Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych warzyw. Świeża botwinka, z dodatkiem czosnku i serka, na kruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki
SMYKWKUCHNIPropozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie ten obiad zasmakuje. Świątecznie, nieklasycznie i wiosennie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPolędwica ma to do siebie , że dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi smakami. Pyszna jest z grzybami , ale i z czosnkiem. Gotowana w sosie chrzanowym albo jako bitki. Robię ja też w rozmarynie i tymianku. Dziś przyszła pora na tymianek. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniplacki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym sosie. Smacznego
Słodkości i nie tylkoZapiekanka makaronowa z szynką i cebulą w sosie śmietanowym...Miękkie świderki makaronowe zalane śmietanowym sosem.Do tego podsmażona cebula i szynka.A całość oprószona mozzarellą.Pyszne i proste danie!Składniki:350 g makaronu świderki (u mnie pszenny i pełnoziarnisty);2 duże cebule;250 g szynki (u mnie drobiowa);250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;300 g startej mozzarelli;Sól(...)ępnie do znajdującej się na patelni cebuli z szynką dodać śmietanę i połowę startej mozzarelli. Całość chwilę jeszcze pogotować, po czym przyprawić solą i pieprzem.Do miski z makaronem dodać sos śmietanowy z cebulą, szynką i serem. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie przyprawić jeszcze solą i pieprzem. A nastąpnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.Wierzch zapiekanki posypać pozostałą częścią startej mozzarelli.Zapiekankę wstawić
Gospodyni MiejskaPierś z kurczaka z warzywami i ananasem w gęstym aromatycznym sosie słodko-kwaśnym. Popularna chińska potrawa prosta do przygotowania i idealna na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka ananas w puszce 100 g pędów bambusa ze słoika mała papryka czerwona mała papryka zielona mała cebula 2 cm świeżego imbiru
wyzwania kuchenneCzas na pyszne testowanie, tym razem kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pojawiała się już na blogu, jako samodzielne moje dania. Teraz będzie inaczej, bo do przetestowania otrzymałam produkty firmy Patak's z sosami indyjskim. Jako pierwszy został użyty sos korma, najbardziej delikatny, kremowy i aromatyczny. W yczuć w nim anyż, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wiele innych przypraw indyjskich. Idealnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikpropozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych(...)ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby
OstryKęsSezon na świeże figi w pełni, spieszę więc z pyszną sałatką. Kto jeszcze nie próbował świeżych fig niech nie zwleka, są cudowne w smaku, zupełnie inne niż znane nam wszystkim figi suszone. W tej chwili dostępne w większości sklepów, w bardzo przystępnej cenie. Polecam, dla mnie ten smak jest bajeczny... :-) Dodatkowo można również dodać po pasku sera pleśniowego typu(...)rukoli. Mozzarelle odsączyć, podzielić każdą na mniejsze kawałki (u mnie każda na 8 części) i wyłożyć na talerze. Polać przygotowanym sosem i obsypać listkami bazylii. Do tego lampka czerwonego wina i mamy pyszna lekką kolację. Smacznego
Smaczne Zdrowechciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie. Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym...Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.Szybkie i pyszne danie.Zapraszam!Składniki:250 g makaronu (u mnie świderki);330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 puszki groszku konserwowego;Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie(...)wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne
Gospodyni Miejskakonkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się
OstryKęspodstawowych wersjach smakowych mówię stanowcze NIE. Dlatego staram się z nimi eksperymentować, co już Wam pokazywałam wcześniej, np. jako pulpety w sosie porowym lub pulpety po meksykańsku . Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
Fabryka pomysłówszybciutko coś nam przygotować i jak zawsze w takich sytuacjach padło na makaron. A że miałam duże dojrzałe awokado postanowiła je wykorzystać. Wyszło pysznie, kremowo i bardzo szybko zniknęło z talerzy. :) Makaron z kurczakiem i sosem z awokado. Składniki dla 3-4 osób: 300 g makaronu spaghetti; 1 duże dojrzałe awokado; 200 ml śmietanki; pierś z kurczaka; 2 ząbki czosnku
MiksturownikPyszny gulasz z piersi kurczaka, pieczarek i dyni..polecam.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 średnia cebula marchewka kawałek dyni 20 dkg pieczarek sos sojowy sól,pieprz wegeta listek, ziele Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym i przyprawach. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę ,dynię
Moje domowe kucharzenie