pisałam, że jest kilka sposobów w kuchni na rozgonienie ołowianych chmur. Wtedy pomknęliśmy językiem po mapie do słonecznej, pomidorowej Toskanii razem z talerzami pełnymi sałatki Panzanella, a dziś już na ojczystej ziemi serwuję Wam pyszne naleśniki :) Wypełnione sezonową dynią, cudowną soczewicą, która jak nic innego potrafi wypełnić brzuchy ciepłem i troską oraz szpinakowymi liśćmi w kolorze nadziei. Pyszne, proste
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUpałów ciąg dalszy...32 stopnie w cieniu może zacząć doskwierać😑 Nikomu nie chce się siedzieć przy garnkach w kuchni, a jeść trzeba i to nie tylko
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiaj propozycja na kolorową sałatkę do obiadu. Kompozycja dwóch rodzajów kapust z dodatkiem pestek. Pysznie i zdrowo. Spróbujcie koniecznie. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej Składniki: 1/4 główki kapusty włoskiej około 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty 1 marchewka pół pęczku natki pietruszki garść pistacji garść pestek dyni garść pestek słonecznika 1 łyżka nasion sezamu Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek
PatiGotujepodjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby to wszystko móc zjeść, pierwsze trzeba mieć upieczonego buraka. Jak upiec buraka? Jest to banalnie proste
Blendmanpiersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej posiekać. Cukiniowe mielone to idealny pomysł dla tych, którym znudził się tradycyjny sposób przygotowania kotletów. Są lekkie i pyszne - idealnie wkomponują się do lunchboxa w towarzystwie ryżu i sałatki. Musicie wypróbować! Składniki : na ok. 6 kotlecików duża, ugotowana pierś z kurczaka 1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka
Kuchnia Elliejadła takiej dyni pieczonej na warsztatach w Villi Intracie, to bym nie polecała, ale jest niespodziewanie smaczna i praktyczna – doskonale sprawdzi się jako pyszny dodatek warzywny. Można na niej ułożyć kawałek mięsa, albo sałatkę. Bardzo podobny przepis jest w nowej książce Allaina Ducasse’a . Tylko tam nacięcia w dyni robi się korkociągiem i dodaje do filecików jeszcze czarne oliwki
Ugotowane pozamiataneDzisiaj polecam pyszne danie rodem z Afryki - Chakalakę. Jest to coś pomiędzy sałatką, a gulaszem - nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek
Wyprawy kulinarneDelikatne, syte, aromatyczne, pyszne kotlety w sam raz na obiad. W komplecie z sałatką tworzą duet doskonały. Wszędzie teraz pod dostatkiem cukinii, warto ją wykorzystać do tego dania. W połączeniu z soczewicą, cebulą i dużą ilością koperku tworzy niesamowicie pachnące burgerki. Posmakują każdemu! Składniki na 12 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy 1,5 szklanki startej cukinii 1/2 szklanki mąki
Jeść, by żyć w zdrowiuKolejna sałatka z białej kapusty do słoików Przepis pochodzi z bloga Pyszne Kaprysy ja dodałam od siebie zieloną paprykę. 1 kg białej kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg czerwonej papryki 1 zielona papryka 1/2 kg cebuli zalewa: 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki mielonego pieprzu
Kolorowa kuchnia Elkidomu przygotowuję zwykle w czasie okołoświątecznym. Mamy na nie ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno. Do tej wczorajszej sałatki użyłam musztardy pełnoziarnistej, śmietany, oleju, jabłka i cebuli. Wyszła pyszna! W sam raz na niedzielne drugie śniadanie w chłodny, wilgotny dzień. Towarzystwem numer jeden do śledzi była tu musztarda starofrancuska pełnoziarnista, którą otrzymałam od firmy
Posadzone i zjedzoneproszą o dokładkę to wiem, że jest dobrze :). Bób uwielbiamy, ale zawsze jest problem z łupinami, postanowiłam więc nieco urozmaicić i uszlachetnić moją sałatkę i podałam bób w wersji bez skórki, delikatne i pyszne zestawienie, nieco pikantne z posmakiem chili, czosnku i masła klarowanego!...mniam, a całości dopełnia biała fasola oraz świeże listki rukoli, to co może dacie się skusić
Apetyczna babeczkasłodko - idealnie komponuje się z lodami waniliowymi/śmietankowymi, bądź z sernikiem. Warto polewać nim różne desery lub w wersji wytrawnej - dodawać do zup i sałatek. Wracając do poniższego przepisu... Tak przygotowana śmietana jest obłędnie pyszna! Wypróbujcie przepis i przekonajcie się, że olej z pestek dyni jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny! 350 ml śmietanki
Di gotujesię u mnie szczypiorek a ja oczywiście zaraz z niego korzystam. Lubię sobie posypać nim kanapki oraz jajeczko z majonezem, dodaje do jajecznicy albo sałatki. Zrobiłam taką sałateczkę właśnie z dodatkiem młodego szczypiorku. Jest pyszna i taka kolorowa, że od razu chce się ją zjeść. składniki: 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 średnia podwójna pierś z kurczaka
Monia miesza i gotujebardzo smaczny. Wystarczy kupić filety, kilka przypraw, hyc do piekarnika, a najlepiej na grilla w piekarniku tak jak ja to zrobiłam i macie pyszną rybę na obiad. Wystarczy ugotować ryż, jakąś szybką ostrzejszą sałatkę i obiad gotowy. Składniki: około 500 g filetów ryby (jakakolwiek biała ryba) 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku sok z jednej cytryny
na moim stole...