puree dyniowe - 1213 przepisów (strona:71/81)

Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 153

wytrawne), ani barwnik spożywczy (na śniadanie...?), nie jest to dynia, choć już cieplej...W związku z tym, że dynia jest warzywem sezonowym, zamroziłam sobie trochę musu. Piekąc z nią jednak zastanawiałam się nad godnym substytutem - wypieki z dodatkiem dyni bowiem bardzo nam smakują, no i wiadomo - ten kolor... Najbardziej do dyni podobna wydaje mi się marchewka, a że dziwnym trafem(...)wodzie z 1/2 łyżeczki cukru i soli. Dokładnie odcedzić, zmiksować blenderem na gładką masę. Ostudzić.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i kurkumą. Dodać puree z marchewki i żółtko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
.1084. mały krok, wielkie zmiany 238

dyniowe "ciasto" z preparowanej jaglanki, gryki i amarantusa z pestkami dyni prażonymi w ksylitolu i cynamonie oraz z wegańskim sosem czekoladowym ~ W sumie nie wiem od czego zacząć ten post...W sumie mam niewiele czasu (szkoła szkoła zaraz!) więc może nie będę owijać w bawełnę :) Dzisiaj jest moja druga rocznica wegetarianizmu! :) Ale szybko ten czas leci :) Wcale nie żałuję(...)Jednak nie martwcie się, bo mam "nagrodę pocieszenia" :) Ale o niej już niedługo :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30-40g preparowanych ziaren (u mnie mieszanka jaglanki, gryki i amarantusa) ~125g puree z dyni ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka pestek dyni z ksylitolem i cynamonem naturalnaspizarnia.pl Trzy pierwsze składniki mieszamy i przekładamy do foremki. Na wierzchu posypujemy "ciasto" pestkami dyni

breakfast of dreams
Dynowelove, czyli naleśnikowa lasagne 132

Pomysł na naleśnikową lasagne z dyni chodził za mną już od dłuższego czasu. Ostatecznie lasagne powstała. W okropnym chaosie :D W tym chaosie zrodziła się pyszna

Kucharzyca
Cynamonowe placuszki dyniowe - kolejne zdrowe pyszne śniadanie 168

Jesień, jesień, ach to Ty, chciałoby się powiedzieć. Jest po prostu bajecznie. Wiem, już się nią tutaj zachwycałam, ale zachłysnęłam się tymi wszystkimi barwami i nie

Cynamonowe szczęście
Pieczone kasztany. Tak po prostu 130

poczeka, aż drzewa wokół pozbędą się już wszystkich. Wtedy on zamiecie raz, a dobrze . Bez bólu głowy, że jeszcze zanim skończy, mógłby zaczynać od nowa. I tak jak dynia to moja działka w jesiennej kuchni, tak na punkcie kasztanów mamy lekkiego bzika oboje. Nie potrafimy przejść obojętnie obok stoisk z tymi błyszczącymi, brązowymi kulkami. Cena za każdym razem przyprawia(...)gorąco ; jeśli kasztanów nie zjadacie od razu, polecam wyjmować je z piekarnika partiami, natychmiast obierać i zostawić do ostudzenia. Potem będzie je można zużyć w całości, przerobić na puree, sernik, czy zupę... Pieczone kasztany Składniki: dowolna ilość jadalnych kasztanów Kasztany umyć, osuszyć. Naciąć dość głęboko na krzyż od wypukłej strony. Ułożyć na blasze. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 185

troszkę go zmodyfikowałam do swoich "bez cukrowych" potrzeb.  Tak tak... nie ma tu ani trochę dodanego cukru (chyba, że ktoś się skusi na polewę z białej czekolady). To dyniowe cudo pieczone jest w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik wyszedł rewelacyjny! Nigdy nie jadłam lepszego pod względem konsystencji. Jest delikatny, kremowy, puszysty i wilgotny - taki jaki powinien być. Lekko cynamonowy(...)Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika LUB po 1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową.  Składniki wszystkie dodajemy do miski

Jedzeniomania
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 207

rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem(...)wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.Bataty pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu zdejmij z nich skórkę (odejdzie z łatwością) i rozgnieć na puree. Pozostaw do ostygnięcia.W misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia na jednolitą masę. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na blacie oprószonym mąką na grubość 3 mm. Wytnij z ciasta koła

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 137

zwiększoną ilość w stosunku do przepisu Amber) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie ok. 1,5 kg marchwi) 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki mieszanki pestek dyni i słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać sok z marchwi(...)samym masłem, twarożkiem, dżemami, ale też z wytrwanymi serami i wędlinami. Upieczcie koniecznie! A na razie zobaczcie to cudo, które wyszło z blachy: ------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Puree z marchwi i kalafiora Bułki marchewkowe

