Deszcz, który budzi mnie w jesienne poranki . Jego koncert na parapecie zatrzymuje mnie w łóżku na dłużej. Jeszcze mocniej niż zwykle czuję wtedy ciepło i opiekę domu. 3. Ciepłe ciasto , a najlepiej lekko podpieczone brzegi. Nic bardziej nie smakuje ze szklanką zimnego mleka. 4. Letnie wieczory na tarasie , gdy otuleni ciepłym wiatrem stajemy się widownią gwiezdnego teatru i słuchamy(...)Zakochanie się od pierwszego wejrzenia . Lubię ten bezdech, zachwyt i błysk w oku, gdy znajduję przepis i wiem, po prostu wiem, że muszę go zrobić; mam pewność, że będzie pyszny i od początku czuję, że muszę się z Wami nim podzielić. Dziś tą 10-tkę zamyka przepis na pieczoną ricottę . Znalazłam go podczas rytualnego wieczornego wertowania po książkach kucharskich
KUCHARNIAprawej chleb rosyjski z ziarnami Asiek. Było wspaniale! Zagryzając pysznymi serami, domowym chlebkiem na zakwasie i popijając rewelacyjne, francuskie wino (jeszcze raz bardzo, bardzo dziękujemy Kasi, bo to ona uświetniła wieczór tym wspaniałym winem i swoim przepisem na chleb(...)powrocie do domu, oddaliśmy się błogiemu lenistwu oraz rozmowom o ulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka
Kuchnia PrezydentowejDługo myślałam nad tym jaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu
Kolizje SmakówWonton pierożki zrób je sam :) Wonton zrób je sam, czyli jak zrobić pyszne chińskie pierożki w domu. Wonton to nazywa pierożków, chińskich gotowanych na parze. W Warszawie już jest kilka miejsc gdzie możesz zjeść takie pierożki, w Krakowie obecnie bodajże są dwa lub trzy miejsca i podbijają podniebienia klientów. Często też pierożki(...)pora ( biała część ) Pora, cebulę i kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski dodać resztę składników, wymieszać i odstawić do „przegryzienia” A teraz najważniejsze skąd bierzemy ciasto – mamy dwa wyjścia – w sklepach orientalnych możemy kupić już gotowe ciasto do pierożków wonton. ( np. tu ale sklepów jest wiele ). Możemy też zrobić sami, my wykorzystaliśmy
Kuchnia na wzgórzuwytrawnie. Takim wytrawnym klasykiem są naleśniki ze szpinakiem. Ja przyrządzam je z serkiem ricotta, ale dobrze będzie pasował też wyraźniejszy twaróg i słona feta. Zapieczone pod beszamelem stanowią pyszne i do tego syte, wegetariańskie danie. Ciekawym akcentem jest dodatek odrobiny chili, która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej riccocie. Dodanie jej poleciła mi Patyska – jak dwie blogerki zaczynają gadać(...)proszku lub płatkach sól, pieprz'; document.write(" "); Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni rozgrzewamy olej – w ilości ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy
Poezja smakuzbliżone smakiem do cytryny. Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do herbaty, czy zrobić z niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako lekarstwa przy przeziębieniu. Nalewka z pigwy japońskiej ze względu na wspaniały smak(...)bardzo aromatyczne i można je zalewać kilka razy. Jednak jeśli ktoś planuje zalać pigwę tylko raz, może pozostawić owoce w nalewce i zużyć je jako dodatek do herbaty, ciast lub deserów. Pod wpływem czasu nalewka zmienia kolor, po kilku miesiącach z jasnej stanie się bursztynowa. Nalewkę z pigwowca japońskiego można dodatkowo wzbogacić dodając: cienko okrojoną skórkę z cytryny (żółtą
Smakowy Rajziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze stroniłam od takich dań, kaloryczne to i tak w ogóle, w mojej głowie(...)przeciskałam jeszcze ciepłe, przy formowaniu trochę się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie (ja dodałam także łyżeczkę oleju kokosowego), ok.1
Smaczne Zdrowełyżki WYKONANIE: /ciasto: Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!). /nadzienie: Sezam prażymy(...)zmysły. My postawiłyśmy na twardą marmoladę wieloowocową firmy Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy jabłka, śliwki, aronię i wiśnie. Mieszanka idealna do ryżowych kuleczek. Jakie wyszły nasze pączucie? Pyszne i twarde, twarde i pyszne. Ciekawe, charakterystyczne, zupełnie inne niż tradycyjne pączki. Powstała pyszna skorupka, równie pysznie nadziana. Przypominają bardziej ciasteczka - swoją drogą na prawdę genialne - niż pączki
Wypisz Wymalujmleka sojowego jajko łyżeczka oliwy + kilka kropli do natarcia patelni przyprawy: sól, kurkuma, imbir Mus: ok. 150 g jagód 3/4 banana - reszta do posypania wierzchu łyżeczka miodu do polania Ciasto na naleśniki zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli dodawałam po kolei i mieszałam/ubijałam lekko: 1. mąka orkiszowa (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. mleko, jajko, oliwa(...)fazowców? Oświeć mnie:) Ren-ya , naleśniki też łatwizna, choć kiedyś, nie tak dawno, wydawało mi się to wyższą szkołą jazdy;) Ale jagody z jogurtem czy ze śmietaną też pyszne:) basia3005 2012/07/01 21:12:33 dla I fazy MM IG jest ograniczony do 50 . Chyba, ze produkty z wyzszym IG sa oznaczone * . Jezeli jest wiekszy niz 35 (tutaj maka ) nie nalezy
Zdrowa Kuchnia Sowyjeszcze przez chwilę i przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym aż wystygnie. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy(...)Dlatego jeśli będziecie używać takiej właśnie cukierniczej śmietany to wystarczy Wam zaledwie 600 ml i nie dodawajcie wtedy śmietanfixów. Jeśli chodzi o smak, to tort jest równie pyszny z cukierniczą, co i z tradycyjną śmietaną
Czary - gary w kuchnipowrotnej obgryzała piętki jeszcze świeżego, ciepłego chleba, który nigdy nie smakował lepiej, niż jedzony na mroźnym powietrzu poranka. Choć wielokrotnie kusi mnie ze sklepowej półki swoją krągłością i pysznie wyglądającą skórką, zawsze wybieram ten z ziarnami, zdrowszy, pamiętając, że pod tym pięknym wyglądem kryje się sztuczne napowietrzanie. Jednak domowy chleb- to co innego. Kompletnie inna bajka, bo wszystko masz(...)minut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić. W międzyczasie wymieszaj mąki z czosnkiem. Do drożdży dodaj trochę mąki i ugniataj. Dodawaj mąkę aż utworzy się ciasto, które nie lepi się do palców. Uformuj kształt chleba, jaki chcesz (ja wybrałam podłużny). Przykryj ciasto ręczniczkiem i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
Gotowanie to kochaniepojutrze, ale dziś na blogu właśnie pojawiło się magiczne 100 000 wyświetleń i miałam świetną motywację do działania :) Cieszę się, że tu zaglądacie :) A teraz sernik. Jest pyszny, bardzo kremowy i delikatnie cytrynowy. Sam w sobie może nie wygląda bardzo "efektownie", dlatego warto posypać go kandyzowaną skórką z cytryny czy pomarańczy lub podać z sosem owocowym, czekoladowym itp. Użyłam(...)temp. pokojowej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Tortownicę smarujemy masłem lub margaryną. Aby przygotować spód ciasta topimy masło, studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Wysypujemy je na tortownicę, dociskamy do jej brzegów i spodu. Pieczemy 12 minut i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Zwiększamy temperaturę
Kraina Tysiąca SmakówZ okazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go
Z butelką mleczka w tleKiedy już zaczniesz salsować, trudno będzie Ci przestać. Salsa to przystawka o meksykańskich korzeniach podawana na zimno w formie drobno pokrojonych świeżych warzyw lub owoców z dodatkiem przypraw. Jest pyszna i orzeźwiająca, i choć nigdy nie przepadałam za liśćmi sałaty, to miseczka salsy stanowi atrakcyjny dodatek świeżych warzyw do obiadu, a szczególnie nadaje się do poniższych kotlecików. Już wcześniej pisałam(...)drobno posiekaj. Wraz z kolendrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż wszystko do miski z rozgniecionym tofu, dodaj skrobię, mąkę oraz przyprawy i dłońmi zagnieć całość na gładkie ciasto. Z powstałego ciasta wilgotnymi dłońmi formuj od 12 do 16 małych kotlecików. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż kotleciki po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe
Roślinna - blog wegańskiDomowy kisiel pomarańczowy – przepyszny zarówno na deser jak i słodką kolację czy śniadanie. Muszę przyznać, że przeprosiłam się z kisielem. Nie jadłam go od 8
Poezja smakujakiś wkład w świąteczne menu będę miała ;-) W najbliższych dniach chciałabym zaprezentować Wam moje propozycje. Wierzę, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Pierwszą propozycją jest zupa grzybowa. Pyszna, bardzo aromatyczna, z dużą ilością suszonych grzybów i warzy. Pycha!!! Uwielbiam!!! U nas pościmy w Wigilię więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona na bulionie warzywnym. Moje zupy są zawsze z dużą(...)soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać z łyżki. W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą łyżki oddzielamy mniejsze
Passion of Cookingrecepturą myślałam długo, bo zależało mi na dokładnym odtworzeniu smaku, który tak zawładnął moimi kubkami smakowymi.. i udało się. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne! Polecam :-) Składniki na ok. 35 szt: 2 białka 60 g cukru pudru 60 g mąki 40 g masła w temperaturze pokojowej Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też rękawa cukierniczego bez końcówki - po prostu odciąć torebkę na wymaganą szerokość. Piekarnik rozgrzać
maniapieczenia