chrupiąca sałatka, która podbije Twoje podniebienie;) Bez majonezu…no oczywiście jeśli lubisz, możesz go dodać;) Sałatka idealnie nadaje się jako danie obiadowe z grzankami lub bez oraz jako pyszna i lekka kolacja. Jak zwykle u mnie, do sałatki poszło to, co było pod ręką lub trzeba było to zjeść, więc mamy tutaj multi-warzywną eksplozję smaków i kolorów(...)patelni pestkami dyni. Sos Składniki mieszamy na gładki sos 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/fit/salatka-z-brokula/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDzisiaj Światowy Dzień Pieczenia ,którego sponsorem jest Kasia .. "Podarowanie komuś domowego ciasta to świetny sposób, aby okazać jak bardzo nam tej osobie zależy. Często zapominamy mówić ludziom, którzy najwięcej dla nas znaczą, dlaczego nasze życie dzięki nim jest łatwiejsze, bardziej zabawne i niebywale interesujące! W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich bliskich(...)następnie dowolnie udekorować. Lista osób i blogów biorących udział : Basia i Julia- BasJulowe pasje Danusia - Moje Wypieki i nie tylko Gosia - Codzienna kuchnia niecodzienna Iwona- Izioni Pyszne Smaki Justyna - Tysia gotuje Magda - Blondynka gotuje Magda- Z miłości do słodkości Marta - Magiczne życie Marty Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi Patryk i Ada - Cook
Moje domowe kucharzenieTort upiekłam do świątecznej kawy. Jest pyszny, delikatny, słodki smak kremu przełamuje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Mojej rodzinie i gościom bardzo posmakował. A córka po wylizaniu wszystkich misek z kremów, zanim jeszcze skosztowała gotowego tortu, stwierdziła, że jest to najlepszy tort na świecie. I ja też tak myślę. Polecam, naprawdę warto! :) Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania(...)szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami
Smakołyki AsiSkładniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego
KreatywnePinyAromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji(...)oblać czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas. W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury
KUCHARNIADzisiaj zapraszam na pyszne aromatyczne kacze uda duszone w winie i pomarańczach. Z dodatkiem suszonych śliwek, pachnące kardamonem, podane z kluseczkami śląskimi i pikantną marchewkową surówką stanowią znakomity pomysł na niedzielny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 4 kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka(...)śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę
Wyprawy kulinarneCappuccino Ten smak przywodzi mi na myśl zeszłoroczne wakacje spędzone w Rzymie. Piękne zakątki … wąskie uliczki … i przytulne , zatłoczone kawiarenki , z których wydobywał się
Ostra na SłodkoPyszny i zdrowy chleb, który działa dla organizmu jak miotełka, oczyszczając jelita ze złogów. U mnie z dużą ilością zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000), ale można jego ilość zmniejszyć. W chlebie połączyłam mąkę żytnią z orkiszową, z wykorzystaniem również mąki razowej i mieszanych ziaren. Jeżeli nie posiadacie takiej ilości zakwasu, to wystarczy dzień wcześniej go dorobić poprzez(...)kratce i piecze kolejne 10 minut. Upieczone chleby wyciągnąć z form keksowych, oderwać papier i przełożyć na kratkę do stygnięcia. Trwa to długo, bo chleby muszą dobrze odparować. Gotowe ciasto chlebowe przelane do form keksowych. Ciasto chlebowe po 12 godzinach wyrastania. Spryskane wodą i posypane płatkami owsianymi chleby tuż przed włożeniem do piekarnika. Studzenie gotowych chlebów na kratce. Smacznego
Passions hobbies lifeW ostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu
Ostra na SłodkoPomysł na ten deser chodził mi po głowie już od paru tygodni, ale jakoś nie mogłam się zabrać za jego realizację, aż wczoraj mówię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiaj zapraszam na domową tortillę z warzywami i gyrosem z kurczaka. Placki robione samodzielnie, pyszny czosnkowy sos jogurtowo - majonezowy, dużo warzyw i gyros z kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto. Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki(...)Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest apetycznie podpieczone i wrzucamy następną partię. Przygotowanie tortilli: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy olej i gorącą wodę (dopiero, co zagotowaną). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Pierwszą minutę wyrabiamy mikserem z hakiem, następnie, gdy ciasto przestygnie, ugniatamy je rękoma. Tak długie wyrabianie sprawi, że tortilla będzie elastyczna. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy
