Wczoraj na obiad były gołąbki, ale nie takie zwyczajne. Kupiłam piękny, duży pęczek botwinki z zamiarem ugotowania pysznej wiosennej zupy. Oczyszczając ją zwróciłam baczniejszą uwagę na
Smaczna PyzaTakie sałatki jak dzisiejsza lubię za to, że robi się je szybko i z tego co nam wpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "
Smaczna PyzaKarkówka z grilla - moje ulubione mięso z rusztu. Dobrze zamarynowane odpowiednio wcześniej a potem starannie upieczone jest przepyszne. Do karkówki dla mnie obowiązkowo Tzatziki i kromka
Smaczna PyzaDzisiaj kilka słów o tym co grzybiarz powinien mieć ze sobą wybierając się do lasu na grzybobranie.Zacznę od tego, że grzybiarz powinien mieć głowę na
Smaczna PyzaMaj to pora rwania pędów sosnowych na syrop i nalewkę. Co roku o tym przypominam bo syrop sosnowy i sosnówka to świetne leki pomagające przy przeziębieniach
Smaczna PyzaRisotto - kremowe, delikatne i pyszne ! Lubię je bardzo i często robię więc sama nie wiem jak to się dzieje, że trafia na bloga tak rzadko. Wytłumaczeniem
Smaczna PyzaLubicie selera naciowego ? Jego listki są świetne do sałatek a łodygi można chrupać nawet same. Są soczyste i bardzo smaczne. Nie wyobrażam sobie bez tego warzywa
Smaczna PyzaBorowik ceglastopory Boletus luridiformis nazywany regionalnie poćcem albo ceglasiem. Pojawia się już w maju a to znaczy, że już wiosną można wybrać się na wspaniałe grzybobranie
Smaczna PyzaNigdy nie byłam w Turcji i nie wiem zbyt wiele na temat tego kraju. Ale coś tam czytałam i oglądam czasami różne programy popularnonaukowe. Chciałabym móc
Smaczna PyzaChrupiące szparagi, delikatne liście sałaty, soczyste pomidory, łagodny ser i pachnący sos. To wszystko w kilka minut pozwoliło mi stworzyć pyszna sałatkę. Tak niewiele trzeba żeby
Smaczna PyzaO żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do
Smaczna PyzaŻagiew łuskowata Polyporus squamosus to pospolity grzyb pasożytujący na drzewach. Bardzo młode owocniki są jadalne, starsze stają się łykowate i nie warto ich zbierać. Przyznam, że
Smaczna PyzaGrzybnięci znajomi z południa Polski od jakiegoś czasu piszą o swoich grzybowych znaleziskach, nieco dziwnych jak na tę porę roku. Zbierają już ponoć poćce, maślaki, koźlarze
Smaczna PyzaJuż wiem, kto dostanie zaproszenie na pokaz Wirujących Derwiszy i koncert muzyki tureckiej. Ja też się wybieram więc kto wie, być może kilka osób spotka Pyzę
Smaczna PyzaDrobnołuszczak jeleni Pluteus cervinus, lepiej znany jako Łuskowiec jeleni, to grzyb, na który natykam się dość często podczas swoich wędrówek po lesie. To najpospolitszy przedstawiciel drobnołuszczaków
Smaczna Pyza