kiedy taki cud znów się zdarzy), a zaraz potem do konsumpcji, bo jednak omlecik to musi być cieplutki. Niezbyt słodki, z delikatnym aromatem kardamonu i dżemem agrest-kiwi - pychotka. I taki śliczny, okrągły... Mam nadzieję, że na zdjęciu widać w pełnej krasie jego puchatość - a zdjęty prosto z patelni był jeszcze bardziej imponujący. Placuszkowo się tutaj zrobiło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAzjatycka surówka z kapusty pekińskiej... Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora. Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem. Pychotka! Składniki: Kapusta pekińska o wadze około 500 g; 2 średnie marchewki; Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; Sól; Pieprz. Sos: 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyzki jasnego sosu
Gospodyni Miejskaszlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych 20 dag twarogu chudego 1 jabłko 3 jajka pół szklanki rodzynek szczypta proszku do pieczenia Na sos: 15 dag. malin mrożonych ( latem
W kuchennym oknie EwyPychotka z twarogiem Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 1, 5 szkl. cukru 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku 8 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 kostka sera 250 g , pół tłustego Sposób przygotowania 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić. 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopioną margarynę , zmielony ser mąkę i proszek
Sama słodycz i szczypta chiliPychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową. Zbliża się niedziela i wiadomo trzeba coś upiec , ostatnio był sernik to dzisiaj postanowiłam zrobić ciasto orzechowe z kremem kawowym , powiem wam że wyszło pyszne :) ani za słodkie ani za mdłe .Jeśli macie ochotę na takie ciacho to serdecznie zapraszam :) Składniki na ciasto orzechowe : 4 jajka 5 łyżek zmielonych orzechów laskowych i migdałów
Sama słodycz i szczypta chilirozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce min. 1h, żeby składniki się przegryzły. Z wieloziarnistą bułeczką - pychotka
Walijskie Pichceniedwóch składników: poszatkowanej białej kapusty i marchewki (i oczywiście przypraw). Niestety ta oryginalna nie smakuje mi, zbyt dominuje w niej octowo-słodki smak ... ale taka domowa to pychotka, którą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia. Podstawowy przepis jest następujący: Składniki: biała kapusta marchewka mała cebulka sól pieprz sok z cytryny cukier puder majonez jogurt naturalny natka lub koperek
Walijskie Pichcenieniezbyt słodkie, lekko chrupiące, rewelacyjne! Niestety, w przeciwieństwie do naleśników, odgrzewane po jakimś czasie, nie smakują już tak super. Także polecam upiec i zjeść "na świeżo" ... pychotka! Z dżemem, powidłami, świeżymi owocami lub śmietaną - tak jak lubimy :) Składniki: 3/4 szkl. kaszy manny (grysiku) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru pudru 1/2 szkl
Walijskie Pichcenieprzekąska imprezowa. Oczywiście to co znajdzie się na naszej grzance zależy od naszej inwencji :) U mnie na chrupiącej grzance znalazło się pikantne chorizo, jajko, słodka papryka i ciąąągnąca mozzarella ... pychotka! Składniki: kilka kromek pieczywa oliwa 2 ząbki czosnku 1 laska chorizo 2 ugotowane jajka ser żółty dobrze topiący się (ja miałam mozzarellę) słodka papryka Wykonanie: Czosnek drobniutko siekamy, zalewamy
Walijskie PichceniePrzepis na Pychotkę znalazłam TUTAJ i od razu dodałam do folderu, w którym zapisuje sobie ciekawe przepisy do wypróbowania. Po kilku tygodniach przyszedł czas na podjęcie próby :) Przepis oryginalny zmodyfikowałam, gdyż nie bardzo "kręciły mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta. Posypałam je w zamian płatkami migdałów. A teraz moje odczucia co do efektu
Walijskie Pichceniezupki z ich dodatkiem mogłabym jeść dosłownie na okrągło :) Dziś druga wersja mojej ulubionej, wiosennej botwinki. Tym razem ze startą rzodkiewką, jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie. Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Składniki: b ulion drobiowy pęczek botwinki 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
Walijskie Pichcenieszczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie... I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny! Szczególnie smakował mi taki na zimno, z chrzanem... pychotka :)) Na pewno wrócę nie raz do tego przepisu ... Składniki na 2 formy keksowe: 600 g łopatki 600g karkówki 1kg słoniny bez skóry 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera
Walijskie Pichcenieczasów PRL-u, kiedy jak grzyby po deszczu wyrastały uliczne białe budki z zapiekankami. Chrupiąca długa buła z masą pieczarkowo-serową i dużą ilością rozwodnionego ketchupu ... mmm ... to była pychotka! Postanowiłam przywołać wspomnienia licealnych czasów, kiedy po szkole szło się na taki pyszny fast food. Właściwie to nawet szczegółowy przepis jest zbędny :) Chyba nie ma nic prostszego niż domowa
Walijskie Pichceniedlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem wołowiny. Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szpon der wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler (wraz z liśćmi) por ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do dużego
Walijskie PichcenieKolejny hummus i kolejna pychotka. Dla mnie porównywalny z hummusem z bobu, który był również znakomity. Przepis ze strony Jadłonomii (jak i pozostałe hummusy). Choć niektórzy u mnie podchodzili bardzo sceptycznie do dodatku dyni do hummusu, to efektem końcowym byli bardzo pozytywnie zaskoczeni. Dla mnie jest to smak bajeczny, proponuję dodać olej z pestek dyni, który nadaje całości lekko orzechowy
Smaczne Zdrowe