Drodzy, dziś podaję pyszną i egzotyczna wersję śledzia. Idealna kompozycja na większe spotkanie w gronie przyjaciół. Lub coś dla niespodziewanych gości. Do mojej propozycji użyłam -filety śledziowe z żurawiną i brzoskwinią SEKO -żurawina suszona SKWORCU -dojrzałe mango -jarmuż -pestki dyni -kilka ziaren granatu -kukurydza z puszki Jarmuż umyj ,odetnij stwardniałe części. Zalej wrzątkiem i pozostaw w wodzie(...)przenieś na półmisek. Mango obierz i pokrój w plastry. Dodaj kilka na półmisek. Posyp pestkami dyni, suszoną żurawiną dodatkowo. Dodaj jarmużu i ziaren granatu oraz kukurydzę. Danie gotowe. Niezwykle pyszne, świeże i tropikalne. Warto spróbować tej propozycji i zaskoczyć bliskich inną wersją tak popularnego u nas śledzika.Możecie spróbować innych wersji smakowych od Seko
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowywałam kawałki ryb w domowej zalewie octowej, sama zaś zadowalałam się śledziem sklepowym. Do czasu, w tym roku postanowiłam to zmienić. Tak oto jest mój pierwszy domowy śledź w zalewie octowej. Wyszedł pyszny, mniej octowy niż sklepowy, a już na pewno dużo zdrowszy. Tamte ryby są panierowane w bułce tartej, moje śledzie obtoczyłam tylko w mące kukurydzianej (w ten sposób(...)zielonych, atlantyckich - sól, - mąka kukurydziana - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) Ryby dokładnie wymyć, namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie. Odsączyć, delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym. Ja swoje śledzie pokroiłam na mniesze kawałki, ale nie jest to konieczne (całe piękniej się prezentują), posolić i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej (u mnie kokosowy), każdy kawałek ryby obtoczyć
Smaczne Zdroweserwowane były od święta, tak aby się czekało i lepiej smakowały Dziś śledzie pod pierzynką, mojej Mamy. Śledzie drobno pokrojone z majonezem, tartym jajkiem i serem. Pyszne! Nie podaję konkretnie składników, zawsze robię śledzie na oko. Bardziej chodzi tu o składniki i kolejność układania dania na półmisku lub w misce. Zapraszam na moje ulubione śledzie SKŁADNIKI: kilka płatów śledzi marynowanych
Zasmakuj Kuchnidoprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Połączyłam ze śledziami, ogórkami... Przełożyłam do słoika i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby składniki się dobrze połączyły a śledzie nabrały niepowtarzalnego smaku. Są pyszne, aromatyczne, lekko pikantne a zarazem słodkie. Po prostu takie jakie lubię i takie jakie chciałam, żeby były. Lubicie śledzie w sosie? Spróbujcie takich po cygańsku. Mam nadzieję
Kuchnia u KrysiŚledzie w śmietanie to pyszna klasyka. Do śledzika można dorzucić różne dodatki, u mnie są to kiszone ogórki i jabłko oraz cebula. Całoś doprawiona kolorowym pieprzem. składniki: 10 filetów śledziowych solonych 1 mała cebula 3 średnie kiszone ogórki 2 średnie jabłka 2 duże kubki śmietany 18 lub 12 % (800g) świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku Filety śledziowe wymoczyć w mleku
Monia miesza i gotujeDziś Wielki Piątek, dlatego też mam dla Was przepis na pyszną postną przekąskę. Połączenie śledzi z marynowanymi warzywami to połączenie doskonałe. Warto wypróbować ten przepis. SKŁADNIKI: 300g matiasów solonych, 2 ogórki kiszone, 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH , 4 strąki papryki marynowanej czerwonej, 1 cebula czerwona, 2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę
