zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany. Proporcje poszczególnych składników zależą od tego co akurat preferujemy, a tak właściwie co lubimy jeść. Miska pełna zdrowia zawiera ulubione warzywa, ser, mięso, ryby czy owoce. Nie może zabraknąć pysznego dressingu. Healthy bowl musi porządnie nakarmić! Miska pełna zdrowia może być miską z resztek . Jedzenie resztek wcale nie oznacza niesmacznie i nijako. Wręcz przeciwnie! Zostały
codojedzeniaużywać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie
Karo in the KitchenJuszka to śląska (z Zagłębia Dąbrowskiego) zupa z ziemniaków i kaszy jęczmiennej. Tą samą nazwą określa się też ukraińską zupę na bazie ryby. Na śląską zupę natknęłam się, przeglądając blog R'nG Kitchen . Zaintrygowała mnie nazwa i postanowiłam przygotować ją w swojej kuchni. Gdy już była prawie gotowa, w mieszkaniu zapachniało znajomo... krupnikiem z domu moich rodziców, bynajmniej nie Ślązaków
Weekendy w domu i ogrodzieDawno temu, jak byłam mała to w moim rodzinnym domu surówka z kiszonej kapusty była obowiązkowym dodatkiem do piątkowego obiadu, czyli ryby z frytkami lub ziemniakami. Uwielbiam tą surówkę! Nie tylko ze względu, że przypomina mi domowe jedzenie, ale również z powodu jej wielkich właściwości odżywczych. Jest skarbnicą witamin C, A, E, K, PP oraz z grupy B. Posiada mnóstwo
kuchniabellissima.wordpress.comCzasami do surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego
Czerwień i błękitbliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo z mieszanką sałat z jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Są też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ Aromatyczna, treściwa, pachnąca mieloną
SMYKWKUCHNIzbilansowania posiłków. Należy zapamiętać jedną ważną rzecz diety wegetariańskiej nie powinny stosować dzieci i kobiety w ciąży. Brakujące minerały możemy zastąpić np.: szpinakiem , soczewicą, pietruszką, pestkami dyni, tofu, jajami, rybami, kefirami czy orzechami brazylijskimi. Odmiany kuchni wegetariańskiej Mamy różne odmiany wegetarianizmu miedzy innymi laktoowowegetarianizm, laktowegetarianizm, owowegetarianizm, weganizm, frutarianizm, liquidarianizm, sprautarianizm . Każda z tych odmian cechuje się czymś innym np.: witaranizm
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – pieczony w folii w piekarniku – czyli pyszny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko :) Oryginalny przepis pochodzi
Kulinarne PrzebojeKolejna pyszna suróweczka do obiadu.Składa się tylko z dwóch składników ale jest naprawdę pyszna.Pasuje i do ryby i do różnego rodzaju mięska. SKŁADNIKI ok.300g pora biała i zielona część ok.300g marchewki sól,pieprz 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu WYKONANIE Pora dokładnie umyć i pokroić na talarki lub półksiężyce jak kto woli.Włożyć do miski i posypać
Mała w garnku mieszaSezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek. Dla mnie jednak grzyby to smak tak dosonały, że dodatek kulki tluczonych ziemniaków to wszystko czego potrzebuje pyszny sos grzybowy. Uwielbiamy wszystkie grzyby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lazanii oraz dobry przepis, to spokojnie złożymy sobie całość, upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki: cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
Ugotowane pozamiataneblenderze. Blendujemy na gładką masę. Hummus przekładamy do małego pojemniczka. Schładzamy w lodówce, gdzie trochę stężeje. Podajemy schłodzony na kanapkach lub też możemy go wykorzystać do dań z ryb, makaronów. Smacznego! Artykuł Hummus ziołowy pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaJogurt mieszamy ze słodką papryką i suszonym oregano, doprawiamy do smaku. Paluszki podajemy na ciepło lub na zimno, z dipem jogurtowym. To świetny dodatek do dań obiadowych np. z rybą
Moja smaczna kuchniaczyli zarówno proste, jak i bardziej skomplikowane, a także na każdą kieszeń. Dania typu instant mogą być świetnym rozwiązaniem dla osób, które niekoniecznie czują się w kuchni jak ryba w wodzie i mają problem ze znalezieniem odpowiedniej kompozycji smakowej podczas przyprawiania. Znam wiele osób, które unikają gotowania, bo (jak twierdzą), nigdy nie wiedzą jakie przyprawy ze sobą skomponować, żeby
Kolorowy PrzepisownikTaki zagęszczony przecier nie tylko zajmuje mniej miejsca w spiżarni, czy piwnicy, ale jest zwyczajnie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. To podstawa zimowej pomidorówki, sosów, dodatek do mięs, ryb i makaronów. Dla pewności, by moja praca nie poszła na marne słoiki pasteryzuję. Niektórzy pomijają ten etap. Ale kolejne traktowanie wysoką temperaturą to dodatkowa dawka likopenu. Składniki: 5 kg pomidorów (lima, malinowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!