprz do smaku Tuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 175

Składniki: pół opakowania makaronu lasagne 300g filetu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy

Smakowity Blog Kulinarny
Hekele 164

Hekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z 

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 126

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy paprykarz szczeciński 144

Paprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco! Składniki: puszka

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz ze szpinakiem, fetą i orzechami 161

Składniki: 4 filety z dorsza, 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) ser feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych

Smakowity Blog Kulinarny