Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez mazurka? Oczywiście, że nie! Przed Wami... Artykuł Wielkanocny mazurek z domowym kajmakiem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEczasie świąt centrum wszystkich domowych wydarzeń staje się stół. Śniadanie wielkanocne, obiad, wspólne rozmowy nad kawą i herbatą – w te wyjątkowe dni gromadzimy się w jednym miejscu i mamy okazję po prostu nacieszyć się sobą. Nic dziwnego, że chcemy, aby wszystko wyglądało wyjątkowo i elegancko. Przede wszystkim stół, na który patrzeć będziemy bardzo często! W tym momencie pojawia się(...)zasady. Dla dziecięcej przyjemności – komu nie spodoba się tak starannie wykonana dekoracja z maleńkich rąk? Partnerem wpisu jest Tekstylialand.pl Post Dekoracje świąteczne – bieżniki Wielkanocne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Torcik Wielkanocny Pyszny torcik z bitą śmietaną i gorzką czekoladą, przełożony dżemem. Bardzo smakowicie wygląda na Wielkanocnym stole . Rurki czekoladowe i posypkę waflową otrzymałam od Cukieteria.pl Składniki : 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80 g gorzkiej(...)czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek, delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem , mini tortownicy o średnicy 10 cm. Piec
Kuchnia DanusiUgotowane na twardo jajka w domowym sosie tatarskim to jedno z naszych ulubionych dań wielkanocnych. Klasyczny sos tatarski to zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu(...)oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny! Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj Przepis na najlepszy Sos tatarski staropolski do jajek wielkanocnych. Składniki: 200 ml majonezu może być domowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% 5 małych marynowanych borowików , podgrzybków lub maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUgotowane na twardo jajka w domowym sosie tatarskim to jedno z naszych ulubionych dań wielkanocnych. Klasyczny sos tatarski to zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu(...)oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny! Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj Przepis na najlepszy Sos tatarski staropolski do jajek wielkanocnych. Składniki: 200 ml majonezu może być domowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% 5 małych marynowanych borowików , podgrzybków lub maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabki majonezowe obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już dwa przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJuż za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w końcu święta Wielkanocne to radosny czas! Ja upiekłam zielona babkę, która w kulinarnym ujęciu ma być zwiastunem wiosny. Upieczcie koniecznie, by zaskoczyć najbliższych, gdy będą chcieli ukroić sobie kawałek, a zamiast piaskowej barwy, ujrzą(...)piękny zielony kolor. Zdrowy zamiennik drożdżowej baby, która dzięki dodatkowi szpinaku przysłuży się Wam na zdrowie. Zapraszam! :) Zielona babka wielkanocna 280g mąki pszennej przesianej przez sito 3 jaja wiejski rozmiar M szklanka brązowego cukru pół szklanki miodu duża łyżka cukru z prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki
Sajkofanka smakuozdabiania.La confitería de Filella w Sewilli Postanowiłem przygotować kilka tradycyjnych przysmaków. Będą one się pojawiać w kolejnych dniach. Mam nadzieję, że przybliżą Wam one trochę hiszpańskie tradycje wielkanocne :). A jeśli kiedykolwiek będziecie w Sewilli, to zajrzyjcie koniecznie do La confitería de Filella, znaleźć tam można najpyszniejsze andaluzyjskie słodycze (również powyższe wielkanocne przysmaki). Tradycyjne walenckie Mony wielkanocne
Food SquareWitamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt przecież nie zaprzeczy, że nic tak nie łączy ludzi jak wspólnie spędzony rodzinny czas. Ale dzisiaj nie będziemy rozpisywać się na temat Wielkiej Nocy, ponieważ tak jak święta powolutku do nas nadchodzą(...)małymi kroczkami będziemy przekazywać nam nasze wielkanocne propozycje! Dzisiejszą słodką propozycją jest sękacz, który odbiega trochę od tradycyjnego wypiekania go, ponieważ został upieczony w piekarniku. Inspiracją do wykonania go był przepis świetnego kucharza: Pana Macieja Kuronia. Przepis ten delikatnie zmodyfikowałyśmy i postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić! (: Wykonanie tej wersji sękacza jest o tyle pracochłonne, gdyż pieczenie zajmuje dość sporo
Symfonia SmakówJedną z moich ulubionych rzeczy na wielkanocnym stole jest Polski sos Wielkanocny , czyli puchaty sos na bazie jajek, śmietany i ziół, który jest absolutną poezją, jednak przecieranie jajek przez drobne sitko bywa czasochłonne. Prawdą jest, że wędliny, mięsa i jaja bardzo lubują się w kąpielach we wszelkich sosach i opływaniu w dodatkowy smak. Wiele z nich wymaga czasu na przygotowanie(...)dlatego dziś pyszna opcja ziemnego sosu świetnie komponującego się z wielkanocnym śniadaniem, który przygotujecie w mgnieniu oka! Połączenie charakternego chrzanu ze słodko-kwaśnym jabłkiem na bazie kremowego połączenia jogurtu i majonezu to eksplozja smaków w każdym kęsie, która wzbogaci półmiski wędlin i doda wyjątkowego smaku jajkom. To kilka prostych składników, które połączone w jedno tworzą naprawdę pyszny, prosty dodatek pełen
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPascha Wielkanocna z Bakaliami – Zapraszam na pyszną paschę wielkanocną. Jest kremowa, z dużą ilością bakalii, waniliowa, bardzo smaczna. W przygotowaniu jest prosta i szybka. Ładnie wygląda ozdobiona czekoladowymi jajeczkami i zajączkami. Przepis powstał przy współpracy z moim obecnie najulubieńszym twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony. Używam go już od dłuższego czasu, więc cieszę się z naszej współpracy. Polecam! Zapraszam na FILM(...)Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Pascha Wielkanocna z Bakaliami Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 6 żółtek 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 220g cukru pudru 1kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (twaróg gotowy na sernik) 200g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50g posiekanych orzechów włoskich
Mała CukierenkaTort Wielkanocny, zdobiony czekoladowymi barankami oraz jajeczkami, z bitą śmietaną o smaku cytrynowym. To już kolejny po torcie z króliczkiem oraz torcie w cętki Wielkanocny tort w moim wykonaniu. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji
RAROSSAMarmurkowe jajka po berlińsku na stałe weszły do mojego wielkanocnego menu kiedy zamieszkałam na Śląsku. Ten wielkanocny smakołyk jest w rodzinie mojego męża od wielu pokoleń i ja też już nie wyobrażam sobie bez nich śniadania wielkanocnego. Jajka obowiązkowo podajemy z sosem chrzanowym. I kto by pomyślał że kiedyś nie lubiłam chrzanu i kminku :) Do pewnych smaków trzeba po prostu
Smakowity Blog Kulinarny