przecież tak dokładnie jest. Tym razem Młoda na śniadanie chciała rosół z makaronem - udało mi się przekonać, że muszę go najpierw ugotować (ufff) i zadowoliła się winogronem i rogalem maślanym ;-) Dlatego mogłam sama rozkoszować się frittatą pieczarkową. Uwielbiam pieczarki i pożywne śniadania, więc to połączenie bardzo przypadło mi do gustu. Uczucie syta pozostaje z nami na długo i spokojnie dotrwacie
Gotowanie z pasjąbakalii. Tradycyjnie robi się je w dużej misce, ja zrobiłam w pucharkach, żeby móc podać każdemu z osobna. Składniki na 6 niedużych pucharków: 3 słodkie bułeczki (lub duży rogal, ewentualnie kilka kromek chałki czy sucharków) 150 g maku 2 szklanki mleka łyżka masła łyżka miodu 40 g cukru 50 g orzechów włoskich posiekanych 50 g kandyzowanego ananasa lub skórki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMarmolada wieloowocowa, długo u mnie, w lodówce leżała, aż na swoje zastosowanie w końcu się doczekała. Trochę czasu dzisiaj wygospodarowałam i za
Moniki SmakołykiOstatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym! Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po
Ostra na Słodkorazem ulubiona wersja mojego męża z salami i jabłkiem.Na końcu rozdrabniam więc idealnie się smaruje-pychotka....polecam gorąco! Składniki: 50 dkg słoniny 20 dkg salami(u mnie salami rogal) 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku 1 jabłko (kwaskowe) kostka smalcu sól,pieprz łyżeczka oregano Przygotowanie: słoninkę kroimy drobniutko,smażymy w rondelku,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę,chwilę smażymy
Swojskie jedzonkonawet pomysł na lekką modyfikację, ale o tym innym razem:). Najsmaczniejsza po schłodzeniu w lodówce. Smacznego. Sałatka ziemniaczana z salami 10 małych ziemniaków 10 dag grubszych plastrów salami (najlepiej rogal) 4-5 jajek 2 małe czerwone cebule pęczek rzodkiewek 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżeczki musztardy ziarnistej (najlepiej francuskiej) 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany sól
Pieguskowa Kuchniaprostokąt i posmarować masłem i znów złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć nadzienie i zwinąć formując rogal. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C około 15 min (aż się zezłocą
Moje domowe kucharzenieO tym, że ma słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste
Cynamonowe szczęściePo baaaardzo długiej przerwie wracam z nowymi wpisami. Nie wiem jeszcze, jak często będą się pojawiać, ani ile ich będzie, ale będą. Trochę o wypiekach, trochę
brunetkawkuchniwodą i za pomocą pędzelka wysmarować bułeczki . Środek każdej wypełnić nadzieniem dowolnym Piec,drożdżówki na złocisty kolor, 15- 20minut. Ostudzić ps. został mi mak wiec wyszedł dużyyyy rogal
w mojej kuchniDrożdżowe maślane ciasto jest puszyste i mięciutkie , warstwa kremowego serka z nutą pomarańczy dopełnia całości. Jedne z moich ulubionych zaraz po tych świętomarcińskich. Jeśli nie macie
Wanilia i KardamonSzybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w
vaniliowoczekoladowaDomowa pizza to zło! Pyszne, aromatyczne, pełne smaku zło na puszystym cieście, któremu nie sposób się oprzeć, mówiąc ściśle. Zło, którego nie unikamy jakoś specjalnie, bo
brunetkawkuchniDawno już nie brałam udziału w "Wypiekaniu na śniadanie". Ale w tym tygodniu udało mi się i rogaliki są :-) Pyszne, pachnące, ciasto robi się bardzo szybko
Czary - gary w kuchniTak siedzę i siedzę w tym domu i z nudów już sama nie wiem co ze sobą zrobić... Czytamy, rysujemy, budujemy z klocków, szyjemy dla lalek
Czary - gary w kuchni