Tradycyjna kuchnia KasiNadrabiam zaległości,więc kolejny pyszny przepis na śledzika...tym razem w pysznej słodko - kwaśnej marynacie.Takie śledzie z powodzeniem możemy przechowywać w lodówce ok 3 tygodni.Przepis lekko zmodyfikowałam Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 3 łyżki octu 3 -4 średnie cebule ok 200 g koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskiego 3 liście laurowe Wymoczone filety pokroić
Niespełnione zdolności kulinarneWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z śledzi marynowanych i selera . Będziemy potrzebować : 500 g marynowanych płatów śledziowych 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik 400 ml selera konserwowego (około 200 g) około 4 łyżek stołowych majonezu 1 cebula (120 g) pieprz sól Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem https://www.youtube.com/watch?v=X7dgADfAEG8 Przygotowanie : Cebulę kroję
Uwaga Babcia GotujePyszna sałatka dla wielbicieli śledzi Składniki - 4 płaty śledzi matiasów - 5 oliwek zielonych - 4 płaty papryki konserwowej - 4 jajka - pęczek szczypiorku - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli Ogórki ,paprykę konserwową ,oliwki ,pokroić w kostkę odsączyć na sicie 2. Śledzie pokroić w kostkę Do śledzi
W królestwie smaków BeatyPrzepis od Natalki E ;) Mega pyszne! Składniki 900 g śledzi (z zalewą) w zalewie octowej główka czosnku 1/2 słoiczka cebulek marynowanych duży kubek śmietany 12% 4 łyżki majonezu sól pieprz biały cukier Przygotowanie Czosnek obieramy i drobno siekamy (można przecisnąć przez praskę) i mieszamy ze śmietaną i majonezem ,dodajemy cebulki. Do smaku doprawiamy solą ,białym pieprzem i odrobiną cukru. Śledzie
R'n'G KitchenŚledzie marynowane w oleju lnianym, to pyszna przekąska pod warunkiem, że jest przygotowana ze składników wysokiej jakości. Należy użyć śledzi lekko solonych, zbyt słone ,,zagłuszą" smak oleju lnianego. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej kupić śledzie Lisnera w wiaderku, są takie jak trzeba. Ostatnio kupiłam kilka razy śledzie z beczki i były tak słone, że kilkugodzinne mocznie w wodzie
Codziennik Kuchennynadają się do jedzenia a są pyszne, chrupiące, aromatyczne. Jeśli ocet spirytusowy którego tu użyłam dla Was będzie za mocny wystarczy użyć tutaj octu jabłkowego. Zapraszam na pyszną, moją wersję śledzików marynowanych. Śledzie marynowane po mojemu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam śledzie pod każdą postacią. Jesienią i zimą często pojawiają się na naszym stole a grudzień u nas jest szczególnie bogaty w śledziowe przysmaki. Dzisiaj proponuje pyszną sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem śledzi. Sałatka jest bardzo prosta i przepyszna, idealna na co dzień jak i na świąteczny stół. składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków (ok 700 g) 500 g filetów śledziowych solonych
Monia miesza i gotujewędzoną pierś z kaczki podaną z wędzonym sosem czekoladowym i polędwicę wołową z salsą paprykową. Uczestnicy warsztatów przygotowywali tatary: wołowy, z jelenia, z sandacza, ze śledzia i z łososia. Wszystkie pyszne, wędzone i zaskakujące w smaku. Dodatkowo podano zupę grzybową z białymi warzywami ugotowaną na wywarze z kwasu z kapusty i placuszki ziemniaczane przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Ogromnym
Kuchnia Bon Appetitprzepis, jaki otrzymałam od jednej z czytelniczek. Pani Ilona napisała, że jest to przepis jej babci, wiec było raczej pewne, że wyjdzie z tego coś pysznego. I tak własnie było. Śledzie wyszły delikatnie słodkie i kwaskowate. Połączenie śledzia z żurawiną, cebulą i sokiem z cytryny, to był prawdziwy strzał w dziesiątkę. Polecam Wam tę sałatkę. Myślę, że na świątecznym stole
Codzienna kuchnia niecodzienna