Zawsze lubiłam surowe kalafiory. Dużo bardziej niż gotowane. Ta sałatka jest więc dla mnie idealna. Jeżeli chcemy aby kalafior nieco zmiękł, wystarczy wymieszać go z dressingiem
Stare GaryLekka i zdrowa sałatka z świeżym szpinakiem, rzodkiewką i jakiem. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą lub roszponką. Składniki: 100g świeżych liści szpinaku ½ pęczka rzodkiewki
Pyry na GazSkładniki: 1 tortilla 30 cm Fanex 1 mały filet z kurczaka 10 dkg sera żółtego 1 cebula 30 dkg kurek sól, pieprz przyprawa do kurczaka masło
czarrna od kuchniSkładniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera
Gaździnka warzyKremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 4 ugotowane na twardo jajka (z wolnego wybiegu) 1 szalotka 2 łyżki
Wino Francja KuchniaSKŁADNIKI na 20 sztuk: 20 arkuszy na wontony (odmrożone) 150 g chudego mielonego mięsa np. szynka wieprzowa lub pierś z kurczaka 150 g świeżego szpinaku 1
Sztuka gotowania w/g SamiryCzas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z
Codziennik KuchennyDziś mija pierwszy rok mojej blogowej przygody. Z tej okazji przygotowałam tort, taki jak lubię w wersji wytrawnej;). Tort kanapkowy składa się z kilku warstw
Codziennik KuchennyJeśli chcecie zrobić najlepsze śledzie z cebulą, to muszą to być śledzie z szalotką. I to nie byle jaką, bo szalotką francuską. Kupicie ją w dużych
Codziennik KuchennyPomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje
Codziennik KuchennyStaram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne
Codziennik KuchennyFrittata to łatwa w przygotowaniu potrawa, nie wymaga tyle uwagi i umiejętności kucharskich co omlet;) Jedząc jajecznicę czy omlety rodzina komentuje: a
Codziennik KuchennyGrzybobranie, to narodowy sport Polaków. Mimo tegorocznej suszy, sezon udało się rozpocząć zebraniem koszyka grzybów. Część grzybów zamroziłam, a z pozostałych przygotowałam quiche z farszem grzybowo
Codziennik KuchennyPasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby
Codziennik Kuchenny