pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:971/1162)

Chleb ze słonecznikiem 162

tęsknimy za Móżdżkiem, życie płynie dalej, a żeby dać temu wyraz, dedykuję mu ten wpis, żeby wiedział, że będziemy pamiętać jaki był z niego świetny gość.   Zatem chleb. Pyszny, świeżutki, prosto z pieca. A nawet po dwóch dniach, albo trzech czy czterech! Da się tak, moi mili, wystarczy tylko samemu zabrać się za pieczenie. Ja postanowiłam spróbować swoich sił(...)formowany ręką babci. p { margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g   2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej 430g letniej wody 2 łyżeczki soli 100g ziaren słonecznika Dzień wcześniej, w okolicach

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 231

przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu(...)niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 262

przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu(...)niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych

OstryKęs
Zupa z dyni na mleku z zacierkami 96

propozycja na danie z dynią w roli głównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli jednak(...)słodkiego posmaku). Jeżeli zupa jest dla Was zbyt gęsta – można dolać jeszcze trochę mleka. Zacierki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajko. Wyrabiamy elastyczne, dość twarde ciasto. Następnie palcem wskazującym i kciukiem odrywamy niewielkie kawałeczki ciasta i wałkujemy je w palcach na lekko podłużne kluseczki. Gotowe zacierki można delikatnie przesypać mąką, aby się nie posklejały. Zacierki wrzucamy

MyCookBook.pl
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 171

tradycyjnych.  Na listę produktów mogą być wpisane produktu rolne, środki spożywcze oraz napoje spirytusowe. Pierwszym produktem wpisanym na listę Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze była w 2006 roku baba z ciasta żytniego. Obecnie sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze skupia 58 członków i może się pochwalić 200 produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad(...)m.in. Złotego Lauru Marszałka i Najciekawszego Produktu Regionalnego (klik) Bożena Polak-Stojanova - właścicielka Zaścianku Polskiego oraz sklepu ze zdrową żywnością, która ugościła nas na uroczystej kolacji serwując mnóstwo pysznych dań, w tym wpisane na listę produktów tradycyjnych pierogi szlachcice (klik)    Jak poznać, że mamy do czynienia z produktem tradycyjnym i jak trafić do jego producenta czy dystrybutora? Trzeba

KUCHARNIA
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 176

wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą. - Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku. - Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki - Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec(...)PIĄTNICA . Rogaliki wyszły wspaniale (ale to przecież nic nowego ani nic dziwnego). :) Pod chrupiącą, zarumienioną skórką, delikatnie pokrytą startymi orzechami z odrobiną cynamonu i trzcinowego cukru, kryje się delikatne, pyszne nadzienie, które może kolorystycznie nie zachwyci tych, co zawsze skojarzenia mają, ale... kto by w takich chwilach na kolorystykę patrzył! (Zresztą nam i tak do gustu trafia). Smakują genialnie

Wypisz Wymaluj
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 178

gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne(...)Nemi-Habibi Babka marmurkowa Niecodzienne smakołyki Czekoladowe muffinki z kremem ze świeżej mięty Notatnik Natalii Baba drożdżowa z daktylami i figami Olive,thyme & ... Babeczki czekoladowe z budyniem Ooomnomnomnom! Pyszna babka jogurtowo-czekoladowa Państwo Wojtczuk gotują Mufinki owsiane z suszonymi morelami Muffinki gruszkowe Pasja Patki Babka na kolorowo Pełny talerz Babka czekoladowa z chili Sękacz-domowy PIN-UP CAKE Babka

Moje domowe kucharzenie
Czekoladą malowane. I chlebek na proszku 122

nikt na nic nie miał czasu. Mój szef, do którego należą wszystkie czekoladowe malowidła, przyniósł mi kartkę z logo firmy murarskiej i zapytał, czy potrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania(...)pamięci. Do tego botwinka, którą udało mi się kupić jeden jedyny raz. A w dodatku chlebek jest na proszku, więc jego przygotowanie to po prostu igraszka.  A jaka pyszna! Chlebek z botwinką i mozzarellą Składniki: (na keksówkę o wymiarach 22x8 cm) 100 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe 119

mnie w domu nawet sceptycy dyniowych smaków wprost zakochali się w tych placuszkach. Jeśli posiadacie zapasy dyniowego piure, zachęcam do spróbowania. Kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe podała w towarzystwie pysznej herbatki od TEEKANNE World of Fruits „Cherry Berry“.  Kokosowo dyniowe placuszki śniadaniowe 2016-04-22 16:14:36 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)szklanki zwykłym mlekiem. Mleko przelewamy do reszty składników. Dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy całość do połączenia. Na patelnię z minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta tworząc w ten sposób małe placuszki. Ważne! Placuszki smażymy na małym płomieniu na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe. Choć i na zimno są dobre w smaku. Smacznego By Magdalena

