Dyniowe kluski czyli kopytka z dyni i twarogu! Dynia! I jeszcze raz dynia! Na moim stole prawie codziennie jest coś z dyni. Uwielbiam ten czas, uwielbiam jesień i październik, i tą pękatą kulę, pomarańczową niczym zastępcze słońce w pochmurne dni. Tak myślę, że z dyni można wyczarować wszystko. tym razem postanowiłam zrobić korzenne kopytka z dyni i ziemniaków, z dodatkiem(...)babcia, bardzo ciepła osoba. Jadłam je tylko raz a smak pamiętam do dzisiaj ;-) I tak zafascynowana tym wspomnieniem postanowiłam przygotować podobne kluseczki tylko zamiast samych ziemniaków użyć jeszcze puree z pieczonej dyni Hokkaido. Tak o to powstały kopytka z dyni i twarogu z cynamonem. SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z DYNI: - 500g ugotowanych wystudzonych i zimnych ziemniaków koloru żółtego - 500g puree
SMYKWKUCHNImistrzynie w swoim fachu" szybko wyłapały błędy ! W porozumieniu z dziewczynami ustaliłyśmy właściwe proporcje ciasta i wszystko pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme brulee z kawą Inka(...)połówki i zostaw do smażenia. Resztę kalafiora drobno posiekaj, włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy kalafior będzie odpowiednio ugotowany, zmiksuj go na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wodę zagotuj z cukrem i dodaj posiekaną morelę. Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia. Różyczki kalafiora zanurz w kawie zbożowej i smaż
kolorowotorcikowochoć na chwilę oderwać się od rzeczywistości i spędzić piękne chwile ze swoją miłością. Czuję, że moje baterie są naładowane do pełna i spokojnie wytrwam do świąt :) Sezon dyniowy w tym roku niestety szybko dobiega końca. Coraz ciężej jest znaleźć dynię w pobliskich straganach. Póki co, chcę ten sezon wykorzystać na maksa i pokazać Wam jeszcze ze 4 przepisy(...)jako d ip do nachos'ów czy innych smakołyków . Palce lizać! Składniki: - 180-200g suchej ciecierzycy (lub z puszki) + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do gotowania - 150g puree z dyni - 1 łyżka tahini - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka oleju (np. lnianego) - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: oliwa do polania
Be Fit Be StrongMuszę dobrze wykorzystać ostatnią dynię, która napoczęłam:) Dlatego upiekłam pyszny tort z dodatkiem startej dyni, dzięki której ciasto jest wilgotne. Ciasto przełożyłam delikatnym kremem dyniowym z dodatkiem białej czekolady. Dekorację zaś stanowi opalana beza szwajcarska... Mój synek nie przepada za dynią, ale to ciasto zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)500g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 2 łyżki cukru. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska
Z miłości do słodkościpromieniejące słońcem. Przed nami dyniowy sezon, nie zapomnijcie zafundować sobie dyniowej pyszności w postaci tej znakomitej tarty! Delikatna i wyrazista zarazem na pewno zachwyci także Wasze podniebienia! Dyniowa tarta z groszkiem i cebulką na szpinakowym spodzie Potrzebujesz: Ciasto 120g zimnego masła/ margaryny 220g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 150g mrożonego szpinaku Farsz: 400g dynii 1 średnia cebula 3 łyżki(...)Farsz: 1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie bez soli. 2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj szczyptę soli. 3. Ugotowaną dynię rozgnieć na puree i wymieszaj z rozkłóconymi jajami, mlekiem i przyprawami. 4. Dodaj do całości groszek i cebulkę i wymieszaj wszystko razem. Całość: 1. Gotowy farsz wylej na upieczony spód ciasta i zapiekaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaHalloween, bo przecież to połączenie kolorów idealnie tutaj pasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna(...)zdjęciach Sosny. I muszę przyznać, że smakuje też nieźle - jest lekko słodki, bardzo delikatny. Całość wyszła rewelacyjna - i smakowo, i wizualnie. Polecam Wam to cudo, nie tylko na Halloween.Sernik dyniowy z ciasteczkami oreoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20cm)spód:140 g ciastek oreo (waga bez kremu)65 g masłamasa serowa:600 g serka kremowego550 g musu z dyni2 łyżki mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni, który mnie zachwycił. Na jego bazie przygotowałam curd z marchewki, bo akurat kilka nieszczęsnych okazów czekało, aż się nad nimi zlituję. Wyszło coś obłędnie pysznego, i musiałam powstrzymywać się całą(...)dodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Zdjąć z palnika, przestudzić i przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Pogoda mnie dobija. Jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzePodczas wizyty w jednym z dyskontów spożywczych spostrzegłyśmy ulotkę z przepisami. Wzięłyśmy ją do ręki i zaczęłyśmy przeglądać. Znalazłyśmy w niej fantastycznie przyozdobione ciasto marchewkowo-dyniowy. Wygląd istna rewelacja :) aż nam dech zaparło. Bardzo szybko, w sposób jednogłośny doszłyśmy do wniosku, że po prostu musimy je zrobić. Efekty, bardzo wyśmienite prezentujemy poniżej, a przepis oryginalny znajdziecie tutaj. Składniki: Ciasto(...)waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając ciasto. