mnie na pierwszym miejscu znalazły się dwa Monte Cherry i Monte Cappuccino Balls. Przedstawiam cała pyszną ósemkę. Monte Cherry z dodatkiem wiśniowego sosu i wisienkami Monte Waffle Sticks z dodatkiem kruchych wafelków pokrytych delikatną czekoladą Monte Cookies z dodatkiem maślanych ciasteczek Monte Choco Balls z dodatkiem czekoladowych kuleczek Monte Crunchy z dodatkiem chrupiących płatków Monte Cappuccino Balls z dodatkiem chrupiących
Kulinarne życiesię oczywiście pozycje obowiązkowe w naszym ciasteczkowym menu, czyli domowa czekolada , ciasteczka z cukrem , ryżowe ciasteczka i drożdżowe ciasteczka moczone . Było wśród nich kilka nowości i kilka klasycznych, starych przepisów. Orzechowe słoneczka to właśnie jeden z tych klasycznych przepisów. Są pyszne, kruche i megaaa orzechowe Orzechowe słoneczka Składniki: 300 g mąki 250 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka(...)drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich mleko do zalania orzechów 1 łyżka spirytusu (lub innego alkoholu) Dodatkowo: około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki
PatiGotuje[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: 600 g mąki 250 g margaryny lub masła 3-4 żółtka 220-250 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 600 g mąki 230 g cukru 150 g margaryny, schłodzonej 100 g masła, schłodzonego 5 żółtek 2 łyżki octu 2 łyżki śmietany
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 170 g masła 50 ml mleka 1 jajko 40 g drożdży
Domowy Smak JedzeniaHej! Dziś zrobiłam rolki. Rolki to smaczne ciasteczka krucho - drożdżowe. Jeśli macie chwilkę, to zróbcie je sobie, bo naprawdę nie potrzebujemy poświęcać dużo czasu na wyrastanie
Tylko pysznieTradycyjne faworki Cieniutkie, kruche i niezwykle smaczne. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 4 żółtka 125g gęstej kwaśnej śmietany 300g mąki 1 łyżka
Blog z ApetytemZ końcem roku, ⛄ przed samymi 🤶Świętami Bożego Narodzenia, zostawiam ☃☃☃ Wam smakołyki, 🎄orzeszki nadziane pyszną masą z masłem orzechowym.❄❄❄❄ Tutaj i tutaj , ☃ znajdziecie przepisy na kruche korpusy
Takie tam pichcenieRozetki to kruche, smaczne ciasteczka z ciasta naleśnikowego, smażone na oleju. Do ich upieczenia potrzebne są specjalne foremki. Wystarczy posypać je cukrem pudrem. Proste do zrobienia, chwila i gotowe. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć następnego dnia są równie pyszne i kruche :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej (szklanka pojemności 250 ml) * 250 ml mleka * 2 jajka * 1 łyżka cukru * szczypta soli * cukier
Zrób to smacznieDzień dobry :) Co powiecie na pyszne ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu. Zapraszam :) Składniki: 1 kostka
Sama słodycz i szczypta chiliW czasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty. Do przygotowania ciastek użyłam własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt
Via GustoCzemu szplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ... Już wyjaśniam :)) Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska. Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu
Walijskie PichcenieUwielbiam te ciasteczka i mogę przyznać, że znajdują się na mojej - dość pokaźnej liście ulubionych oraz autorskich przepisów. Są delikatne, kruche i posiadają pysznie kakaowo-orzechowy posmak. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. W moim domu znikają w zaprezentowanej wersji, ale możecie je wzbogacić odrobiną polewy czekoladowej. Polecam! (około 10 większych sztuk) 1/2 szklanki kaszy(...)dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto podzielić na porcje wielkością przypominające spory orzech włoski. Następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy ściśle, ale delikatnie zwinąć w spiralę. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Kasza manna orkiszowa , mąka żytnia , mąka orzechowa
Di gotujeSernik biały puch – na samych białkach Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka
Blog z Apetytem