Już za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w końcu święta Wielkanocne to radosny czas! Ja upiekłam zielona babkę, która w kulinarnym ujęciu ma być zwiastunem wiosny. Upieczcie koniecznie, by zaskoczyć najbliższych, gdy będą chcieli ukroić sobie kawałek, a zamiast piaskowej barwy, ujrzą(...)piękny zielony kolor. Zdrowy zamiennik drożdżowej baby, która dzięki dodatkowi szpinaku przysłuży się Wam na zdrowie. Zapraszam! :) Zielona babka wielkanocna 280g mąki pszennej przesianej przez sito 3 jaja wiejski rozmiar M szklanka brązowego cukru pół szklanki miodu duża łyżka cukru z prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki
Sajkofanka smakuozdabiania.La confitería de Filella w Sewilli Postanowiłem przygotować kilka tradycyjnych przysmaków. Będą one się pojawiać w kolejnych dniach. Mam nadzieję, że przybliżą Wam one trochę hiszpańskie tradycje wielkanocne :). A jeśli kiedykolwiek będziecie w Sewilli, to zajrzyjcie koniecznie do La confitería de Filella, znaleźć tam można najpyszniejsze andaluzyjskie słodycze (również powyższe wielkanocne przysmaki). Tradycyjne walenckie Mony wielkanocne
Food SquareWitamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt przecież nie zaprzeczy, że nic tak nie łączy ludzi jak wspólnie spędzony rodzinny czas. Ale dzisiaj nie będziemy rozpisywać się na temat Wielkiej Nocy, ponieważ tak jak święta powolutku do nas nadchodzą(...)małymi kroczkami będziemy przekazywać nam nasze wielkanocne propozycje! Dzisiejszą słodką propozycją jest sękacz, który odbiega trochę od tradycyjnego wypiekania go, ponieważ został upieczony w piekarniku. Inspiracją do wykonania go był przepis świetnego kucharza: Pana Macieja Kuronia. Przepis ten delikatnie zmodyfikowałyśmy i postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić! (: Wykonanie tej wersji sękacza jest o tyle pracochłonne, gdyż pieczenie zajmuje dość sporo
Symfonia SmakówJedną z moich ulubionych rzeczy na wielkanocnym stole jest Polski sos Wielkanocny , czyli puchaty sos na bazie jajek, śmietany i ziół, który jest absolutną poezją, jednak przecieranie jajek przez drobne sitko bywa czasochłonne. Prawdą jest, że wędliny, mięsa i jaja bardzo lubują się w kąpielach we wszelkich sosach i opływaniu w dodatkowy smak. Wiele z nich wymaga czasu na przygotowanie(...)dlatego dziś pyszna opcja ziemnego sosu świetnie komponującego się z wielkanocnym śniadaniem, który przygotujecie w mgnieniu oka! Połączenie charakternego chrzanu ze słodko-kwaśnym jabłkiem na bazie kremowego połączenia jogurtu i majonezu to eksplozja smaków w każdym kęsie, która wzbogaci półmiski wędlin i doda wyjątkowego smaku jajkom. To kilka prostych składników, które połączone w jedno tworzą naprawdę pyszny, prosty dodatek pełen
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPascha Wielkanocna z Bakaliami – Zapraszam na pyszną paschę wielkanocną. Jest kremowa, z dużą ilością bakalii, waniliowa, bardzo smaczna. W przygotowaniu jest prosta i szybka. Ładnie wygląda ozdobiona czekoladowymi jajeczkami i zajączkami. Przepis powstał przy współpracy z moim obecnie najulubieńszym twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony. Używam go już od dłuższego czasu, więc cieszę się z naszej współpracy. Polecam! Zapraszam na FILM(...)Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Pascha Wielkanocna z Bakaliami Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 6 żółtek 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 220g cukru pudru 1kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (twaróg gotowy na sernik) 200g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50g posiekanych orzechów włoskich
Mała CukierenkaTort Wielkanocny, zdobiony czekoladowymi barankami oraz jajeczkami, z bitą śmietaną o smaku cytrynowym. To już kolejny po torcie z króliczkiem oraz torcie w cętki Wielkanocny tort w moim wykonaniu. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji
RAROSSAMarmurkowe jajka po berlińsku na stałe weszły do mojego wielkanocnego menu kiedy zamieszkałam na Śląsku. Ten wielkanocny smakołyk jest w rodzinie mojego męża od wielu pokoleń i ja też już nie wyobrażam sobie bez nich śniadania wielkanocnego. Jajka obowiązkowo podajemy z sosem chrzanowym. I kto by pomyślał że kiedyś nie lubiłam chrzanu i kminku :) Do pewnych smaków trzeba po prostu