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy ręcznie. Delikatnie dodajemy puree z dyni oraz marchewkę ciągle mieszajac. Malutką tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 185 stopni. Oryginalnie w przepisie jest napisane by piec
Kolizje Smakówdodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często(...)rozpuszczamy. Dolewamy mleko i podgrzewamy, aż mikstura będzie letnia (delikatnie ciepła, nie gorąca). Do miski wsypujemy mąkę, suszone drożdże i sól. Mieszamy łyżką. Dodajemy jogurt, miód/melasę, puree z ugotowanych ziemniaków oraz podgrzane mleko z masłem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk – można odrobinę podsypywać mąką jeśli jest potrzeba. Ciasto wkładamy
Poezja smakuKluseczki dyniowe lub inaczej gnocchi idealnie pasują do wszelkiego rodzaju gulaszów, mięs i sosów np. grzybowego. Można je również podawać podsmażane na maśle i posypane startym parmezanem. Najlepiej gdy ziemniaki i dynia są upieczone, ale jak nie macie czasu można je również ugotować. Mięciutkie ( jeśli nie doda się za dużo mąki ) o dowolnie przez Was wybranym(...)oliwą i posolić. Piec około 40 minut. Najlepiej sprawdzać czy nie przyrumienia się za bardzo i czy jest miękka. Jeśli gotujecie.To przez jakieś 15 minut. Następnie zmiksowałam ją na puree. Zmiskowaną dynię smażyłam jeszcze przez około 20 minut aby odparować z niej wodę. Będzie wtedy bardziej gęsta i dodacie wówczas mniej mąki. Przełożyłam ją do ziemniaków. Dodałam jajko
potrawyregionalneDodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie... Do beszamelu dodałam nieco zmiksowanej dyni. Dzięki temu zyskało lekko żółty kolor i dyniowy aromat. Składniki: 1 opakowanie makaronu cannelloni 150 g sera żółtego, startego na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura) słodka papryka do posypania Farsz: 500 g mięsa mielonego(...)makaronu. Ułożyć w w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, puree z dyni, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Makaron zalać ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzić, by sos przykrył makaron z każdej strony. Naczynie
Czerwień i błękitmąki pszennej 1 całe jajko 10 g cukru pudru szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 100 g zimnego masła Na nadzienie: Pure dyniowe z pomarańczą: 1 duża pomarańcza 500 g pure z dyni 130 g cukru 1,5 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie możecie dodać mniej lub go pominąć) 1/4 łyżeczki mielonego(...)czasie usunąć obciążenie i piec kolejne 6-7 minut, lub do lekkiego zrumienienia . Przygotowujemy nadzienie: 7. W naczyniu mieszamy cukier, przyprawy i sól. Dodajemy puree z dyni i mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i łączymy energicznie mieszając 8. Na końcu wlewamy mleko skondensowane niesłodzone oraz sok z połowy pomarańczy . Całą masę dokładnie mieszamy. 9. Nadzienie wylać
vaniliowoczekoladowaNigdy nie byłam fanką dyni, nie licząc chlebka dyniowego z pestkami z tegoż właśnie warzywa na wierzchu przypieczonej skórki. W tym roku w ogrodzie urosło nam pięć olbrzymich pomarańczowych kul. Jedna, największa, została od razu zarezerwowana na Halloween (jako świecąca dekoracja) dwie znalazły nowych właścicieli, a reszta miała zostać wykorzystana jako eksperyment kulinarny, który miał na celu jedno - poznać(...)prażonymi pestkami z dyni. Polecam ze względu na smak, ze względu na kolor i dlatego, że przez tą zupę dynia wkupiła się do mojej kuchni. Zrobiłam z niej wyśmienite puree, dodałam ją do sałatek na surowo i przysmażoną. Również wspaniale sprawdza się z duszoną w brytfance pieczenią
Kuchnia Pani WiosnyCasillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza(...)Nowicki Degustowaliśmy na zaproszenie PROCHILE 1 - Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy
królestwo garów