Weekendy w domu i ogrodzie
.1085. bułeczki na sobotę 165

bułeczki" dyniowe podane z domowym dżemem borówkowym i wegańskim sosem czekoladowym ~ Mamy weekend! Jednak ja zbytnio nie odpocznę :( Cały mam już zaplanowany i niestety prawie wcale nie ma miejsca na odpoczynek... Dziękuję za wczorajsze komentarze :) Jedna osoba napisała coś do czego treści odniosę się w tym poście, a nie w samej odpowiedzi pod poprzednim postem, bo uważam, że to ważny(...)tyle ode mnie na dzisiaj, mam jeszcze tylko przepis na bułeczki :) GO VEGAN! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej (lub innej dowolnej) ~1/3 łyżeczki gumy guar ~125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki mleka roślinnego jeśli ciasto będzie za gęste ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar i proszek mieszamy

breakfast of dreams
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 216

odkryłam to wpaniałe warzywo Wcześniej nawet nie wiedziałam jak smakuje. Zakochałam się od razu :) Bo jak nie zakochać się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe  zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się(...)wlewamy do garnka z naszą potrawką. Dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, można podawać również z ryżem. Zamiast śmietany 18% można użyć 30%-nasz sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Nie wyobrażam sobie jesieni bez potrawki z dynią i kurczakiem, dlatego dodaję

Zawsze głodna!
Muffiny w przebraniu 152

chwilę urodziny, a potem miesiąc w szkole. Gdy wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski.  Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze(...)minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych  obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Maliny zagotować, a następnie przetrzeć przez sitko. Ostudzić. Malinowe puree partiami dodawać do kremu, mieszając łyżką. Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki.  Przechowywać w lodówce, wyjąć 30 minut przed podaniem. Smacznego! Porcja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ZUPA DYNIOWA Z KOMPOTEM ŻURAWINOWYM I PIECZONYMI ORZECHAMI 138

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa dyniowa z dodatkiem kompotu żurawinowego i pieczonych orzechów włoskich. Ma piękny żółto-pomarańczowy kolor, cudowny zapach i niesamowity smak. Pamiętajcie, że kolor zupy zależy od koloru dyni jakiej użyjecie. Najbardziej pomarańczowa i mączysta jest  mała dynia Hokkaido. Pozostałe odmiany mają mniej intensywny kolor, ale są równie smaczne ( wybierajcie mniejsze okazy). W wersji wegetariańskiej możecie(...)ponad poziom warzyw. Mieszamy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać.   Miksujemy/blendujemy na gładkie puree. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącego bulionu.  Dodajemy śmietankę, ponownie miksujemy i zagotowujemy. Podajemy z orzechami włoskimi i kompotem żurawinowym

cool and minty
Sernik dyniowo-fistaszkowy 211

margin-bottom: 0.21cm; }     Jak widać na załączonym obrazku, postanowiłam w tym roku z okazji Halloween zmienić wygląd bloga, żeby stworzyć sobie odpowiednio "dyniowy" klimat. Jestem co prawda tradycjonalistką i uważam, że Wszystkich Świętych to piękna okazja do zadumy i polski sposób przeżywania straty, poza tym na przebieranki mamy przecież ostatki. Mimo to zdaje mi się jednocześnie(...)języku. Sernik dyniowo-fistaszkowy 150g ciastek digestive 1/4 łyżeczki cynamonu 60g masła Zagnieść wszystkie składniki na mokry piasek, ubić na dnie foremki i wstawić do lodówki. 1 szkl. puree z dyni 600g serka kremowego (typu Philadelphia) 150g cukru pudru 4 jajka 3 łyżki masła orzechowego do masy + 2 łyżki do dekoracji Dynię zmiksować z serkiem na gładko, dodając dynię

Przepysznik - BLW i nie tylko
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 121

podbija olej kokosowy , który dzięki stałej konsystencji może być zamiennikiem masła. Dalej rządzi naturalna oliwa z oliwek , ale w koszykach coraz częściej lądują też olej lniany, olej z pestek dyni, z awokado czy z orzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi(...)wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal

Poezja smaku
Pączki ziemniaczane 311

Pączki ziemniaczane pierwszy raz jadłam będąc na Ziemi Dobrzyńskiej , co prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem. Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland ,   Siała baba mak ,  Europlant  i   Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez  Joannę Jakubiuk „królową pierogów” i specjalistkę(...)smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków ** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi oczkami. Bardzo smaczny ziemniak. Pamiętajmy - ziemniaki nadadzą smak pączkom, ważne

królestwo garów