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowaniu składniki oraz dość łatwe wykonanie, to główne zalety tych pysznych roladek. Szynka zawijana z farszem, to bardzo lubiane przez nas danie, które dość często pojawia się na wielkanocnym stole. Do naszego farszu możesz wykorzystać warzywa z rosołu, a sam rosół idealnie sprawdzi się jako baza do zalewy. Do naszych dzisiejszych roladek z szynki w galarecie przygotowaliśmy farsz z gotowanych(...)sprawia, że można przygotować je nawet na dwa dni przed świętami. Co ważne, takie roladki szynkowe sprawdzą się też doskonale jako pyszna przekąska również na innych uroczystościach. Wielkanocna szynka w galarecie z nadzieniem – co do środka? Oprócz farszu z sałatki, roladki można również wypełnić serkiem śmietankowym z chrzanem, pastą jajeczną z chrzanem, serkiem i ogórkiem lub pokrojonymi warzywami. Dzięki
Kuchnia Na WypasieBabka ponczowa z białą czekoladą jest efektowna i od lat zdobywa uznanie gości. Ma wspaniały smak i łatwo się ją przygotowuje. Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Babka wielkanocna Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na Wielkanoc, które mogą Ci się spodobać: Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem>>> Świąteczna ćwikła z chrzanem(...)Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw>>> Wielkanocny żurek na zakwasie - przepis, jak zrobić>>> Sałatka jarzynowa z szynką konserwową i niesamowitym sosem sałatkowym>>> Śledzie po kaszubsku>>> Barszcz biały>>> Żur staropolski na wiejskiej kiełbasie>>> Śledzie w śmietanie>>> Biała kiełbasa w polskim
Moja Książka KucharskaJajka w sosie tatarskim to obowiązkowa przekąska na Wielkanoc. Pojawiają się one na Wielkanocnym stole niemalże w każdym domu i to nie bez powodu. Jajka to symbol Wielkanocy, a w towarzystwie pysznego sosu tatarskiego smakują naprawdę rewelacyjnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie jajka w sosie tatarskim możemy zaserwować nie tylko w święta, ale także na różnego rodzaju domowych imprezach, czy rodzinnych(...)jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Idealnie pasuje do jajek. Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że po wypróbowaniu tego przepisu, jajka w sosie tatarskim zagoszczą na Waszym Wielkanocnym stole i nie tylko. PRZEPIS NA JAJKA W SOSIE TATARSKIM Składniki 3-4 jajka 3 ogórki konserwowe 1 cebula 5 pieczarek marynowanych 2 łyżeczki kaparów 1 gałązka świeżego koperku 1 łyżeczka
Przepiski.plPrzychodzę do Was z zestawieniem najlepszych przepisów na Wielkanoc! 1. BABKA WIELKANOCNA Z POMARAŃCZAMI I CZEKOLADĄ! PUSZYSTA I ŁATWA DO ZROBIENIA! 2. KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 3. Czekoladowo - śliwkowa babka wielkanocna 4. cytrynowy sernik z mascarpone 5. Wielkanocny mazurek z migdałami 6. drożdżowa chałka z pomarańczą 7. Rogaliki o smaku lemon curd 8. pasta z tuńczykiem do kanapek
SMYKWKUCHNIMazurek kajmakowy na wielkanocny stół Mazurek wielkanocny zagości u nas w domu po raz pierwszy! Dzieci jak zobaczyły zdjęcie już są szczęśliwe i bardzo im się podoba zdobienie mamy... Przepis i wykonanie mazurka wielkanocnego jest proste, więc wierzę w Was i jestem głęboko przekonany, że sobie poradzicie! Link do filmu z przepisem: 149 - Przepis na tradycyjny MAZUREK KAJMAKOWY na święta
Dieta Rozdzielna i Zdrowieniezły. Znalazłam ostatnio także informację, że można na jej bazie stworzyć zakwas chlebowy, co zainspirowało mnie do szeregu rozmyślań oraz pewnego działania. Zbliża się Wielkanoc , a tradycyjną potrawą wielkanocną jest żurek na zakwasie, który z oczywistych przyczyn był jak dla mnie do tej pory nieosiągalny. No ale skoro z mąki łubinowej da się zrobić zakwas chlebowy, to czemu nie miałoby(...)się dać zakwasu na żurek…? Keto zakwas na żurek Żur z jajem i kiełbasą – wielkanocny klasyk Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Nastawiłam zakwas. Stał sześć dni w temperaturze pokojowej. Po dwóch dniach się spienił, pianę zebrałam i kontynuowałam zakwaszanie codziennie mieszając powstałą miksturę. Po tym drugim dniu co prawda nie uległa ona większej zmianie, ale pachnie ładnie i ma lekko kwaskowaty
Modern Cave Girl