ryba duszona - 1427 przepisów (strona:20/96)

Makrela pieczona z farszem podana z duszoną cukinią i pomidorkami 184

kanapki. Jeżeli lubicie lekko tłuste i mięsiste ryby to musicie przygotować pieczoną makrelę. Taka ryba jest łatwa do przyrządzenia, ponieważ nie trzeba obierać jej z łusek. Ponadto makrela zawiera bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga odporność. Idealne jesienne danie 😊 Składniki na 4 porcje: 4 filety świeżej makreli sól, pieprz przyprawa do ryb farsz 3 czubate łyżki twarogu koziego (typu kanapkowego(...)żółtka 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz duszone warzywa 2 młode cukinie 300 g pomidorów koktajlowych odrobina oleju sól, pieprz Filety z makreli umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć warzywa

Ugotować
Karp w warzywach 199

rozgrzanym maśle. 3. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera, a także pieczarki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości. 4. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie pasek ryby i pasek jarzyn, aż do całkowitego wykorzystania składników. Przykrywamy np. folią aluminiową i zapiekamy w rozgrzanym do 170st C przez ok 25 minut

Kuchnia w czekoladzie
Ryba po grecku na święta i nie tylko 148

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w pół plasterki. Na tej samej patelni na której smażyliśmy rybę smażymy warzywa. Po chwili dodajemy ok. 1 szklankę wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy i dusimy. Doprawiamy, solą, sporą ilością pieprzu i cukrem ( warto smakować ). Całość trzymamy jeszcze na „ogniu” kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Warzywa

Smaki Ewy
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 221

posiłków w równych odstępach czasu (od 3 do 4 godzin), - śniadanie powinno być najbardziej obfite, obiad mniej, a kolacja symboliczna, - słodycze zastępujemy owocami, a tłuste mięso albo drobiem, albo rybą, - jak ognia unikać należy napojów sztucznie słodzonych (najlepsze w tym czasie będą woda mineralna i zielona herbata, a by zmniejszyć apetyt i przyspieszyć metabolizm zaleca się również picie zielonej kawy(...)tego posiłku podajemy kilka naszych propozycji: ratatouille z bakłażana i cukinii, pierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy

upichcona
Dorsz w świeżych pomidorach z kaparami 194

solą i pieprzem. Pomidory sparzamy pod wrzątkiem i zdejmujemy skórę. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy pomidory, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy rybę i zalewamy odrobiną wody. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Dusimy około 20 minut. Na sam koniec doprawiamy i dodajemy kapary odciśnięte z zalewy solnej.  Potrawa jest gotowa

Bon Appetit Małgorzaty
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 147

zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami, ale jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku(...)czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo - skorzystam. I na pewno na pierwszy ogień pójdą śledzie. I o tym tutaj napiszę :)   Książka „Ryby są super” będzie dostępna w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda jest przyznawana

bistro mama
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 186

wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu. Jeśli chcecie odchudzić danie, to  ryby nie smaży się lecz gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze.  Gotowanie ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład do garnka lub parowar(...)rozcieńczeniu, a ryba będzie bez smaku. Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybieRybę po grecku podaje się  na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -  ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej

Codziennik Kuchenny
Ryba po grecku 129

grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do rondla, podlać woda i ugotować na półmiękko. Wlać olej i jeszcze dusić. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat, bulion i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gorące warzywa wyłożyć na rybę. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ryba w warzywach z cudu kuchennego 165

kostka rosołowa1 szkl. wody1 cytrynaFilety odmrozić,przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Warzywa zetrzeć na tarce,dodaj kostkę rosołową i wodę i dusić w garnku na oleju aż będą miękkie. Następnie dodać , przecier ketchup i przyprawy.Przed włożeniem ryby do Cudu kuchennego wyjąć sito, przelać pojemnik gorącą wodą , żeby go ogrzać.W pojemniku bez sita układać warstwami gorące warzywa , surową rybę

Moje domowe kucharzenie
CURRY Z RYBY 146

CURRY Z RYBY Proste danie rybne zainspirowane kuchnią azjatycką dla miłośników pikantnych smaków.   4 porcje Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 20 min. Składniki: 4 filety białej ryby (np. dorsza) 2 czerwone cebule 2 pomidory 1 czerwona papryczka chili 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego 40 cl bulionu(...)minutę w gorącej wodzie, przelej zimną wodą¸ obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój drobno. Na głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową i papryczkę. Pokrój rybę na kawałki i połącz z resztą składników. Smaż przez około pięć minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.   Dodaj kiełki sojowe

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ŻYCZENIA 2013. 172

Kochani! Karmel-itka ujawnia swą artystyczną duszę, natchniona zapachem korzennych przypraw  i świątecznych piosenek, śle Wam życzenia prosto z serca: Niech uśmiech nie schodzi z

W kuchni Karmel-itki
Ryba po grecku 140

odlanym wywarze i razem z podsmażoną cebulą z porem dodaję do garnka, mieszam i doprawiam (sól, pieprz, papryka słodka). Całość duszę jeszcze 10 minut.  W naczyniu (użyłam żaroodpornego, bo ładnie prezentują się warstwy) układałam filety z ryby, następnie ugotowane warzywa - i tak samo kolejną warstwę. Naczynie odstawiłam do lodówki na kilka godzin, by danie "przegryzło się". Najlepsze jest

Gotowanie i blogowanie
Zimowy dorsz Skrei z patelni, z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym szpinakiem 218

więcej,  mięso Skreia nie jest kaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu.  Koniecznie spróbujcie kupić! To jedna z lepszych ryb jaką jadłam. Polecam! Informacje nt. ryby zaczerpnięte ze strony Makro. składniki (2 - 3 porcje) ok 500-600 g filet dorsza Skrei ze skórą  sok z cytryny tymianek sól, pieprz do smażenia oliwa masło(...)góry i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 3 - 4 minuty.  Jeżeli filet jest bardzo gruby można potrzymać odrobinę dłużej. Rybę szykujemy gdy ziemniaki są już prawie gotowe. szpinak Dobrze opłukany szpinak wrzucić do głębokiej dużej patelni, dusić pod przykrywką do czasu aż zwiędnie. Zdjąć pokrywkę , dodać posiekane 2 - 3 ząbki czosnku, posolić popieprzyć, smażyć mieszając tak długo

Stare Gary
Dorsz pieczony 119

oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy

KUCHNIA POLSKA
Sandacz na sosie z pora. 140

kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą(...)dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza. PS. Sandacz w moim wykonaniu przyprawiony jest mieszanką ziołową do ryb. Doprawienie ryby zależy od naszych smaków. Niektórzy lubią tylko sól i cytrynę

Kulinarny karnet Christophera