Tradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam! Składniki: 4 duże buraki 3 l wody kostka rosołowa
Za drzwiami kuchniskładniki* 30 dag maku* 2 łyżki miodu* 2-3 łyżki cukru pudru* cukier wanilinowy* olejek migdałowy* bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone
Mix smakuskładniki* 1 kg kapusty kiszonej* 1/2 kg grochu łuskanego* pieprz ziołowy* sól * pieprz czarny świeżo mielonySposób wykonaniaGroch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę
Mix smakuDrożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto
Słodka StronaCzas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu
kolorowotorcikowoŁazanki z kapustą i grzybami to danie, którego smak kojarzy się głównie z Wigilią Bożego Narodzenia. Poniższy przepis na farsz składa się z gotowanej
Słodka StronaPulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje
Gotuj Z MuzykąKutia to tradycyjne danie przyrządzanie głównie u naszych wschodnich sąsiadów, począwszy od Rosji, Litwy poprzez Białoruś skończywszy na Ukrainie. Pierwotna wersja kutii przyrządzana jest z pszenicy
Słodka StronaPierniczki świąteczne(pachnące, chrupiące, przepyszne)Składniki:(na ok. 130-150 małych pierniczków)- 4 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 6 czubatych łyżek miodu- 2
Gotuj Z MuzykąKeks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny
Gotuj Z MuzykąMakowiec klasyczny (idealny na święta)Składniki:(na dwie spore blaszki)Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej - 70 g świeżych drożdży- 150 g masła
Gotuj Z MuzykąRyba w pieczarkach...Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby.Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym.Zapieczone w piekarniku.Pyszna ryba nie tylko od święta.Polecam!
Gospodyni MiejskaŚledzie w śmietanie (źródło: almamarket.pl)Składniki:kilka płatów śledziowych solonych2 duże cebule1 duże opakowanie kwaśnej śmietanysólpieprzodrobina cukruSposób przygotowania:Śledzie moczyć przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę.Wymoczone
WojnaNaSmaki.plZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl)Składniki:włoszczyznakilka ziemniakówgrzyby suszone1 cebulaśmietana słodkałyżka mąkimasłoliście lauroweziele angielskiesólpieprzSposób przygotowania:Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną.Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w
WojnaNaSmaki.plMakowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i
WojnaNaSmaki.pl