troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie) Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu) Polecam bardzo! Moja rada, biszkopt lepiej będzie się kroił, gdy upieczemy go dzień wcześniej. Pomysł od Dorotki
Mia Cucina SofietaPyszna biała kiełbaska, która może być pyszna nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Można ją zrobić o każdej porze roku, a z dodatkiem sera i ciasta francuskiego jest naprawdę pyszna. Biała kiełbasa w cieście francuskim 4 białe kiełbasy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera żółtego w plastrach rzeżucha roztrzepane jajko keczup do polania Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze
Gotuję Testujępyszne czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, przypominające w smaku murzynka, które możemy zrobić bez użycia miksera ... pychotka SKŁADNIKI 1 ¼ szkl. mąki pszennej Młynomag , ¾ szkl. śmietany 18%, ½ kostki masła, 1/3 szkl. cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 nektarynka, jadalne motyle WYKONANIE Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z czekoladą, dodajemy śmietanę oraz
słodki bratekPyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. J est bł yskawiczne w przy gotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ; -) 2 szklanki mąki 200g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60ml oleju 2 łyżeczki
Szefowa kuchniPyszne letnie ciasto z rabarbarem i truskawkami melduje się na blogu! Jest niezwykle łatwe do przygotowania, pięknie wyrasta i świetnie smakuje. Czas przygotowania nie jest długi, więc możecie przygotować je na wizytę niespodziewanych gości. Rabarbar i truskawki z powodzeniem można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Przepis znalazłam na blogu Kasi. Składniki: 4 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju
Pasja SmakuPyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/ , parking w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska
Domowa cukiernia EwyPyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem buraków, kakao, cukru trzcinowego i dużej ilości wiórków kokosowych. Pycha <3 Przepis pochodzi ze magazynu "Moje gotowanie: zimowy warzywnik". Zapraszam do przygotowań! Składniki na dużą keksówkę: 300 g buraków, ugotowanych, obranych i drobno startych 160 ml oleju 5 jajek kilka kropli aromatu waniliowego 300 g mąki pszennej szczypta soli 3 czubate łyżeczki proszku
My Culinary ArtPyszne świąteczne ciasto, mocno pachnące miodem, przełożone kremem z mleka i kaszy manny. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (2x duża blacha): 300 g masła 250 g cukru 4 łyżki miodu (do wypieków najlepiej sprawdzi się sztuczny) 600 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody Składniki na krem
My Culinary ArtPyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne lekkie ciasto do kawki. Zamiast brzoskwiń można użyć np. truskawek i zalać galaretką truskawkową. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej Masa straciatella: 400 ml śmietany 30% 1 cukier wanilinowy 450 g serka homogenizowanego waniliowego 4 opakowania śmietan-fixu 100 g czekolady mlecznej
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe z nadzieniem z mięsa mielonego. Uwierzcie mi smakuje bosko! Takie cudeńka podane z rana do herbaty lub kawy, lub wzięte se sobą do pracy/szkoły mogą z łatwością zamienić kanapki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto drożdżowe x2 200 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) średnia cebula 200 ml przecieru pomidorowego szklanka wody 0,5 łyżeczki soli
Kuchnia ŁukaszaPyszne, ekspresowe ciasto ze śliwkami- słodko- kwaśne. Składniki: 10 dag masła 1 ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 1 szczypta soli 1 kg śliwek( mogą być mrożone) Składniki na polewę: ½ szklanki śmietany 2 jajka 3 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto
Tradycyjna KuchniaPyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta! Składniki: Ciasto: 200 g margaryny 5 jajek (białka i żółtka osobno) 300 g cukru 1 szklanka mleka 250 g suchego maku 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy lub rumowy Krem: 2,5 szklanki mleka 2 budynie
Kuchnia domowa AniPyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...?? Czas pieczenia: 3 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto kruche
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne drożdżowe ciasto w postaci tarty wypełnione masą serową i dużą ilością świeżych owoców, to idealny deser na lato:) Znudziły mi już się tradycyjne ciasta drożdżowe, dlatego postanowiłam podać je jako tartę. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców;) Ciasto: 200g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 30g cukru, 1/3 szklanki mleka, 15g masła, jajko. Mąkę
Z miłości do słodkości