Pomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa
UgotowaćSurówka z kalafiora i warzyw jest lekka, kolorowa, chrupiąca i bardzo pyszna, do tego jest zdrowa i dietetyczna. Na pierwszy rzut oka wygląda jak sałatka tabbouleh, czyli kuskus z warzywami . W tej sałatce kuskus zastąpiony został przez tarty kalafior. To dietetyczna wersja dla miłośników tabbouleh bez kaszy kuskus. Kuskus z kalafiora, który świetnie imituje kaszę, można go jeść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajpyszniejsza i najprostsza potrawa ever. Sałata rzymska, tuńczyk, jajko, oliwa, świeże oregano, kromka chleba, czosnek i parmezan. Przygotowanie sałatki zajmuje 8 min i jest ona rewelacyjnym uzupełnieniem grillowego stołu czy np. pysznym obiadem do pracy. Kromkę chleba pokroić na małe części, upiec w piekarniku lub na patelni z odrobiną oleju i ząbkiem czosnku. Jajko ugotować, pokroić
pieprzny smaczektruskawek, jeżyn, czarnych porzeczek, jagód. Owoce nadają kolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor octu owocowego, traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny. Octem malinowym skrapiam sałaty lub dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych. Składniki: 3/4 szklanki malin ocet jabłkowy lub ocet z białego wina - octu użyć tyle, aby zakrył maliny i wypełnił słoik 1 płaska
Codziennik KuchennyNastał sezon ogórkowy. Kisimy, robimy korniszony, sałatki...A robiliście kiszone pomidory? Też można , a jak :) I są do tego pyszne ;) Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 5 ząbków czosnku kawałek chrzanu kilka galązek kopru z baldachami 1,5 l wody 1,5 łyżki soli Wykonanie: Do słoiczków układamy pomidory, do każdego dodajemy po gałązce kopru, po ząbku połowie ząbku czosnku, oraz
Z Majeczką w kuchniPyszny bób cały czas w natarciu, więc dziś zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę właśnie z bobem w roli głównej. Wprawdzie jest troszkę pracy z jego obieraniem, ale możemy przecież w jego trakcie podjadać, żeby nam się ten czas zbytnio nie dłużył :-). Sałatkę można jeść na zimno, ale też doskonale smakuje gdy warzywa są jeszcze letnie. Wybór należy
Kulinarne przygody GatitySezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Pyszne czerwone owocki codziennie goszczą na naszym stole. Oczywiście nie może zabrakną ć sałatek z truskawkami. Na blogu jest już kilka przepisów a teraz polecam kolejną. składniki: 2-3 garście rukoli ok 12 truskawek 80 g fety sos balsamiczny Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć listki rukoli. Truskawki dokładnie
Monia miesza i gotujeUwielbiam tuńczyka, właściwie mogłabym go jeść bez przerwy. Smakuje równie dobrze od tak sam, jako dodatek do makaronów , sałatek, ryżu, tortilli i wielu innych dań. Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami. Spróbujcie. Omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami. Użyłam tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Graal. Omlet z tuńczykiem i zielonymi dodatkami
Słodkie okruszkiugotować na parze lub po prostu wsypać do dania mięsnego lub warzywnego. Dziś zapraszam na kuskus z bazylią. Danie to można potraktować jako sałatkę lub jako dodatek do mięsa, taka mała odskocznia o tradycyjnej kaszy. Jest pysznie ! Kuskus z bazylią Czas wykonania: 30 minut Składniki: 1 szklanka suchego kuskusu 2 szklanki bulionu (przygotowany na bazie domowego bulionu ) 2 łyżki
Kulinarne przygody GatityZaraza trwa. Gorączki mniej za to gil po pas. Po raz kolejny sięgam po mój ukochany pęczak i robię sałatkę. Spełniła swoja funkcję jako element śniadaniówki, wspaniale zapełniła brzuch w ramach obiadu, pysznie smakowała na kolację. Pomysł pochodzi z książki "Piramida w kuchni. Na wynos". Proporcje podaje ogólne, do wypróbowania co komu w jakich ilościach smakuje. Pęczak z suszonymi pomidorami
Dzieje kuchennej Wiewióryrywalizacji #SmakTradycji , w której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi jedno nie wyszło ;) ale pyszne wyszły oba! I potem miałam problem, który z nich zgłosić... Wybrałam wtedy sałatkę (po konsultacjach z Mężem zarówno smakowych jak i przeglądzie zdjęć). Dziś zatem prezentuję drugi wymysł, który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy
Kolorowy PrzepisownikPóki jeszcze możemy skorzystać z pysznych, pachnących słońcem pomidorów zachęcam Was by zjeść je w formie właśnie takiej sałatki. Smaczne, słodkie i kolorowe pomidory, który dostałam w hurtowej ilości od znajomego, sprawdziły się tutaj niesamowicie. Do tego wystarczy dobrej jakości oliwa, szalotka lub czerwona cebula- ta druga pięknie komponuje się kolorystycznie i garść ulubionych ziół. I nie bójmy się
Mango PapajaBardzo prosta i szybka sałatka z niewielu składników :jajek , pieczarek i szczypiorku z dodatkiem majonezu , może być pyszną przekąską dla znajomych . Wystarczy ugotować jajka i pieczarki pokroić razem z szczypiorkiem . Efekt znakomity . składniki na 4 porcje 6 jajek 7 dużych pieczarek szczypior z cebuli dymki 100g majonezu sól i pieprz
Smakowite Daniacebuli, sera i kiełków słonecznika, po czym przykrywamy je jeszcze raz taką samą warstwą jarzyn. Na górę sałatki układamy pokrojone w ćwiartki jajka. Sałatkę można przyprawić solą i pieprzem, ale jak dla mnie bez przypraw smakuje pysznie. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google
Smakowy Raj