filetów tilapii (lub innej ulubionej ryby), cytryna, sól, czarny pieprz (świeżo zmielony). Ciasto: 3/4 szklanki jasnego piwa (dobrej jakości), 1/2 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko. Dodatkowo: olej do smażenia. Już od jakiegoś czasu chciałam wykorzystać ten przepis, ale podchodziłam do niego jak do jeża :) Bałam się, że smak(...)piwa będzie przebijać. Ale wiecie co...? Okazuje się, że zupełnie niesłusznie. Nic nie czuć piwem. A ciasto wokół ryby jest puszyste i lekko chrupiące. Pycha. Polecam! Ważne jest w tym przepisie, żeby piwo było dobrej jakości (lepiej na tym nie oszczędzać :) ) i otworzone tuż przed przygotowaniem ciasta. Jeżeli filety są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki. Polać je sokiem
Świat Domowej Kuchniwytrawne, wytrawne wermuty, czysta wódka Kawior – szampan lub… bardzo dobrze zmrożona, wódka jakościowa Mięsa – i tutaj mamy mały podział: do drobiu, ryb oraz do cielęciny serwujemy wina białe; do dziczyzny z kolei, wołowiny, schabów pieczonych itp. lepsze będzie wino czerwone. Potrawy z grzybów – wina czerwone, wytrawne (ostatnio jadłam rewelacyjną pastę z borowikami, do której dobrałam sobie Chianti (Chianti
Kate's Kitchenkształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy płetwę brzuszną z listka laurowego
Pyry na Gazsolą i pieprzem. W niedużej miseczce lub małym talerzyku wymieszaj pokruszone krakersy z pozostałą częścią roztopionego masła. Powstałą mieszanką obtocz każdy kawałek ryby. Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym, wstaw do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 25 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, odstaw do lekkiego przestygnięcia. Tuż przed podaniem skrop filety świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny
Przepisy i porady kulinarnepołówki. Brykiety szpinaku podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozkładamy na środku ciasta francuskiego, układamy rybę, a na wierzchu pokrojony w plastry ser. Zawijamy ciasto, smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 20-25 min w 190 stopniach
słodki bratektarce o dużych oczkach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasistopniowo dodając mąkę i mieszając .W ostatniej fazie dodać połowę startego sera .Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić, wymieszać z rybą i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Połać sosem , posypać serem i włożyć do pieca 200 stopni.Zapiekać ok..15 minut.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako
Mama GotujeWłaściwie jedynym minusem pstrąga jest duża ilość ości. Cała reszta to plusy - delikatne, białe, chude mięso, stosunkowo duża jak na ryby słodkowodne zawartość kwasów omega-3, łatwe przygotowanie... Najpopularniejszą formą przygotowania pstrąga jest pieczenie lub grillowanie w folii. Ale gwarantuję Wam, że moja propozycja jest równie smaczna - pstrąga pieczemy w piekarniku obłożonego warzywami a po wyjęciu zyskujemy pełen obiad
Milion SmakówWielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami. To będzie idealny posiłek przed rozpoczęciem świętowania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKlasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu
Kulinarne przygody GatitySzybka sałatka śledziowa:) Ciekawe połączenie słodko- kwaśnych smaków. Do tego ziemniaki w mundurkach i pyszny obiad gwarantowany Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami Drukuj przepis Składniki
CoolinarniePLzmarnuje”. Z ziemniaków, które zostaną po obiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki rybne. Ja dodałam tuńczyka, ale z powodzeniem sprawdzi się inna ryba, np. wędzona makrela. Kotleciki robi się szybko. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. 1,5 szklanki tłuczonych ziemniaków 1 puszka tuńczyka, odcedzonego 1 mała puszka odcedzonej kukurydzy (pół szklanki(...)czarny – do smaku Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy otrębów. Formujemy kulki, które spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C. Kotleciki można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Smacznego
KucharzycaNierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl/losos-pieczony-himalajskim-kamieniu-solnym/ Folia aluminiowa Spróbujcie grillować potrawy w pakietach foliowych. Ta metoda doskonale pasuje do grillowania kurczaków i ryb zwłaszcza gdy dodamy do nich trochę cytrusów i aromatycznych ziół. Pakiety foliowe zatrzymują soki a więc zapewnimy(...)menu. Dzięki łatwiej możliwości kompozycji smaku szaszłyki są lubiane przez wszystkich! Szaszłyki z grilla: http://naruszcie.pl/szaszlyki-wieprzowe-grilla/ Pizza z grilla Chrupiąca i smaczna . Taka właśnie jest pizza z grilla. Pieczenie pizzy na grillu to szybki i prosty sposób na obiad i kolację z grilla. To fajny pomysł na urozmaicenie sposobu spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Dzięki pizzy przygotowanej
naRuszcie