dziecka, maczałam łodygi w cukrze i tak go zajadałam :) Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe. Składniki: (na około 11-12 sztuk) ciasto: 40g świeżych drożdży szklanka mleka 550g mąki pszennej 50g masła 2 jajka 7 łyżek cukru nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru kruszonka
Symfonia smakowaLekki, zdrowy, MEGA wilgotny sernik. Bez zbędnego ciasta, cukru i niepotrzebnych dodatków. Sama zjadłam dwa kawałki na drugie śniadanie i wszystko idealnie wkomponowało się w moje
Czarnawisienkatakże podać go z dowolnymi składnikami, które mnajbardziej lubimy. W wersji z wyrazistymi szparagami, słodkawym groszkiem i mięsnymi kabanosami stanowi pyszną propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżki słodkiej śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego
Pyry na GazCoś pysznego! Coś chrupiącego! Coś ze szpinakiem! Pyszne to "coś". Powstało pod wpływem chwili, z resztek jakie znalazłam w lodówce. Termin ciasta francuskiego dobiegał końca, więc należało je jak najszybciej wykorzystać. Nie chciałam robić kolejnych ciasteczek z czekoladą/owocami. Zachciało mi się coś wytrawnego. I oto powstały. Przepyszne rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika. Można je zrobić
CookYourselftydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki
Szefowa kuchniNadchodzi ten okres podczas, którego na większości blogów będą pojawiały się różne, różniste babki. Te klasyczne i dietetyczne. W moim wypadku: jedynie te zdrowe i "low
CzarnawisienkaDziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roslinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany Nadzienie - 1 kg. jabłek - 1-2 łyżki cukru - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier
Kuchnia z widokiem na ogróddawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz(...)smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g 1 jajko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać
Gosia gotujeWitajcie :) chociaż pewnie już macie dość pączków i faworków to może się skusicie na pyszne i lekkie ciasteczka , szybko się je przygotowuje , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :) Składniki : Ciasto francuskie cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać po szerokości paski około 1,5 cm i długości około
Sama słodycz i szczypta chiliponad tydzień! Przepis na tartę znalazłam na stronie Ugotuj.to w ramach codziennego przeglądania prasówki. Robi się ją naprawdę łatwo i jest pyszna! Świetnie sprawdziła się jak przekąska podczas oglądania niedzielnych meczów finałowych :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g pieczarek kilka plastrów sera camembert garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 60 ml mleka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka
Pasja Smakukiedy chcemy zrobić coś pysznego w kilka minut - przyda się ten przepis :) Składniki: (na 30 rożków) -2 opak. ciasta francuskiego -4-5 jabłek -łyżka masła -cynamon, cukier waniliowy -łyżka miodu -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, dodajemy cynamon i cukier. Chwilkę podsmażamy, dodajemy miód i mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik
KasiekGotujeciasto nie wymaga wyrastania, więc samo przygotowanie (jeżeli mamy już gotowy farsz – jak u mnie) nie zajmie wiele czasu. Zostało mi trochę ciasta, które wykorzystałam… „na słodko”, ale o tym następnym razem. Dodam tylko, że było pysznie i… za mało. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkożeby na śniadanie zjeść taką bułeczkę??? za mną chodziły już od dawna i wreszcie je upiekłam! pyszne :) Przepis to moja kombinacja tego co najlepsze. Drożdżowki z bialym serem i truskawkami ciasto z TEGO przepisu (połowa porcji) 150 g białego sera jedno białko 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta cynamonu kilka truskawek, pokrojonych do posmarowania trochę jajka wymieszanego
Dzieje kuchennej WiewióryZdrowa pierniczkowa alternatywa! Pełnoziarniste, bardzo mocno pachnące. Można się nimi zajadać zaraz po upieczeniu, natomiast mogą też długo leżeć Od kilku lat robię z jednego przepisu
CzarnawisienkaPyszne i szybkie paszteciki z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo . Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie
Słodkości i nie tylko