koszmarnego dnia dawno nie miałam. Zakończenie zajęć Córci odbyło się na tzw. kulkach. Dzieciaki szalały 2 godziny a ja biegałam za Synciem, który czuł się tam jak ryba w wodzie. Wracaliśmy pieszo przez las, byłoby pięknie (zapach, cień) gdyby nie komary, a gdy uciekliśmy przed nimi dopadło nas słońce. Wdrapaliśmy się jakoś na nasze poddasze, całą trójką zasiedliśmy w wannie
Dzieje kuchennej Wiewiórymiałam pomysłu na rybę więc przygotowałam szybką pastę. Przepis pochodzi z "Nigellissimy" i poddałam go małemu tuningowi. Danie robi się w 15 minut, jest smaczne, sycące choć niezbyt urodziwe, najlepsze prosto z rondla! Makaron z mascarpone i podgrzybkami 15 g suszonych podgrzybków 120 g wrzątku 125 g mascarpone spora szczypta gałki muszkatołowej pieprz 2 łyżki posiekanej natki
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis powstał w mojej głowie dziś rano. Miałam gotować zupę z przepisu znalezionego w necie, ale znowu zupa... nie... i wpadłam na pomysł połączenia różnistych warzyw i kawałków soczystej ryby. Przyznam, że danie okazało się pyszne, delikatne ale jednocześnie pełne
Dzieje kuchennej Wiewiórykiedy :/ Dzisiaj gdy jakoś czas przelatywał mi przez palce były idealne. Zrobione, sfotografowane i zjedzone. filet z dorsza bez skóry i ości wędzony boczek łyżka masła patyczki do szaszłyków Rybę myjemy
Dzieje kuchennej Wiewióryzajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób na rybę. W roli głównej Łupacz, u nas po raz pierwszy i nie żałujemy! dzieci zachwycone, ja również, nawet psiapsiółka się skusiła :) inspiracją przepis ze wspomnianego ostatnio segregatora
Dzieje kuchennej WiewióryDawno nie robiłam nic z rybą w roli głównej. Planując obiady na ubiegły tydzień zajrzałam do książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" i już wiedziałam, że muszę przygotować ten makaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne
Dzieje kuchennej Wiewióryobiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu
Dzieje kuchennej Wiewiórytuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne ! Wieczór zaliczam
kolorowotorcikowo1 kg filetu z łososia 2 łyżki masła 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę 1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g) 400 ml wrzącego bulionu
Świat Domowej KuchniProsty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku . Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek
karmelowyDoskonała i szybka propozycja na przystawkę. Składniki: opakowanie kruchych babeczek 100 g wędzonego łososia kilka kaparów serek śmietankowy ziarna słonecznika sól, pieprz natka pietruszki Do każdej
Bon Appetit MałgorzatyW moim mieście ciężko o świeżego i surowego łososia czy tuńczyka, dlatego zrobiłam wersję domowego sushi z wędzonym łososiem. Jestem wielkim fanem
Bon Appetit MałgorzatyOto propozycja na karnawałowy stół. Śnieg jest tutaj tylko walorem estetycznym do zdjęcia i nawiązaniem do mrożonych cytryn, w których podajemy sałatkę. Śnieg nie jest
Bon Appetit MałgorzatyJest to postna, regionalna potrawa. Idealna na post oraz święta. Jest tania, syta i aromatyczna :) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli
Bon Appetit Małgorzaty