Nazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni
mojewypiekiinietylkoDziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i wiedziałam, że to
Smaki Przyprawy i Koloryduża cebula, 1 żółtka papryka, 200 ml białego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 350 ml ryżu krótko ziarnistego, 240 g groszku konserwowego ( puszka 400 ml) 2 łyżeczki przyprawy do ryb – NOMU, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić na pół godziny. Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy(...)wlać oliwę i wrzucić chorizo. Podsmażyć. Chorizo przełożyć do miski, a do garnka włożyć kawałki kurczaka. Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, przełożyć do choriza. Podsmażyć cebulę, dodać paprykę, smażyć około 4 minut. Dodać ryż, przesmażyć. Wlać wino i smażyć cały czas mieszając aż płyn odparuje. Dodać przyprawę, wymieszać. Włożyć kurczaka, chorizo, wlać bulion, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówKulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka czubricy 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 łyżeczka imbiru sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać lub wykorzystać ziemniaki które nam zostały z poprzedniego dnia. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem. Do tak przygotowanych ziemniaków
Mama GotujeKolejny makaron na szybko , z opcją wykorzystania zalegającej w zamrażalce mrożonki w postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200
Pasja SmakuDziś miałam ochotę na coś lekkiego i nowego. Miałam ochotę na coś nieokreślonego, pewnie wiecie, jak to jest. W sklepie zobaczyłam dorsza i wiedziałam, że to
Kulinarna rozmowaZnowu kupiłam pak choi. Podsmażona z sosem ostrygowym jest świetnym dodatkiem do mięs czy ryb. Taką kapustę przyrządzimy w przysłowiowe 5 minut. A jest naprawdę smaczna! Inspiracja był przepis z tej strony składniki ok 500g Baby Pak Choi ( 3 szt), przecięte wzdłuż na połowę 1 łyżka oleju roślinnego 2 ½ cm korzeń imbiru, obrany(...)wodę, dodać opłukane choi pak i blanszować przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor. Rozgrzać olej w woku, dodać imbir i czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać choi pak i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier, bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą, tak aby nie było grudek
Stare GaryKotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy(...)formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Smacznego Kaloryczność kotlecików obliczyłam specjalnie na akcję VEGE KOTLETY: 107 g kotlecików dostarcza: 141,98 kcal 4,48 g Białka 10,72 g Węglowodanów
IMPRESJA SMAKUGŁÓWNE : JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnym CONRAD : Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiem DESERY : JA : Tarta czekoladowa z węgierkami CONRAD : Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości(...)się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + ). . . Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół …. Podane na obłędnym!!! purre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw. Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką
Ostra na SłodkoSkładniki: filet z dorsza 2 sztuki/większe, masło 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa 2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki
W Mojej Kuchni LubięBardzo proste i szybkie danie. Zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie makaronu, więc w sam raz na szybko i znienacka :D Na jedną porcję użyłam różyczek z
KucharzycaZaliczam się do wielbicieli owoców morza ale w domu głównie przyrządzam krewetki… Tym razem jednak coś mnie podkusiło, żeby po raz pierwszy w życiu samej
UgotujmyTo.plRaz słońce, a raz deszcz, zupełnie jak na jej twarzy - w jednej chwili promienieje najjaśniej, jak tylko potrafi, innym razem zaś przebiega po twarzy cień, niczym
W kuchni Karmel-itkiSałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się(...)czosnek i przekrój ząbek na pół rozgrzej dobrze patelnię lub grill, piecz sałatę z każdej strony, aż sie zrumieni (2-3 minuty). Do pieczenia ułóż czosnek podawaj do mięsa, ryb lub z grzankami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubimy ryby w każdej postaci- dziś przygotowałam na obiad polędwiczki z dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy. SKŁADNIKI: 60 dag. polędwiczek z dorsza 2 jajka 1-2 łyżki mąki bułka tarta 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropel limonki, przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory(...)kawałek) sokiem z limonki, spryskujemy oliwą z oliwek i odstawiamy na 2 godz. następnie z jajka, , mąki oraz przypraw, przygotowujemy rzadkie ciasto, maczamy kawałki dorsza, obtaczamy w bułce i smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle
Kuchnia Beaty