pocieszenie: w robieniu makaroników świetne jest to, że nawet jeśli nie wyjdą makaroniki to wyjdzie coś innego i to też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest
CiastkozercyNiewielkie, pełnoziarniste ciasteczka w kształcie wiązanej muszki, nadziane owocową marmoladą należą do grona moich ulubionych. Proste i pyszne. Pięknie pachnące masłem. Tak smakowite, że zwykle od razu robię podwójną porcję i chowam część ciastek na "czarną godzinę" :-) Składniki na ok. 35 szt.: Ciasto: 250 g mąki razowej ( ja często używam orkiszowej razowej) 130 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru(...)każdym kwadraciku ułożyć 1 łyżeczkę marmolady. Następnie, nałożyć brzegi ciasta po przekątnej na siebie i lekko docisnąć by ciasto skleiło się. Piekarnik rozgrzać do 190° C. Piec ciasteczka ok. 12-15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
maniapieczeniaCiasteczka marcepanowe. Zawsze robię je wcześniej i wkładam do słoika na Święta.....ale przyznaję się bez bicia :) że jeszcze nigdy ich nie jedliśmy podczas Świąt. Są pyszne i wciągające. Co roku myśle o jakimś sejfie by je schować, problem jest w tym że ja bym znała hasło...więc do Świąt by nie dotrwały.. ..Zapraszam na ciasteczka marcepanowe: Składniki
Smaki Edytywiększych wyrzutów (no dobrze, w ograniczonej ilości, też mają kalorie;). Są w nich moje ulubione płatki owsiane, więc wiedziałam, że muszą być pyszne. Przepis zaczerpnięty stąd , z moimi modyfikacjami. Swoją drogą, fajny blog z dietetycznymi przepisami. Ciasteczka nie są bardzo słodkie. Więc jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki można dodać dowolnego słodziku lub miodu. Ja nie trzymam się ściśle przepisu, dlatego
Mieszam w GarnkuPora na kolejny deser z truskawkami w roli głównej! Dzisiaj prezentuję pyszny, lekki sernik na zimno z truskawkowym ,,ptasim mleczkiem". Na spodzie z kruchych, zbożowych ciasteczek i białą, lekko kokosową warstwą serową. Przygotowałam go na Dzień Dziecka - zarówno dla tych małych i większych dzieci. A wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować, byli zachwyceni. :) Składniki (na tortownicę o średnicy
Kuchnia Ellietoku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka
Czerwień i błękitKolejny przepis, który jest bardzo prosty i zdrowy. Lubię siedzieć w kuchni, ale nie cały dzień nad jedną rzeczą. Kombinator to moje drugie imię haha :) Z
CzarnawisienkaPolecam ten przepis, jest łatwy i bezstresowy. Pochodzi z Kuchni polskiej z 1972 roku. Ciasta nie trzeba bić wałkiem, wyrabia się go łatwo, jest
Takie tam pichceniePamiętajmy o naszych połówkach nie tylko w Walentynki. Niedługo święto zakochanych. Mimo, że co roku spędzałam je jako "singielka" :) uwielbiam to święto. Wszędzie jest pełno miśków
Czarnawisienkaostatecznie przekonało mnie, że warto ten przepis zamieścić. Bo sami powiedzcie, co daje większą radość i satysfakcję dla kucharza - przyrządzenie ciasteczek dla miłośnika słodkości czy stworzenie dania z ryzykownego składnika i usłyszenie "to było pyszne!" od jego przeciwnika...? PYSZNA I ZDROWA ZUPA SZPINAKOWA Składniki: 450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie) 3 łyżki kaszy manny 4 jajka ok. 4 ząbki czosnku
Gotowanie to kochanieWybrałam tartę z ananasem, ponieważ jest idealnym ciastem w razie niespodziewanych gości, ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu a zarazem pyszne i efektowne. Zaczniemy od przygotowania spodu. Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować
Świat Ciastatemperatury 160 stopni, wstawić ciasteczka i piec około 12-14 minut. Z papieru zdejmować po lekkim przestudzeniu. Część ciasteczek lekko oblałam polewą czekoladową i obsypałam płatkami migdałowymi. Resztę schrupaliśmy bez dodatków. wyszły pyszne, słodkie i bardzo migdałowe :) Mielone migdały BackMit otrzymałam od firmy VOG . Obawiałam się. że ich jakość może nie być taka, jaką bym otrzymała
Codzienna kuchnia niecodziennasię na obiad czy przekąskę do zabrania w drogę. Oprócz wcześniej wymienionych może to być sałatka z tuńczykiem i rukolą , orzechowe ciasteczka owsiane , peanut butter granola bars lub też coś zupełnie nowego. Dzisiejsza propozycja to pyszna i pożywna sałatka, której podstawą jest wędzony łosoś i kuskus razowy od firmy Fresano( do nabycia tutaj ) . Dzięki połączeniu z aromatycznymi
peanutbuttermonsterblachę ciasteczka. Pieczw piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka mają strukturę piaskową, są maślane i rozpływają się w ustach. Są po prostu pyszne! Oczywiście posyp cukrem pudrem. Z tej porcji wyjdzie gdzieś około 2o ciastek. Mnie wychodzi więcej bo robię mniejsze
Z Kuchni Do KuchniPyszny, owocowy i lodowy deserek z dodatkiem musu z świeżych truskawek i zwieńczony owsianymi ciasteczkami, pycha. Składniki: 350 ml kremówki 2 żółtka 50 g cukru 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej ciasteczka owsiane Przygotowanie: Żółtka razem z cukrem zmiksować na puszystą masę.W osobnym naczyniu zmiksować zimną kremówkę na sztywno.Do masy z żółtek
Ala piecze i gotuje