śledzia? I tak się stało. Poszukiwałem fajnego przepisu i trafiłem na przepis Dominiki Wójciak z Masterchefa. I przyznam jest genialny.. Dawno nie jadłem nic tak pysznego. Co potrzebujemy? 4-5 filetów śledzia jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde 1 czerwona cebula łyżeczka chrzanu tartego 2-3 małe buraki 4 łyżki
Snejkusiowe Przepisywiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także śledzia w oleju z cebulą , śledzia w sosie czosnkowym oraz śledzia w oleju z pieczonymi burakami . Będą jak znalazł
Kulinarne przygody GatityŚledzie i groszek to bardzo smaczne połączenie. Jak zwykle jest prosto, pysznie i tanio, z produktów dostępnych w każdym dyskoncie. Śledzie to wdzieczny temat, bo nie licząc moczenia , można przygotować je w kilka chwil a to d anie jest do przygotowania w kilka minut , przed imprezą. :-) 500g filetów śledziowych 1 puszka groszku 6 jajek 2 czerwone cebule 3 łyżki kwaśnej
Szefowa kuchnismakowita mieszanina oleju rzepakowego, z dodatkiem oleju lnianego i z pestek dynii. Idealnie sprawdził się jako dodatek do śledzi. Zastanawiasz się jak smakowały może trochę dziwne śledzie? Zniknęły w oka mgnieniu, były pyszne! Składniki: 6 płatów śledziowych 2 łyżeczki koledry 1/2 łyżeczki kminku pestki z 1/2 granatu 6 wędzonych śliwek pieprz cayenne rozmaryn - opcjonalnie 3/4 szklanki oleju kujawskiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Super prosty przepis na szybką i pyszną sałatkę śledziową "do słoika". Śledzie z żurawiną i porem, to idealna propozycja na każdą okazję. Tak przygotowywanego śledzia można jeść od razu po zrobieniu. Najlepiej smakuje jednak po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taka sałatka śledziowa jest również
AniaGotuje.plpiec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką, czy są miękkie w środku. Podałam ze śledziem z zalewy octowej. Było pysznie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam śledzie w każdej postaci. Dziś mam dla Was propozycję na śledzie z papryką, cebulą i pysznymi ziarnami. Takie śledziki najlepiej smakują jak się przegryzą czyli na trzeci dzień od przygotowania. Niby zwykłe ale jednak inne. Na Wigilię czy Sylwestra jak znalazł. Ale możecie też je zrobić bez okazji, bo takie łasuchy jak ja zawsze się skuszą.rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniŚledzie w sosie curry to danie, które na stałe wchodzi do mojego menu! Jest pyszne :) Jabłko, ogórek i czerwona cebula podkreślają smak śledzi, a sos z curry doskonale uzupełnia te smaki. Jak dla mnie, zwykłe śledzie w śmietanie, czy w sosie musztardowym nie umywają się do śledzi w sosie curry :) Uważam, że matiasy zamarynowane dzień wcześniej najlepiej się tutaj sprawdzą
Trzeci talerzŚledzie z suszonymi pomidorami i rukolą - nie sądziłam, że to połączenie okaże się tak pyszne. Jeśli lubicie włoskie smaki - spróbujcie ich w towarzystwie śledzika :) SKŁADNIKIKilka śledzi w olejuSuszone pomidory w zalewieGarść rukoli1/2 czerwonej cebuliPRZYGOTOWANIEŚledzie odsączamy na papierowym ręczniku. Na każdym filecie kładziemy kilka listków rukoli, suszonego pomidora i kilka piórek cebuli. Ciasno zawijamy i ...gotowe :) Pyszne, niestandardowe roladki śledziowe
Moje Kuchenne Rewelacjewtorek Ostatki, czyli nasz tradycyjny polski śledzik, dlatego dziś zapraszam moich Czytelników na kolejny pyszny pomysł na tę wspaniała rybę. Śledzie w pomarańczach i szafranie nie dość, że pięknie ciszą oko, to także doskonale smakują. Gózdzki i pomarańcze to idealny duet, a na dodatek wspaniale komponuje się z rybą A na blogu znajdziecie całe mnóstwo śledziowych smakołyków 😍: Śledzie
Kulinarne przygody Gatityłososia bałtyckiego oraz wędzone śledzie. Wędzonego łososia wykorzystałam w naszej ulubionej paście rybnej do chleba ( Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym ), a na wędzone śledzie nie miałam pomysłu. Oczywiście wędzone ryby są pyszne same w sobie, ale koniecznie chciałam zrobić jakieś danie z ich użyciem (poza tym osobiście nie jestem fanką śledzi). W jednej z książek Jamiego Olivera znalazłam(...)rybą i soczewicą, podawane z sosem curry, dżemem morelowym i surówką z tartej marchewki ze świeżą kolendrą. Do swojego przepisu Jamie używał wędzonego dorsza – ja użyłam moje wędzone śledzie. Ponieważ sezonu na pomarańcze nie ma, całkowicie je pominęłam w surówce. Czatneju z mango, ani też świeżego mango nie miałam, dlatego dodałam dżemu morelowego. A ponieważ kotleciki rybne Jamie przyprawiał
Moja Delicjapowiedzonka, ale jakkolwiek by była zawiła i pasjonująca, to zgodzić się z nią po prostu nie można. Niewiele bowiem rzeczy pasuje równie dobrze, do wybornego śledzia, co właśnie olej. Spożywajmy więc na potęgę, pyszne matiasy z olejowej zalewy z pożytkiem dla naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie
Miód i pieprzPochwalę się dzisiaj śledziami, które obowiązkowo goszczą na moim świątecznym stole od wielu lat. Kiedyś ten przepis podawała aktorka Elżbieta Starostecka w ,,Pytaniu na śniadanie". I
Pysznie & PięknieI kolejna odsłona śledzi na wigilijny stół. Bardzo delikatna. Doskonałe połączenie ananasa i śledzia. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka ananasa 2 szalotki 1 duże jabłko
Pysznie & PięknieUwielbiam śledzie, podane na słodko są obłędnie pyszne. Do poniższego przepisu użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, olej ten ma delikatną nutę i aromat słoneczników. 400g filetów śledziowych a'la matjas 2 cebule 2-3 kiszone ogórki 1-2 pomidory 3 łyżki musztardy 2 łyżeczki miodu 5 łyżek oleju słonecznikowego Przygotowanie: Śledzie moczymy aby pozbyć się soli. Następnie
Jadło i czytadło