Smak mojego domusię da. Hiszpania kojarzy mi się z wiecznym słońcem, świeżymi owocami i warzywami i winem. Jeść i pić i nie myśleć o dniu codziennym. Zachodzić do małych knajpek serwujących pyszne lokalne jedzenie. To miasto wydaje mi się takie otwarte i przyjazne na gości. Po wypełnionym spokoju i ciszy pobycie w Barcelonie chciałabym zobaczyć Rio de Janerio Rio, źródło: https://www.westwing.pl(...)rozczyn zacznie pracować. Wymieszać ciepłe mleko, olej, twaróg i cukier z roztrzepanym jajkiem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut
dom-agi.plKolejny z pysznych, zdrowych, pełnoziarnistych chlebów na zakwasie. Po chlebie ziarno przy ziarnie (od którego zaczynałam swą przygodę z pieczeniem chleba), gryczano-orkiszowym (moim ulubionym), 100% żytnim (smak dzieciństwa mojej Mamy) dzisiaj przedstawiam Wam chleb owsiano-orkiszowy, z mnóstwem błonnika: pełnoziarniste mąki, otręby, ziarna, pełnoziarniste zakwasy. Wszystko to razem daje przepyszny, bardzo zdrowy, uwielbiany przez nas chlebek. Mam nadzieję(...)długiego wyrabiania. Formy silikonowe delikatnie przesmarować olejem (ja smaruję kokosowym bezzapachowym), gdy używamy metalowych musimy je dokładnie wysmarować olejem i obsypać mąką lub otrębami. Do tak przygotowanych form przełożyć ciasto chlebowe, dokładnie ubić je (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w zimnej wodzie (by usunąć powietrze), wyrównać i obsypać ziarnami. Ja posypuję płatkami owsianymi, słonecznikiem, siemieniem lnianym, sezamem jasnym i niekiedy
Smaczne ZdroweUwielbiam dzieci. Myślę, że całkiem nieźle sprawdziłabym się w roli przedszkolanki, gdyby nie fakt, że każde zadrapanie czy choćby najmniejszy siniak malucha znajdującego się pod moją
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej używać soli. Z przypraw ziołowych najlepsze będą tymianek, bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, ziołowy pieprz, gorczyca (pół łyżeczki gorczycy popitej wodą poprawia trawienie, działa żółciopędnie(...)miód wiosenny, z zakwitających wcześniej drzew, ze zwierzynieckich lasów bukowych. Ten miód nie ma sobie równych. Uwielbiamy miody grochowe, fasolowe, nawłociowe, są takie delikatne w smaku. Teraz zajadamy się pysznym kremowym miodem rzepakowym. W związku z tym, iż lato było tego roku bardzo suche miody są bardzo intensywne w smaku. Miód lipowy pachnie i smakuje jak lipa, jest wyborny
Naturalna KuchniaSkładnik , Małgosią Karmelowy oraz Anią nietylkopasta.pl , miałam okazję przygotowywać menu degustacyjne na Dniach Otwartych producenta nasion warzyw Bejo Zaden . Menu składało się oczywiście z dań na bazie warzyw oraz pysznych koktajli. Przygotowywaliśmy także wrapy ze specjalnie wyselekcjonowanej do tego celu kapusty – będę mieć dla Was niebawem przepis na nie w oddzielnym wpisie Wszystkie pozycje, które przyrządzaliśmy spotkały się(...)jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki. Wszytko marynujemy – najlepiej kilka godzin. Grillujemy *Przepisy na ciasta i dokładne proporcje składników na wyżej wymienione dania znajdziecie już teraz na blogu nietylkopasta.pl . Artykuł Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiSkładnik , Małgosią Karmelowy oraz Anią nietylkopasta.pl , miałam okazję przygotowywać menu degustacyjne na Dniach Otwartych producenta nasion warzyw Bejo Zaden . Menu składało się oczywiście z dań na bazie warzyw oraz pysznych koktajli. Przygotowywaliśmy także wrapy ze specjalnie wyselekcjonowanej do tego celu kapusty – będę mieć dla Was niebawem przepis na nie w oddzielnym wpisie Wszystkie pozycje, które przyrządzaliśmy spotkały się(...)jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki. Wszytko marynujemy – najlepiej kilka godzin. Grillujemy *Przepisy na ciasta i dokładne proporcje składników na wyżej wymienione dania znajdziecie już teraz na blogu nietylkopasta.pl . Artykuł Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazylii