ryby - 22088 przepisów (strona:1146/1473)

Pstrąg pieczony w czosnku niedźwiedzim 87

Pstrąg to bardzo łatwa do przygotowania ryba, a że sezon na czosnek niedźwiedzi w pełni..... :)  Proszzzzz..... Pstrąga należy umyć i osuszyć. Do środka włożyć posiekany drobno czosnek niedźwiedzi i około łyżkę masła, odrobinę soli i pieprzu. Z zewnątrz owinąć kilkoma liśćmi czosnku niedźwiedziego i jeszcze kawałek masła.  Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika

Jemy Pijemy
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 139

pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco i na zimno. Jak kto lubi

Jemy Pijemy
Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym 121

W zasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości

mojewypiekiinietylko
Śledzie po kaszubsku 151

Kiedyś zamiast samodzielnie przygotować śledzie, kupowałam gotowce w sklepie. Jak to w wielu przypadkach bywa - do momentu aż zrobiłam je samodzielnie. ;-) Po raz kolejny przepis wygrzebany

Szefowa kuchni
Młoda kapusta z czosnkiem + film 176

pyszny dodatek do obiadu czyli młodą kapustę z czosnkiem. Jest to pyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja. Idealnie smakuje podana na gorąco z młodymi ziemniakami i rybą lub kotletem. składniki na 4 porcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek   5 łyżek startego

Smakowite Dania
Pasta z tuńczyka 176

                           

Kuchnia Prezydentowej
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 224

                          

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 114

dają do popisu. Oczywiście wszelkie konkursy są świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji. To taka szczypta adrenaliny i ekscytacji, a ja w takich klimatach czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane kremem z łososia 163

                       Moje ulubione jajka to takie

Kuchnia Prezydentowej
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 194

                 Quiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie

Kuchnia Prezydentowej
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 253

potrawa (choć w sumie jeden z rodzajów sosu curry) tej kuchni. Trudność właściwie nie polega na samym wykonaniu, co w niewiadomej, jaka kryje się w efekcie końcowym. Mięso lub rybę najpierw marynuje się kilka godzin, potem tworzy pastę-bazę, później praży nasiona i przyprawy, które już na tym etapie napełnią kuchnię na wiele godzin niezwykłym, zdecydowanym aromatem prosto

Kuchnia Prezydentowej
Rolada szpinakowa z łososiem 196

Co za miesiąc! Najpierw obok mojego zaparkowanego samochodu płonie inny i uszkadza mój. Potem stłuczka. Walka u prawnika o odszkodowanie. Potem psuje się rozrusznik, hamulec, i

Bon Appetit Małgorzaty
Mintaj zapiekany z warzywami 82

"Moja wersja przepisu zamieszczonego w książce "Kuchnia mikrofalowa". Zrobiłam go w klasycznej wersji, zapieczony w piekarniku. Zamiast dorsza użyłam mintaja. Świeże pomidory zastąpiłam

Wiem co jem
Śledź w sosie jogurtowym 152

„Kilka dni temu portal Prozdrowie.pl zaproponował mi udział w Świątecznym projekcie Kulinarnym. Bardzo mnie to ucieszyło, że mój blog został zauważony. Poczułam się doceniona i zaszczycona

Wiem co jem
Pieczony mintaj z fasolką szparagową i salsą pomidorową 137

„W naszych obiadach staram się zazwyczaj maksymalnie wykorzystać produkty sezonowe, aby jak najwięcej świeżych warzyw i owoców trafiało na nasz stół. Propozycja dzisiejszego obiadu jest jednocześnie

Wiem co jem