Wielkanoc już za niecałe 4 tygodnie A w tym roku mam dla Was kilka pysznych świątecznych przepisów. Zaczynamy na słodko od króla wielkanocnego stołu, czyli mazurka. Większość przepisów na ten świąteczny wypiek zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis
PatiGotujeZachwycające jajka, marynowane w soku buraczkowym, z pewnością sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole, ale uświetnią każdy półmisek. Można ich użyć typowo do ozdoby, lub przekroić na pół i nadziać pyszną mieszaniną z żółtek, majonezu i musztardy. W każdej postaci przykuwają wzrok, lecz co najważniejsze smakują wyśmienicie. Należy je zamarynować na 48 godzin przed podaniem, więc
Rozpustne gotowaniewyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. Lubię puszyste, wilgotne, które z chęcią zjadamy. Moja babka jest z majonezem, który nie tylko jest do jajek ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieCiekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz Składniki 4 szt szarej renety 1 cebula 1 marchewka 4 ziemniaki 2 pętka białej kiełbasy 1 l bulionu drobiowego 4 jajka kieliszek białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 18 % 3 ząbki czosnku 3 łyżki startego chrzanu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1 łyżka majeranku liść laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren
R'n'G Kitchentygodnie będziemy obchodzili Święta Wielkiej Nocy Ledwo co zapomnieliśmy o jednych świętach a za pasem mamy już kolejne. W związku z tym na blogu pojawi się teraz kilka ciekawych, wielkanocnych przepisów na dania, które spokojnie możecie zaserwować na Waszym świątecznym stole.Jak Wielkanoc to muszą być jajka – wiadomo. W moim domu co roku przygotowujemy dwa lub trzy różne farsze, którymi
Życie ze smakiemidealny deser dla tych, którzy lubią zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego. A tutaj znajdziecie więcej przepisów na zdrowe potrawy i desery, a przy okazji również inspiracji na potrawy wielkanocne, bo święta tuż tuż. Przygotowanie : 15 min. Chłodzenie : 12 godz. Dla 2 osób : Na pudding z chia : ● 20 cl mleka sojowego (lub migdałowego) ● 2 czubate łyżki nasion chia
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaweekendy staram się zjeść śniadanie bez pośpiechu, koniecznie musi być kolorowe i szybkie w przygotowaniu. Dzisiejszy przepis prezentują się bardzo wiosennie, z pewnością sprawdzi się także na Wielkanocnym śniadaniu, które już niedługo, bo czas naprawdę szybko biegnie. Do przygotowania przepisu wykorzystałam całkiem nowy produkt, który niedługo trafi do sprzedaży. Jako jedna z nielicznych osób w Polsce, miałam okazję przetestowania
Moja smaczna kuchniainternetu ostatnich kilku lat. W oryginale jest to sałatka z rybą, ale zauważyłam, że wymyślona przeze mnie wersja z pieczarkami również robi furorę ( klik ) 😉 Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych powstała kolejna moja autorska wersja sałatki na krakersach... z porem i szynką oraz serem żółtym i jajkami, które pozostają bez zmian, tak jak w poprzednich wariantach. Tym razem moja sałatka
Kuchnia MagdaLenystrony. Jabłecznik bez pieczenia, który chcę Wam zaprezentować nie wymaga zdolności kulinarnych, ani poświęcenia. Dodatkowo powiem Wam, z resztą na zdjęciach widać, że będzie się świetnie prezentował na stole wielkanocnym. Potrzebujemy: 300 g herbatników maślanych 6 jabłek 3 galaretki agrestowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny
MamaOskarkaMamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się z Wami takim
Różne smaki w kuchniMamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się z Wami takim
Różne smaki w kuchniSałatka ta sprawdzi się na wielkanocnym stole, choć przyznam, że na co dzień także świetnie smakuje. To idealna propozycja na nietuzinkowe podanie białej kiełbasy i jajka, które doskonale komponuje się z sałatą i sosem chrzanowym. Można ją podać na większym półmisku lub podzielić na mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie
Di gotujeMimo, że za oknem śnieg i mróz, niedługo będą Święta Wielkanocne i taka babka na pewno znajdzie się na stole ..Polecam , nie tylko na Święta.Przepis pochodzi stąd. 2 ,5 szkl. mąki 1 szkl. cukru 20 dag miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 10 dag mlecznej czekolady 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzać
Moje domowe kucharzenieWielkanoc juz za nie cały miesiąc, a więc Wielkanocne insiracje czas start ;) Do tego przepisu na babkę wykorzystałam wodę daktylową, która została mi po moczeniu daktyli. Jeśli natomiast użyjecie zwykłej wody lub innej ale mniej słodkiej ilość cukru trzeba znacznie zwiększyć, przy użyciu zwykłej wody dałabym 1-1,5 szklanki cukru w zależności od stopnia słodkości jaką lubicie. Przy
Życie zaczyna się w kuchniSuper szybka przekąska na stół Wielkanocny. Składniki: Jajka na twardo 2 szt. Majonez 2 łyżki Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Ogórek korniszon 2 szt. Chrzan tarty 2 łyżki(może być ze słoiczka) Jogurt naturalny ½ małego kubka Szynka konserwowa 2 plasterki Ser biały chudy 15 dag Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka, ogórki drobno posiekać, wymieszać z majonezem, chrzanem
Tradycyjna Kuchnia