dobre strony gdyż lubię eksperymentować i dzięki temu moja piwnica pełna jest różnorodnych weków. W tym roku zrobiłam dwa nowe przetwory cukiniowe ( jak do tej pory ). Przyznam się również do tego że tą sałatkę z cukinii zrobiłam wczoraj i dzisiaj powtórzyłam, a to dlatego, że już na pierwszy rzut oka oceniam, że cieszyć się będzie powodzeniem. Pachnie i wygląda apetycznie
Pieguskowa KuchniaPodobny przepis już jest na blogu (KLIK), ale ta cukinia była przygotowana w troszkę inny sposób. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Domowe przetwory nr 7/2010.Składniki:3 kg cukinii1 kg cukru1,5 litra wody 2 opakowania cukru waniliowego4 goździki2 łyżeczki kwasku cytrynowegoSposób wykonania:1. Cukinie obieramy, kroimy w kostkę, jeśli jest to cukinia wyrośnięta należy usunąć gniazda z pestkami.2
Kuchnia domowa AniCukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy
Proste Potrawyowoców ani na późniejsze ich przetwarzanie. Lojalnie uprzedzam, w to lato nie szaleję z przetworami A i ze spiżarki ledwo co ubyło przez ten rok, więc w zupełności dżemów, konfitur, ogórasów wszelakiej maści starczy i na kolejny rok. No i to co zwykle w cukinii najlepsze. Najlepsze są te młode, niewielkie cukinki, w zasadzie bez pestek jeszcze. Niestety dość ciężko(...)jeszcze ok 30 min. Przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy wieczkiem do dołu. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-cukinii-dzem-cukiniowy/ MieszamWGarnku Artykuł Dżem z cukinii, dżem cukiniowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuKoprowo – pieprzne , pikle z cukinii Kolejny przepis na zimowe przetwory . Tym razem na tapetę znowu , wraca cukinia , cóż , co jak ,co ale obrodziła w tym roku rekordowo . Prawdą jest także fakt ,że z obawy przed klęską nieurodzaju , z którym to miałam do czynienia w ubiegłym roku , posadziłam dodatkowych kilka krzaczków , które teraz odwdzięczają się za opiekę z nawiązką " class
Ogrodnik w podróżyMacie już dość przetworów? Ja jeszcze nie ale :)Dzisiaj leczo do słoików.. Składniki: 0,5 kg pieczarków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 kg pomidorów, cukinia, sól, pieprz, papryka w proszku, Po przyprawy zapraszam na SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie:Pieczarki kroimy w kostkę, z papryki i cukinią ,wyjmujemy gniazda nasienne
Anioły w kuchniKetchup z cukinii to kolejny z serii przetworów, które zrobiłem w tym roku. Prócz tradycyjnego zastosowania do kiełbasek ketchup możemy użyć jako sos do makaronu (kiedy nie mamy czasu gotować), do kotlecików lub pizzy. Czas wykonania: 3-4 h Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l Składniki
KuchniaWeDwoje.plpaski. Na dno słoika kładziemy cebulę. W garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut. źródło "Przetwory i nalewki" - Moje gotowanie
Anioły w kuchniCukinia jest warzywem, jak ja to mówię, wielofunkcyjnym. 🙂 Może bowiem stanowić bazę do placuszków, idealnie sprawdzi się jako składnik lecza, czy też jako dodatek do kotletów
PysiaGotuje.plCukinia w tym roku obrodziła więc aż grzech jej nie wykorzystać. Ketchup to ulubiony sos mojej rodziny. Zjadamy go nie tylko z pizzą... Z jakiejś gazecie
Radość kipiąca uśmiechem.Cukinia lub kabaczek to jedyne warzywo w naszych ogrodach, które bez większych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju. Sałatka z
Jadło i czytadłoSkładniki: 1 duża cukinia (po wydrążeniu ok. 70 dkg) ok. 2 kg pomidorów 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki curry
czarrna od kuchniCukinia w zalewie Curry Składniki: 3 kg cukinii 3 cebule (średnie) gorczyca Liście selera ( 1 liść na słoik ) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu
W Moim Magicznym DomuCukinia marynowana do idealny dodatek do wielu potraw. Składniki: 6 młodej cukinii 2 białe cebule 8 ząbków czosnku 8 listków laurowych gorczyca pieprz ziarnisty ziele
Tradycyjna Kuchnia