Uwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu
dom-agi.plOczywiście nie dotrzymałam danego sobie słowa, że nie upiekę nic na weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w
UgotujmyTo.plDaję słowo! Ciasto jest jedyne w swoim rodzaju, a jest to odmiana biszkopta. Nieco bardziej zwarta i trochę mniej puszysta od tradycyjnego. Mimo to bardzo delikatna, trochę gąbczasta i pyszna :) Warto spróbować. Dodam jeszcze, że to typowo angielskie ciacho, chociaż w swojej ojczyźnie podawane jest raczej w towarzystwie konfitury i herbaty. Ja preferuję jednak prezentowaną dziś wersję z bitą śmietaną(...)Patrz powyżej ;) 4.Owoc czy warzywo? Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam. 5. Czy pracujesz/uczysz się w kierunku kuchni? Nie, ale nigdy nie mów nigdy ;) 6. Ciasta czy ciasteczka? Ciasta... i ciasteczka :) Jestem łasuchem! 7. Ile czasu poświęcasz na bloga? Różnie, ale zazwyczaj tylko kilka godzin tygodniowo (napisanie jednego posta to 1 do 1,5 godz.) i chociaż często
Ratunku obiadPyszne orzechowe ciastka o pomarańczowym aromacie to propozycja dla osób o silnej woli. Chociaż bardzo słodkie i bardzo pożywne, trudno poprzestać na zjedzeniu jednego czy dwóch. :) Są naprawdę rewelacyjne! Inspirację do ich powstania stanowiły florentynki z książki "Cukiernia Lidla. Przepisy Pawła Małeckiego". Składniki: - 1,5 szklanki migdałów (ok. 200 g) - 1,5 szklanki orzechów ziemnych niesolonych* - garść posiekanej żurawiny(...)połówki lub lekko rozdrobnić - wedle gustu). Do rondelka z syropem wrzucamy orzechy i żurawinę, dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po łyżce masy, rozpłaszczając formujemy ciasteczka. Zachowujemy odległość 5-6 cm pomiędzy ciasteczkami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 150 stopni z włączonym termoobiegiem. Zostawiamy do wystudzenia (dopiero wtedy ciasteczka dobrze się skleją). * Niesolone
Smakuje zdrowopowiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca i spróbować pysznych rzeczy. Razem z sześcioma innymi blogerami stworzyłam pyszny magazyn kulinarny GRYZ . Naprawdę bardzo się cieszę z każdego dnia, działo się, oj działo! Przyznać się jednak muszę, że nie mogę doczekać się nowego roku - nowe smaki, nowe podróże, kolejne(...)roku) : 1. Gulasz z szynki wierzowej / 2. Ciasto nutella / 3. Sos żurawinowy / 4. Szybkie batoniki bez pieczenia / 5. Krem mleczny / 6. Ciasteczka z kawałkami czekolady / 7. Ciasto bananowe z kajmakiem / 8. Smoothie bananowe / 9. Makowiec krucho-drożdżowy / 10. Miodownik / 11. Domowy twaróg (metoda
Słodkie PrzyjemnościMija kolejny dzień z rzędu, gdy piekę coś słodkiego do kawy. Moi panowie rozsmakowali się w szybkich ciastach z owocami, jedzą je na śniadanie, Piotrek zabiera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiele przepisów, które przedstawiam na blogu są powrotami do dzieciństwa, próbą odtworzenia tego, co jadłam, gdy byłam jeszcze beztroskim dzieckiem. Od dawna chodził za mną pleśniak
dom-agi.plSkladniki: * 115 g bialek * 225 g cukru * 1 lyzka herbaty matcha * 3 lyzki soku z cytryny WYKONANIE W garnku
w mojej kuchniW końcu wiosna postanowiła do nas dotrzeć i przyniosła ze sobą wiele pomysłów na nowe wypieki:) Gofry z bitą śmietaną, z dżemem czy też same, zawsze
Smaczne ZdroweKarpatka to ciasto, które od dzieciństwa bardzo lubię. Jednak bałam się je samej zrobić, gdyż byłam prawie pewna, że mi nie wyjdzie. A jednak udało się
W kuchni u MonikiW sobotę 6.07.2013 r. byliśmy zaproszeni już kolejny raz na warsztaty kulinarne do Poznania, które odbyły się w restauracji Cucina , pod patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealnym dodatkiem zarówno do deserów, jak i dań obiadowych. Wiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też(...)Łakocie, które zachwycą i domowników, i gości, a już na pewno kokosowych zwolenników. Minimalna ilość składników, minimalna ilość poświęconego czasu i minimalna ilość pracy. Przepis pochodzi od Alinki z Pysznie, pyszniutko . Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kokosowe kulki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoRogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła
SMYKWKUCHNIcukru pudru dodatki: - posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma: blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem, miodem, kakao i kawą rozpuszczamy w garnczku. 1/4 mąki dodajemy do ciepłej masy i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy przyprawę(...)pierniki dopiero po całkowitym ostygnięciu, możemy to zrobić w kolejnym dniu. Mi w wycinaniu pierników, jak i lukrowaniu pomagała córeczka, wspólnie też ozdobiłyśmy pierniki różnokolorowymi posypkami. Źródło przepisu: Izioni pyszne smaki + modyfikacje
Kuchnia co dniaSezon na rabarbar jest krótki, kojarzy mi się ze zbliżającymi się wakacjami, oraz z truskawkami, które uwielbiam. Rabarbar jest zapowiedzią lata, ciepła, odpoczynku, chociaż póki co
dom-agi.pl