Śniadanie: sałatka ze szpinakiem, grejpfrutem i awokado Obiad: penne po bolońsku z fasolą zamiast mięsa (powinna być ciecierzyca, niestety się skończyła) Kolacja: zupa fasolowa z pomidorami, z grzankami razowymi Dzień drugi : Śniadanie: cynamonowa jaglanka na mleku roślinnym II Śniadanie: sałatka ze szpinakiem, grejpfrutem i awokado z poprzedniego dnia Obiad: makaron ryżowy z kurczakiem(...)promocje, np. maliny z truskawkami, jagodami, borówkami, wiśniami; cukinia z bakłażanem; pomidory z papryką; rukola ze szpinakiem, jarmużem lub roszponką. Zdrowe odżywianie rożni się nieco zimą i latem. Latem mamy całą paletę świeżych, sezonowych owoców i warzyw, natomiast zimą musimy korzystać z kiszonek, mrożonek, przetworów i roślin strączkowych. Jak widzicie, nie taki diabeł straszny
Powiedz dietom niewykorzystania miałam mięso mielone z łopatki. Nie miałam konkretnego pomysłu więc jak zwykle namieszałam coś z tego co było pod ręką. Do mięsa dodałam warzywa, ryż oraz pomidorowe przetwory. Doprawiłam solidnie wędzoną papryką oraz niewielką ilością oregano. I tak powstał mi gar gęstej i pożywnej zupy. Jak zupa ma być rzadsza można dodać więcej bulionu, to już wedle uznania(...)mnie łopatka ok 2 l bulionu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 2/3 szklanki ryżu (ok 130 g) 500 ml przecieru pomidorowego 1 słoik krojonych pomidorów (słoik 500 ml) 1 łyżka masła sól,pieprz wędzona papryka oregano Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i jeszcze chwilkę
Monia miesza i gotujeBiała porzeczka. Niby słodka, ale jednak kwaskowata. Oczywiście słoiczki z odzysku Nie mam z tym problemu. W suszonych pomidorach mam teraz dżem z białej porzeczki Składniki
MojaQchnia.plJest to przepis mojej mamy, ketchup ten uważam za doskonały, ze słodkawą nutą i odrobiną pikantności. 3 kg pomidorów 0,5 kg jabłek 2
Jadło i czytadłoFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Szpinak wpisuje się w tzw. kategorię superfood. Dlatego przygotowaliśmy dla was dzisiaj bardzo prosty przepis na
CRAVEmonkeyFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Moussaka to jedno z najbardziej tajemniczych, niejednoznacznych i unikalnych dań. A do tego pyszne! Przygotujcie greckie
CRAVEmonkeymnóstwem składników, wedle gustów i podniebień smakoszy. Można je opleść prosciutto, maczać w oliwie, przetworach czy kawie. Każdy odnajdzie w nich swoją inspirację. 250 g mąki 10 g drożdży 180 ml ciepłej wody łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1 żółtko Posypka: sól / suszone pomidory / czarnuszka / rozmaryn / sezam Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, dolewając ciepłej wody i oliwy, a także dodając
Bon Ton Italiapodczas zabawy w chowanego. Kalejdoskop słoików na półkach spiżarki. Ciągle rosnąca liczba przetworów pod hasłem " To już na pewno ostatnie, jakie robię w tym roku" , czyli wiadomo, że będzie zupełnie na odwrót. Zapach ziół na parapecie i coraz słodszy smak ukochanych pomidorów. Rozkoszna kwaskowatość papierówek o najpiękniejszym aromacie lata. Duchy. A jakże! W najlepszym wydaniu
KUCHARNIAmojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować dania a także mam w planach zrobić przetwory na zimę. Ocet winny 6% z czerwonego wina dodałam do surówki z sałaty lodowej i było pysznie. Składniki: 1 szt sałata lodowa 1 szt papryka czerwona 2 szt pomidory malinówki 2 szt ogórka zielonego gruntowego 5 szt rzodkiewek 100 g jasnych winogron 1 łyżka
Ala piecze i gotujeKeczup z cukinii to absolutny numer jeden na liście moich przetworów na zimę z wykorzystaniem cukinii. Przygotowuję go zwykle partiami. Wykorzystując dobrodziejstwa z ogrodu do cna. Ja do swojego dodaję jabłka. Przeważnie są to papierówki, ale jeśli ich nie mam to każde inne też będą dobre byle słodkie. Dodanie jabłek lekko podkręca słodki, naturalny smak keczupu. Przepis na domowy keczup(...)Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu. Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory. Ciasto kakaowe z cukinią
Kuchnia z widokiem na ogródgroszek i ocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje. Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych przepisów czy chociażby dodatków. Gdybym wszystkie zapiekanki zamieszczała na blogu(...)JAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce o pojemności nieco ponad 300 gram". I ja się pod tym podpisuje, po prostu się zakochałam! Mój synek również;) Poza tym buteleczki po zużyciu ketchupu idealnie nadają się na pasteryzowanie w nich soków lub domowych przetworów. A to dla mnie wielki plus. Oprócz tego
Życie zaczyna się w kuchniFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Guacamole to podstawowa potrawa kuchni meksykańskie. Dzięki temu przepisowi na meksykańskie guacamole staniesz się ekspertem od
CRAVEmonkeyU mnie na działce, ciągle jest ich dużo :) Ale więcej nie robię, bo Mama uwielbia działkowe pomidory, te dojrzałe. Nam jednak wystarczy, jak dzisiaj policzyłam, to
Gosia gotujeliści winorośli ze słoika( ja kisiłam swoje liście winogrona przepis na blogu w "przetworach") 10 dag.mięsa mielonego 1 torebeczka mała kaszy bulgur(ugotowanej według przepisu z opakowania) 1 pęczek mięty 3-4 ząbki czosnku 8 dag.cebuli dymki 1 op.sera feta 1 puszka pomidorów pellat 1 wyszorowana cytryna 100g.zielonych oliwek 0.5 papryczki chili Sól Biały pieprz Odrobina cukru
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1kg białej kapusty - pokroić, posolić, 1kg ogórków - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg marchwi - zetrzeć na tarce jarzynowej, 1kg pomidorów - pokroić w talarki, 1/2kg cebuli
W kuchni u Monikimakaron musi Wam więc póki co wystarczyc... tymczasem próbuję się zabrac za sfotografowanie spiżarnianych przetworów, bo jeszcze trochę to zdąży mnie zima zastac;) Przypominam o profilu na facebooku i do jutra! Składniki 450 g makaronu penne 20 dag pieczarek 2 duże czerwone papryki 4 pomidory obrane ze skórki 1 duża cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego 30 dag cienkiej
Kuchenne aromaty