zawsze w lodowce znajduje jakiś twaróg którego nikt nie chce jeść ;) Pierogi te nauczyła mnie robić moja mama która od dzieciństwa w ten sposób przerabiała wszelakie mięsko drobiowe z rosołu czy z zupy, plus do tego jakieś kiełbaski, ryż i gotowe. Oczywiście możemy je zrobić z samego mięsa, ale gdy jest go mało, a dużo głodnych brzuchów do nakarmienia
Gotowanie...to proste !łyżki oleju rzepakowego/ryżowego + jeszcze 2 łyżki oleju 1 duża cebula, 180-200g 3-4 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 800ml mocnego, esencjonalnego rosołu, najlepiej drobiowego 200ml mleka 130g ostrego, sezonowanego cheddara 80g bekonu sól pieprz SKŁADNIKI DO PODANIA różyczki pieczonego kalafiora plastry bekonu wysmażone na chrupko groszek ptysiowy , paprykowe albo serowe mini krakersy posiekana natka
Karo in the Kitchenkurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka 150 g pieczarek 1 mała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy garść pomidorków koktajlowych 1 jajko cebulka dymki
Kuchnia od dwojgapędów babusa czy kiełków fasoli Mung. PRZEPIS NA ZUPĘ CHIŃSKĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM Składniki na zupę chińską: 1 opakowanie bukietu chińskiego Poltino 1,5 litra buliony drobiowego lub rosołu 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub odrobina chili w proszku szczypta imbiru lub odrobina startego świeżego korzenia
kolorowotorcikowoprzez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał :) ) . Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz dwie szklanki bulionu drobiowego, najlepiej rosołu. Dlatego polecam, aby przy gotowaniu domowego rosołu, odłożyć sobie potrzebną ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać
Moja Delicjaosoby : ryż do risotto – szklanka , może byc też zwykły kawałek świeżego brokuła 1/2 papryki , najlepiej cienkościennej , spiczastej 1 cebula 1 łodyga , selera naciowego 2 kostki rosołowe drobiowe lub rosół 1 szklanka , białego wina pół-wytrawnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu sól , pieprz do smaku oliwa z oliwek pozostałe : 4 piersi z kurczaka ( jedna na osobę ) 4 łyżki
Ogrodnik w podróżySkładniki na ok 4 porcje: po 1 szyi z indyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy
Anioszek w kuchniczyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia
Kto ugości moich gości?pierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie
Kuchnia w opałachoczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej sposób przygotowania
w kuchni i w ogrodziePaprykowa pasta drobiowa Kremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem. Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek. A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu. Polecam! Składniki: 200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości); 1 jajo; 1 mała cebula; 1/4 średniej, czerwonej papryki; 2 czubate łyżki majonezu; 1/3 pęczka szczypiorku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki
Gospodyni Miejskatartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić pulpety drobiowe , przepis podstawowy. Rosół, wywar warzywny lub bulion doprowadzamy do wrzenia w garnku pod przykryciem. Namaczamy bułkę w mleku, odciskamy. Mielimy mięso drobiowe wraz z bułką. Roztrzepujemy widelcem jajko ( łatwiej się wyrabia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna nasza propozycja na wykorzystanie drobiowego mięsa z rosołu. Tym razem w pomidorach z lekką nutą smaków chińskich. Wystarczy 20 min (razem z ugotowaniem ryżu) i poniedziałkowy obiad mamy już gotowy. Obiad dla amatorów mięsa drobiowego. Składniki 500-600 g mięsa z kurczaka (po rosole) 500 ml rosołu 250 m przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku łyżeczka przypraw do potraw chińskich
R'n'G Kitchenflaczków. Oszczędza nam to troszkę przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa drobiowego i warzyw. Nie robię go identycznie jak na niedzielę, ponieważ też sobie drogę skracam. Robię bazę do dania, ale z uczuciem :) To teraz uczucia przełożę na składniki może(...)majeranek * sól, pieprz, przyprawa do flaków * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję ok. 15 minut. Ugotowane mięso z kurczaka, marchew i pietruszkę kroję w kostkę i łączę z flaczkami gotowanymi w rosole. Dodaję liść
Pieprzyć z Fantazją