Dziś dotrzymuję słowa i dzielę się z Wami pomysłem na wykorzystanie pomidorowego pesto z poprzedniego przepisu. Piękny, rustykalny i pyszny wieniec drożdżowy... zobaczcie sami! :) Wspominałam wcześniej, iż do zrobienia pesto (przepis tutaj: klik ) będzie Wam potrzebny ketchup bardzo dobrej jakości - jest to warunek konieczny, aby Wasza pasta była wyśmienita. Ze swojej strony polecam bardzo ketchupy firmy Ogródek Dziadunia ( klik(...)wodzie wraz z cukrem. Woda powinna mieć temperaturę ciała. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto
Garniec MagalieStanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki. Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy. Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby : z miąższu orzecha kokosowego lub z wiórkow kokosowych.Namawiam Was,by choć raz spróbować(...)wszystko. Teraz należy przygotować miseczkę i najlepiej ętetrowa ( taką do użytku kuchennego).Do pieluchy wlać zawartość blendera i wycisnąć, mocno wykręcając pieluchę .Mleko jest niezwykle delikatne w smaku,pyszne,z lekką nutą kokosa.W przykrytym naczyniu można je przechowywać w lodówce niestety najwyzej 2-3 dni.Stojąc na pewno ęrozwarstwi,ale to naturalny proces.Na górze odzieli sie Smietanka.Możemy ją ubić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. "Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. - Orzechy(...)odkręceniu będzie równie smaczny. Jest to też świetny sposób na prezent... od serca. Chlebek z łatwością "wyskakuje ze słoika" i nie potrzebuje pomocy. Jest delikatny, wilgotny i pyszny! Karob dodaje charakterystycznego smaku, który jest trudny do porównania z czymkolwiek. Chlebek z nim wygląda jak czekoladowy/kakaowy, ale smak jest troszeczkę inny. Coś warte wypróbowania. Do tego ziarenka - aromatyczne przyprawy zawarte
Wypisz WymalujMleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te
W kuchni Karmel-itkimoich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex . Dzięki temu stały się jeszcze lepsze. Takich bułeczek nie znajdziecie na sklepowych półkach. Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe. 2016-04-17 19:26:56 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem. Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia
Słodkie okruszkiŁosoś i gnocchi w sosie szafranowym to niebanalne i pyszne połączenie. Szafran (czyli suszone słupki krokusa) to najdroższa przyprawa świata – na 1 kg potrzeba aż 150 tysięcy kwiatów krokusa. Na szczęście tylko szczypta wystarczy, aby nadać daniu szafranowy smak i piękny, żółty kolor. Na to można sobie z pewnością pozwolić. Do cytrynowo-szafranowego sosu podałam włoskie kluseczki gnocchi (czyt(...)praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną
Poezja smakuDoszłam ostatnio do wniosku, że nie umiem wrócić do pracy stopniowo, powoli i bez przytupu. Od razu wpadam w wir wydarzeń i w krótkim czasie staram
W mojej kuchniWypieki . Zmodyfikowałam go lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M., która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko. W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Następnie suche składniki stopniowo dodawać do ciasta. Masę wstawić na 30-40 minut do lodówki. Formułować kulki ok. 3 cm, spłaszczyć. Układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp
Fabryka pomysłówWiększość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)pięć od razu, bez zająknięcia. Jeśli więc chcecie wywołać efekt łał , to przepis zdecydowanie dla Was. Idealnie nada się na Walentynki; zamiast poziomek można użyć mrożonych truskawek - też będzie pysznie. Jeśli chodzi o temperowanie czekolady, przygotuję o tym cały osobny post. Bo to nie takie proste, jak mogłoby się wydawać... Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzetygodniu na blogu jest bardzo słodko, kontynuując ten temat mam dla was pyszne piernikowe kuleczki. Jeśli włożycie do nich do środka jeszcze suszoną śliwkę, to będzie idealnie. Aromatyczne, mało słodkie od środka, bardziej słodkie z zewnątrz. Słodyczy nadałam im obtaczając w trzcinowym cukrze pudrze Diamant . Cytując producenta: " Przeznaczony jest do przygotowania polew, posypek, a także wypieków, kremów i deserów, którym(...)długo. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a z ciasta zroluj kuleczki (mogą się przydać lekko naolejowane ręce). Piecz ok. 20 min. Ostudź kuleczki i obtocz w cukrze pudrze. *U mnie mąka pszenna pełnoziarnista
Corner With Recipespołowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała. Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ . MASA - WYKONANIE: Odmierzamy pół(...)się nie dobrali do butelek. Udało się je (cudem) uchronić i dzięki temu powstało nasze dzieło, którym są zachwyceni (zresztą, my również). PIERNIK: wyszedł wspaniały! Wilgotny, delikatny, aromatyczny, PYSZNY!!! Piwo można w nim wyczuć bez problemu - zarówno w zapachu jak i w smaku. Szczególnie dobry jest na 2 dzień gdy "naciągnie" masy i powidła. Szczerze mówiąc tego smaku
Wypisz WymalujŻyjesz z dnia na dzień, w swoim zharmonizowanym świecie, który tak dzielnie budowałeś/-aś przez lata. Wiesz, co chcesz zrobić dziś, jutro, za
W kuchni Karmel-itkiKiedyś dużo czytałam o tym chlebie i jego przygotowanie wydawało mi się bardzo interesujące lecz zarazem czasochłonne. Jednak kiedy dostałam zaczyn na niego, postanowiłam go zrobić. Chlebek wychodzi pyszny, jego smak zależy też od nas, jakie dodatki dołożymy do niego na sam koniec przygotowań. Chleb piecze się raz w życiu i podobno jedzony jeszcze ciepły przynosi szczęście całej rodzinie(...)wieczorem Dzień 5 - 1 ¼ szklanki cukru, 1 szklankę mleka, 2 szklanki mąki i wymieszać Dzień 6 – rozdzielić na 4 części -> 3 części rozdać Dzień 7 – do ciasta dodać ½ szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 jajka, ½ torebki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, garść orzechów, można dodać posiekaną czekoladę, 2 jabłka starte na tarce i razem wszystko wymieszać. Piec
Smaki NataliiPyszny, lekki torcik, idealny dla wielbicieli maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)się nie zważył!) Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyrazem robiliśmy, Madzia jako Starszy Kierownik Budyniowy spisała się doskonale i w odpowiednim momencie zrobiła budyń. A potem również i lukier. Więc bez niej bułki nie byłyby tak pyszne jak były ;) Bo było to tak, że w jakiejś kulinarnej grupie na Facebooku wypatrzyłem zdjęcia drożdżówek z budyniem. I wiedziałem już co to oznacza, byłem absolutnie pewien tego, co niedługo się(...)drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły idealne. Więc pominiemy ten etap i zrobimy tak: Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez budyniu i jajka do posmarowania bułek) mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
Marder&Marder ManufactureDziś zapraszam Was na pyszny sernik z serków homogenizowanych z rodzynkami i kaszą manną. Mega waniliowy i prosty do zrobienia, idealny na deser, święta czy inne okazje, bardzo szybko znika z talerza a to chyba najlepszy dowód na to, że jest smaczny . składniki na formę(...)kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia wbijamy do niej jajko i bardzo intensywnie mieszamy aż masa stanie się szklista. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu ( ale nie w lodówce ) do zestalenia się polewy
Smakowite Dania