Idealna przystawka na ciepło, ale smakuje także na zimno. Odkąd ją pierwszy raz zrobiłam dostałam „polecenie” od znajomych, by zawsze pojawiały się na naszych
Zasmakuj KuchniŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Delikatne mięso z farszem z leśnym grzybów , pachnące lasem i wspomnieniami jesiennego grzybobrania. Taka rolada z wieprzowiny może być doskonałym daniem na rodzinny, świąteczny obiad. Święta
Smaczna PyzaPiernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Piernik to ciasto kojarzące się nieodmiennie z zimą i świętami za sprawą aromatu miodu, cynamonu i goździków. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi
Trzeci talerzDzisiaj domowy wyrób wędlin w mega szybkiej opcji. Plus w gratisie wietnamska kanapka BANH MI – bardzo popularna w Wietnamie, popularna na zachodzie i coraz bardziej
slodkokwasnaplPlacek przemyski - kuchnia podkarpacka Placek przemyski to warstwowe ciasto na drożdżach i sodzie, przełożone powidłami i orzechami. Trzy warstwy ciasta przekłada się przed upieczeniem, dzięki czemu
Trzeci talerzCiasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka Ciasto ‘Biała Dama’ to bardzo delikatne ciasto biszkoptowe z wkładką sernikową i kremem budyniowym. Swoją nazwę zawdzięcza połączeniu białego biszkoptu na
Trzeci talerzPlacek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze
Trzeci talerzNiedzielne tłuczenie mięcha zaliczone 😉 Ale zamiast kotletów w panierce, powstały aromatyczne i wilgotne w środku roladki. Piekłam je równolegle z ziemniakami, dzięki czemu oszczędziłam sobie stania
Weekendy w domu i ogrodzieDrożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z
Trzeci talerzPRZEKĄSKI Z TORTILLI / TORTILLA SNACKS Z okazji urodzin postanowiłam zorganizować imprezę i zaprosić gości do domu, nie wiem po co mi to było Pojawił się oczywisty
Martyna CooksZrazy z mięsa mielonego , czyli tak zwane oszukane zrazy – często goszczą na niedzielnym stole u mojej Mamy z tą różnicą, że ona z reguły podaje
Kulinarne PrzebojeCiasto Arbuz Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto
Trzeci talerzPlacek różany – kuchnia podkarpacka Placek różany wyróżnia się spośród podkarpackich słodkości jednym wyjątkowym składnikiem – płatkami róży, które dodaje się do kremu, a które nadają ciastu
Trzeci talerzMoże niektórzy z Was znają już to ciasto, ale pod nieco inną nazwą- Pijak. U mnie na Śląsku, gdzie wciąż obecna jest gwara śląska, mówi się
Nastoletnie Wypiekanie