maślane rogaliki. I choć ja fanką takiego pieczywa nie jestem, to na takiego rogalika się skusiłam i nie żałuję bo był przepyszny. Posmarowany twardym masełkiem własnej produkcji - mniam, mniam, pychotka...;-) Z przepisu wychodzi ok.10sztuk. W przepisie nie ma ani grama zwykłego i trzcinowego cukru, to nie jest pomyłka, jak już kilkakrotnie wspominałam przy innych postach, drożdże do wzrostu nie potrzebują
Smaczne ZdroweCiasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek
Smaczne Zdrowesuchej fasoli, nie wiedziałam bowiem ile dokładnie potrzeba fasoli na 3 szklanki ugotowanej ale nic się nie zmarnowało, Rodzinka wciągała resztę z sosem z pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki- pychotka ! Składniki: - 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (u mnie piękny jaś) ale może być z puszki - 2 duże cebule - 1 jabłko - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - 2 łyżeczki majeranku
Smaczne Zdroweszparagi. Smażymy około pół minuty, dorzucamy kozieradkę, sól i pieprz. Smażymy maksymalnie 3 minuty, na końcu wyciskając odrobinę soku z cytryny. Wykładamy na talerz i podajemy z pokruszonym twarożkiem - pychotka! Smacznego
Sajkofanka smakumiseczce łączymy twarożek z lawendą, miodem, wanilią. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: morele kroimy w bardzo drobną kosteczkę, zatapiamy w miodzie i syropie. Polewamy po twarożku i podajemy :) Pychotka
Sajkofanka smakuspłaszczamy i na grilla. Griluję na dobrze rozgrzanym brykiecie po ok 7-8 minut z każdej strony, ściągam z grilla nadziewając na patyczki z szaszłyków i podaję z sałatką. Pychotka
Mechanik grillujeŚniadania zdecydowanie lubię na słodko, ale to nie znaczy, że kalorycznie. Zapraszam na pyszną ricottę z migdałami, prażonym sezamem, cynamonem i miodem…. mmm miodzio… Przygotowanie tej pychotki nie zajmie więcej niż pięć minut, a błogi stan po spałaszowaniu tego lekkiego jak chmurka śniadania, będzie trwał cały ranek) Dla dwóch osób potrzebujemy:. - 250 g serka ricotta
Mia Cucina SofietaSernik na zimno z brzoskwiniami- pychotka :) Składniki: paczka herbatników 1/2 kostki masła 1 kg sera do serników śmietana 30% 350 ml 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny galaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi ) ok. 200 g brzoskwinie Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem
Smaki EdytyZapraszam na niesamowite danie, pochodzące z kuchni azjatyckiej...o walorach zdrowotnych ryb nie muszę pisać :)- ale o mieszance mleka kokosowego I pasty curry - musze. ....rozkosz dla podniebienia...pychotka...zachęcam do spróbowania :) Składniki: sok z jednej limetki 4 łyżki rybnego sosu( fish sauce) 2 łyżki Thai soja sos 1 świeżej papryczki chilli 350 gr ryby monkfish 350 gr łososia
Smaki Edytycurros są złote- wyłączamy pekarnik I trzymamy je ok 5 min jeszcze w piekarniku. Wyciagamy . Nasze churos obtaczamy w mieszance drobnego cukru z cynamonem, lub maczamy w płynnej czekoladzie :) Pychotka.... Smacznego
Smaki Edytyrocket I farsz.( Pomidor I wędzonkę kroimy na małą kosteczkę ) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 15-20 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą ziemniaczaną. Pychotka, palce lizać. Smacznego
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na tiramisu z masą z kremówki I mascarpone. Pychotka :) Składniki: 3 jajka 140 gr drobnego cukru (golden caster sugar) 90 gr mąki- self raising flour 1 łyżka kakao 150 ml czarnej kawy 2 łyżki rumu- lub esencji rumowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia. Wkładamy
Smaki EdytySztandarowa potrawa kuchni włoskiej to lasagne. Dzisiaj zapraszam na lasagne z serem ricotta I czerwonym winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do lasagne jest najstarszym z rodzjów makaronu :) Zaczynamy:) Składniki: 55 gr masła 80 gr wędzonej szynki lub boczku 1 cebula 1-2 marchewki 500 gr mielonego wolowego 5 łyżek wina czerwonego 2 łyżki koncentratu
Smaki Edytygotowany al'dente i na świeżo - czasem warto zrobić w ten sposób - pozwolić by makaron ,, wypił" sos , odstał swoje ,ostygł, a potem go podgrzać - to dopiero jest pychotka. Pomysł na takie użycie pomidorów podpatrzyłam w programie Marthy Stewart. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni