ziemniaczków i młodą, słodką marchewką. Zupa jest klarowna nie zabielana. W całym domu pachnie grzybami.... Lubicie ten zapach? Użyłam: 1 miseczka grzybów leśnych 3 marchewki 2 małe pietruszki 3 ziemniaki 1/2 cebuli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka liści selera 1 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Na maśle podsmażyłam grzyby -ok 10 min. Smażyłam(...)bulionu dodałam grzyby z cebulką. Marchewkę i pietruszkę obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam 10 min. Następnie pokroiłam ziemniaki w większe kawałki i dodałam do zupy. Włożyłam również liście selera. Wszystko gotowałam na małym ogniu ok 30-45 min. Na koniec doprawiłam zupę solą i sporą ilością świeżo zmielonego
Olikowa kuchniaszklanki soku pomarańczowego, można wycisnąć świeży, można użyć z kartonu (tylko nie dosładzany zbyt mocno) 1/2 limonki pokrojonej w ćwiartki sól morska masło, oliwa z oliwek młode ziemniaki Wykonanie: ryby przygotowujemy, obieramy z łuski, osuszamy ręcznikami papierowymi, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą(...)morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości ryby. Młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy, nie obieramy. Następnie nacinamy głęboko aby utworzyły tzw. harmonijkę. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, i oliwą z oliwek, pieczemy około 50-60 minut. Najlepiej nastawić ziemniaki do pieca po 10- 15minutach , wstawić
SMYKWKUCHNISkładniki: - ugotowane ziemniaki - 1-2 jaja - mąka ziemniaczana W przygotowaniu klusek śląskich mają znaczenie proporcje, nie robi się ich na wagę, ani na jakieś miary. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. W misce ugniatamy ziemniaki, równo, zaznaczamy 1/4, wyjmujemy, i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy z pozostałymi ziemniakami wbijamy jaja. Gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu
SMYKWKUCHNIprowansalskie - tymianek, rozmaryn Serek czosnkowy: - kostka białego sera (u mnie ok.0,5kg) - kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (dałam kefir) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cebulka - sól i pieprz - szczypior Ziemniaki dokładnie umyć (najlepiej szczoteczką), muszą być czyściutkie i odsączone z wody przełożyć do miski. W małej miseczce przygotować marynatę : zmiażdżyć czosnek, dodać po ok.1 łyżeczce z każdej przyprawy, trochę soli(...)sobie nasz gziczek (sos czosnkowy). Do miski dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, lekko ją solimy. Następnie dodajemy twaróg (można użyć również ser z wiaderka), który musimy podusić (najlepiej praską do ziemniaków, lub widelcem). Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy dodając stopniowo śmietanę lub kefir. Ilośc zależna jest od sera. Nasz sos ma mieć dość
Smaczne Zdrowefotki z telefonu (bo aparat właściwy zaginął) - no ale cóż jak się nie ma co się lubi... Przepis z myślą o M. tak więc typowo męski. Składniki: 7 średnich ziemniaków dymka pół kostki masła 1/3 szklanki mleka sól białe kiełbaski koktajlowe 100 g miodu lipowego 50 g ziarnistej musztardy 50g musztardy delikatesowej 1 łyżka oliwy ząbek czosnku 1 łyżka sosu(...)sojowego duża cebula jajko bułka tarta mąka olej Myjemy ziemniaki i gotujemy w skórce w osolonej wodzie. W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy kiełbaski, a przepis na nie tutaj: klik . Możemy dodać trochę więcej miodu i mniej musztardy wtedy stworzy się piękna glazura. Kroimy cebulę w grube krążki i rozdzielamy. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie
Brzuszki ŁakomczuszkiLeniwe pierogi to taka moja wariacja na temat ziemniaków i twarogu. Taki złoty środek między tym co lubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego(...)łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym lubicie kluski Ugotowane ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem. Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat
Mango Papajazmieniała się co najmniej 3 razy, ale ostatecznie wyszło bardzo smacznie. SKŁADNIKI ok. 1 kg filetów z tołpygi 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 400 gram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry(...)czyścimy ją na mniejsze kawałki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do ryby. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotujemy ziemniaki na pół twardo. Studzimy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do warzyw. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w łódki. Dokładnie rozprowadzamy warzywa w marynacie. Odstawiamy
OstryKęsosoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska cytryna do podania Szparagi: pęczek zielonych szparagów łyżeczka soli łyżeczka cukru 1 łyżka stołowa startego parmezanu Puree: 6 dużych ziemniaków (lub objętościowo wielokrotność małych) czubata łyżka stołowa chrzanu sól 1/4 szklanki gorącego mleka 2% (lub mniej, puree nie może być zbyt rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka(...)cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać do zupy. Do gotującej się wody wrzucamy sól i cukier. Szparagi gotujemy
OstryKęsochodzić. Przepis na tego kurczaka znalazła Edytka na nasze wspólne gotowanie z Malwiną . Przepis z gazety Sól i Pieprz 10/2010. Składniki: 8- 10 pałek z kurczaka ok. 600 g ziemniaków 500 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki miodu 4 łyżki oleju 2 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili(...)zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju, ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku. Posmarować nim udka. Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami. Posmarować pozostałym sosem. Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem lub natką. Polać sosem kurczaka. Wstawić
Sto kolorów kuchniłyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros Ziemniaki: 1 kg małych ziemniaków sól suszony lub świeży rozmaryn kilka łyżek oleju opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu Przygotowanie : Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty(...)Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć). Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki. Posmarować je olejem i posypać solą oraz rozmarynem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Ja piekłam ziemniaki
Ze smakiem i z pasjąwiem, czy dziś ją dokończymy. Jest to wiec nie tylko smaczne, ale i niedrogie danie. Naprawdę polecam. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła(...)mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy 10 min. W tym czasie plastry boczku kroimy na pół i podsmażamy. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy cebulkę. Czosnek siekamy drobno
Ratunku obiadużyciem (oraz zamrożonych już jakiś czas temu klopsików). Serdecznie zapraszam na... Pietruszkowe kluseczki ziemniaczane z klopsikami porcja dla 2-3 osób Na kopytka będziemy potrzebować: 0,5 kg ziemniaków ok. 100 g mąki pszennej + 2 garście do podsypania sól do smaku pół pęczka natki pietruszki Na sos: 1 cebulę pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki przyprawy(...)sól, pieprz, słodka mielona papryka, cukier woda porcja klopsików, na które przepis znajdziecie tutaj :) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę kroimy w kostkę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę i rumienimy dość mocno, ale trzeba uważać, by jej nie przypalić. Kiedy nabierze
Ratunku obiadzrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar M) ok. 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru ok. 400 g mrożonych truskawek (w sezonie koniecznie świeże) Do podania: kilka łyżek kwaśnej(...)śmietany 12/18% ok. 50 g truskawek 2-3 łyżeczki cukru Truskawki rozmrażamy i odcedzamy, a sok który puszczą zlewamy do małego garnuszka. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Następnie je odcedzamy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. 50 g truskawek ugniatamy dokładnie widelcem i wraz z cukrem dodajemy do soku. Ustawiamy garnuszek na średnim ogniu, a gdy całość
Ratunku obiadkukurydzą na udkach kurczaka (porcja dla 7-8 osób) Będziemy potrzebować: 2 udka z kurczaka 1 dużego pora 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3/4 puszki kukurydzy 1 kg ziemniaków 100 ml płynnej śmietanki 12% lub tłustego mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe Udka z kurczaka zalewamy ok. 2,5 l wody(...)patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Podsmażamy najpierw czosnek i cebulkę, a kiedy się delikatnie zrumienią, dodajemy pora. Smażymy, co chwilę mieszając przez ok. 4-5 min. i odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Kiedy kurczak jest już miękki, wyjmujemy go z bulionu, który następnie przecedzamy przez drobne sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Do bulionu
Ratunku obiadzrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami. Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji: 750 g szynki wieprzowej bez kości 1,5 kg ziemniaków 4 marchewki 4 cebule pół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak) 4 kulki ziela angielskiego 1 papryka chili 1 łyżka słodkiej papryki listek(...)pokroić w kostkę, dodać wino, posiekane chili, listek laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, suszoną włoszczyznę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Odstawić na min. 30 minut do zamarynowania. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w dość duże kawałki. Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp
Obiad za dychę