ryba - 22624 przepisów (strona:912/1509)

Sałatka z roszponki i zielonego jabłka 215

dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje się z delikatną w smaku roszponką. Sałatka świetna jako dodatek do dań z ryb i owoców morza (np. przegrzebków). Sałatkę z roszponki i zielonego jabłka podałam do „ Soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej ” w towarzystwie „ Sałatki na ciepło z makaronu orzo

Moja Delicja
Chrupkie dyniowe smaki z ziołowym serkiem i zdrowymi dodatkami 170

Ostatnio znów wróciłam do pływania. Czuje się w wodzie jak przysłowiowa ryba. Choć nie jestem oczywiście jakąś wybitną mistrzynią pływania. Po basenie wracam do domu bardzo zmęczona. Najchętniej zjadłabym całą górę słodkości, ale... wówczas cały wysiłek nie miałby najmniejszego sensu. Dlatego komponuje szybkie i smaczne kolacje. Dziś zapraszam Was na chrupkie dyniowe smaki z ziołowym serkiem i zdrowymi dodatkami

Słodkie okruszki
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 215

curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich serc :) Warsztaty były świetnie zorganizowany i wyszedłem z nich z nową wiedzą i mega objedzony ;) Oprócz tych pysznych dań, które robiliśmy, za naszymi

Parowar Faceta
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 234

Dziś po raz kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego. Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w

Ostra na Słodko
Śledzie panierowane w zalewie octowej 172

solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały. Odstawiamy do ostygnięcia, spożywać następnego dnia, kiedy przejdą słodko-kwaśnym smakiem zalewy. Możemy się delektować ich smakiem nawet kilka dni, gdyż

kgwjanczewo
,,Tarta dyniowa z boczkiem’’ 126

tart. W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny

Podróż w kulinaria
Marchewkowa surówka z chrzanem 126

Połączenie marchewki z chrzanem to jest to co najbardziej lubię. Lekko ostry smak surówki i dealnie pasuje do posiłku, gdzie główną role odgrywa ryba. Nietypowo skrojona cieszy oczy. Podniebienie też. ;-) 2-3 średnie marchewki 1/2 jabłka 2 łyżki chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany sól, pieprz łyżeczka cukru koperek 1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce

Szefowa kuchni
Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową 161

dawna marzył mi się tuńczyk w innym wydaniu. Skomponowałam więc sałatkę ze składnikami, które w połączeniu z rybą stworzyły ... Continue reading

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
PILAW Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ – lekki, dietetyczny obiad – BE FIT! 151

stałe! Pilaw z groszkiem i marchewką jest daniem zarówno lekkim, jak i sycącym, a do tego minimalistycznym pod względem użytych składników. Możemy podawać go solo, lub też z ulubioną rybą czy też mięsem. Pilaw przyrządza się niezwykle szybko i jest świetnym pomysłem na obiad w domu, jak i do zabrania do pracy. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę

Ostra na Słodko
Surówka z kiszonej kapusty i warzyw 202

lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również pokrojone w kostkę korniszony

Czerwień i błękit
Scioglilingua, czyli połamaniec językowy – wyjątkowy sposób na naukę włoskiego 217

pesci vennero a galla a vedere la palla di pelle di pollo fatta da Apelle figlio di Apollo (Apelle syn Apolla zrobił piłkę ze skóry kurczaka i wszystkie ryby przybyły na powierzchnię by zobaczyć piłkę ze skóry kurczaka zrobioną przez Apelle syna Apolla.) 2. Trentatre Trentini entrarono a Trento—tutti e trentatre trotterellando! (Trzydziestu trzech mieszkańców Trento przybywa do Trento

Bon Ton Italia
Tortille z łososiem teryiaki 188

fast-food, tym razem z łososiem w roli głównej. I to nie z byle jakim łososiem, bo marynowanym w sosie teryiaki, soku z pomarańczy, brązowym cukrze i sosie ostrygowym. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu boska!  SKŁADNIKI (4 tortille) pieczony łosoś 200g filetu z łososia 2 łyżki sosu teryiaki 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru muscovado

DefinicjaSmaku
Kulebiak z kapustą i grzybami 182

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe.   Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów

Di gotuje
Smażony filet z dorsza z domowymi frytkami 129

kilka ziemniaków 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek np. Prymat olej do smażenia Wykonanie: Filety z dorsza opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zanurzamy z każdej strony w rozbełtanym jajku wymieszanym z mlekiem i obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej. Tak przygotowane filety smażymy na dobrze rozgrzanym

MyCookBook.pl
Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami 204

Ostatnio były ryby teraz czas na owoce morza czyli danie z krewetkami. Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble . Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami

Smaki Brazylii