Słodkie okruszki
Pyszne gofry cynamonowe 138

każde dodatki, ale ja osobiście podaję je najczęściej tylko w towarzystwie owoców lub oprószone cukrem pudrem. Jednak moje skarby oczywiście uwielbiają też wersję z górą bitej śmietany Spróbujcie, zapraszam. Pyszne gofry cynamonowe 2016-04-19 14:10:13 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami

Słodkie okruszki
Chleb na żurku 115

roku, taki każdy następny! ;) Na szczęście wyszedł cudny. Korzystałam (już chyba 10-ty raz!) z przepisu Kasi , jej chlebki są wspaniałe, nawet jeśli modyfikujecie nieco przepis, i tak wyjdzie pyszny i ładny. Ja dodałam więcej mąki i inaczej zrobiłam zaczyn - zależało mi na uzyskaniu lekko wilgotnego miąższu o bardzo drobnych dziurkach i udało się! Również dzięki niskostopniowej metodzie pieczenia(...)oleju słonecznikowego 1/2 białka jaja  odrobina zimnej, przegotowanej wody 1. Do zakwasu delikatnie przesiewamy całą mąkę żytnią i 450 g mąki pszennej, delikatnie mieszamy, stopniowo dolewając żurek. Wyrabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką w misce, następnie wysypujemy stolnicę lub blat pozostałą mąką pszenną i wyrabiamy chleb rękami, posypując mąką, gdyby się kleił. Wyrabiamy 5-7 minut. 2. Wysypujemy mąką koszyk

Kuchnia Prezydentowej
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 171

wyjatkowo slodkie i aromatyczne,ze najchetniej dodawalabym je do wszystkiego.Te wyladowaly w serniku.Masa serowa to moj nowy eksperyment Tym razem polaczylam cala zawartosc puszki mleka kokosowego z serem.Wyszlo pysznie!Sernik jest zwarty,ale idelnie kremowy z delikatna kokosowa nuta,po prostu cudowny.Oj,jest pelen smakow,bo i spod z kokosowych ciasteczek oblanych czekolada i chrupiaca polewa ze slodkimi pestkami slonecznika.Dzieje(...)pestki slonecznika i mase wystudzic mase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac powierzchnie.Rozlozyc rownomiernie wypestkowane czeresnie,a po wierzchu delikatnie rozprowadzic mase smietanowa z pestkami slonecznika wstawic forme z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piec okolo 90 minut,do przyrumienienia masy smietanowo-slonecznikowej.Boki sernika beda sciete,natomiast sam srodek pozostanie drzacy poczatkowo studzic w uchylonym piekarnku,nastepnie wyjac z piekarnika na kratke kuchenna.Ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroniki - esencja Paryża 128

Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki celem zagęszczenia. Gdy masa osiągnie już odpowiednią konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie położyć na jednej połówce zielonego makaroniku i przykryć drugą. Kremu w stosunku do ciasta powinno być 1:1. Hibiskusowy krem pâtisserie: 2 żółtka 200 ml mleka 3,2% 20 g mąki pszennej 20 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki kwiatów hibiskusa Mleko(...)szczelnym pojemniku na jeden dzień i poczekać aż wewnątrz zmiękną i staną się ciągnące, a z wierzchu będą nadal chrupiące. Mimo że przygotowywanie zajmuje duuużo czasu, to warto! Są pyszne! Smacznego

Food Square
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 184

grahamek, wek i kajzerek. A jeśli nie macie ochoty piec bułek, to inne wypieki są również mile widziane. A oto pierwsze bułki na liście: Bułki maślane były na tyle pyszne, że szybko przyszło zamówienie na nowe, tym razem z wkładką. Wkładkę mogłem sobie wybrać sam. Po przeszukaniu szafki wybór padł na suszoną żurawinę. Szczerze mówiąc nic innego nie było(...)odstaw do przestygnięcia. Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania