Pyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. J est bł yskawiczne w przy gotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ; -) 2 szklanki mąki 200g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60ml oleju 2 łyżeczki
Szefowa kuchniPyszne letnie ciasto z rabarbarem i truskawkami melduje się na blogu! Jest niezwykle łatwe do przygotowania, pięknie wyrasta i świetnie smakuje. Czas przygotowania nie jest długi, więc możecie przygotować je na wizytę niespodziewanych gości. Rabarbar i truskawki z powodzeniem można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Przepis znalazłam na blogu Kasi. Składniki: 4 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju
Pasja SmakuPyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem buraków, kakao, cukru trzcinowego i dużej ilości wiórków kokosowych. Pycha <3 Przepis pochodzi ze magazynu "Moje gotowanie: zimowy warzywnik". Zapraszam do przygotowań! Składniki na dużą keksówkę: 300 g buraków, ugotowanych, obranych i drobno startych 160 ml oleju 5 jajek kilka kropli aromatu waniliowego 300 g mąki pszennej szczypta soli 3 czubate łyżeczki proszku
My Culinary ArtPyszne świąteczne ciasto, mocno pachnące miodem, przełożone kremem z mleka i kaszy manny. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (2x duża blacha): 300 g masła 250 g cukru 4 łyżki miodu (do wypieków najlepiej sprawdzi się sztuczny) 600 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody Składniki na krem
My Culinary ArtPyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne lekkie ciasto do kawki. Zamiast brzoskwiń można użyć np. truskawek i zalać galaretką truskawkową. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej Masa straciatella: 400 ml śmietany 30% 1 cukier wanilinowy 450 g serka homogenizowanego waniliowego 4 opakowania śmietan-fixu 100 g czekolady mlecznej
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe z nadzieniem z mięsa mielonego. Uwierzcie mi smakuje bosko! Takie cudeńka podane z rana do herbaty lub kawy, lub wzięte se sobą do pracy/szkoły mogą z łatwością zamienić kanapki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto drożdżowe x2 200 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) średnia cebula 200 ml przecieru pomidorowego szklanka wody 0,5 łyżeczki soli
Kuchnia ŁukaszaPyszne, ekspresowe ciasto ze śliwkami- słodko- kwaśne. Składniki: 10 dag masła 1 ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 1 szczypta soli 1 kg śliwek( mogą być mrożone) Składniki na polewę: ½ szklanki śmietany 2 jajka 3 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto
Tradycyjna KuchniaPyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta! Składniki: Ciasto: 200 g margaryny 5 jajek (białka i żółtka osobno) 300 g cukru 1 szklanka mleka 250 g suchego maku 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy lub rumowy Krem: 2,5 szklanki mleka 2 budynie
Kuchnia domowa AniPyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...?? Czas pieczenia: 3 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto kruche
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne drożdżowe ciasto w postaci tarty wypełnione masą serową i dużą ilością świeżych owoców, to idealny deser na lato:) Znudziły mi już się tradycyjne ciasta drożdżowe, dlatego postanowiłam podać je jako tartę. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców;) Ciasto: 200g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 30g cukru, 1/3 szklanki mleka, 15g masła, jajko. Mąkę
Z miłości do słodkościPyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka! To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania łyżka masła do posmarowania blachy Jabłka: 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka
potrawyregionalnePyszny kakaowy serniczek z pianką na każdą okazję. Zamiast pianki można sernik polać polewą czekoladową. Sernik kakaowy z rosą SKŁADNIKI: CIASTO: margaryna - 3/4 kostki żółtka -3 szt cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy MASA SEROWA: kakao- 2 łyżki 3 jajka + 1 żółtko cukier - 3/4 szkl
Kuchnia DanusiPyszne, pachnące cynamonem. Ma tę zaletę, że sprawdzi się na piknik jak również do popołudniowej kawki :) Moja rodzina lubi takie proste ciasta. Wam również polecam! Ciasto: 250g miękkiej margaryny 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka 1/3 szkl mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate szkl mąki pszennej cukier cynamonowy DIAMANT ok 3 łyżki jabłko cynamon
Smakołyki AsiPyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem i brązowym cukrem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 op.) 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko w temp. pokojowej 1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina oleju do wysmarowania
My Culinary Art