Chrupiące, przepełnione orzechami z delikatną nutą miodu, kruche ciastka, będą pyszną przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki. składniki na formę 22 na 28 cm ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 150 g zimnego masła szczypta soli masa orzechowa
Smakowite Danianiż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć jakiś dobry deser. Kochają je też miłośnicy zero
Ugotowane pozamiatanepieczemy przez 25 minut. W tym czasie na masełku rumienią się gnocchi Hilcona i pyszny obiad wjeżdża po kilku minutach na stół. Doskonale sprawdzi się jako niedzielny obiad lub świąteczny Artykuł Obiad w 25 minut – szynka z gnocchi pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpomarańcza for life A teraz parę słów – tak tylko gdybyście chcieli się czegoś więcej dowiedzieć nie tylko o mandarynkach i pomarańczach – a o dzisiejszym bohaterze, król świątecznych ciast: makowiec paleo. Jeden przepis na makowiec już był ale w zeszłym roku, dlatego dzisiaj nowa wersja, równie dobra. Nasi stali czytelnicy już są wtajemniczeni i wiedzą, że większość przepisów
PaleoLifeŚwięta za pasem! Nadszedł czas na planowanie świątecznego menu, a wiadomo jak święta to muszą być rybki. Jako, że nie wszyscy są fanami klasycznego karpia proponuję dziś pomysł na łososia. Najpierw marynowany w glazurze miodowo-musztardowej, a później zapieczony pod kruszonką z orzechów włoskich Baklland . Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu. Nawet jak musisz przygotować karpia to przepis na tego
karmelowyCzas robić pierniki. Mam fantastyczny przepis na te świąteczne ciasteczka, a co najważniejsze, że mogą pomagać nam dzieci. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 3 jajka 190 g masła 1 szklanka
Słodka Strefanawet miękkich warzyw. Taką łyżeczkę możecie kupić w sklepie tarkaimiarka.pl . Oczywiście nie tylko łyżeczkę, ale mnóstwo różnych gadżetów kulinarnych zarówno na własny użytek, jak i z przeznaczeniem na świąteczne prezenty. Polecam!😃👍 SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej (3 pełne szklanki) 25 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 20 dag homogenizowanego serka waniliowego (z mieloną wanilią) 2 płaskie łyżeczki proszku
Kuchenne zapiski Edytyczas pierników, pierniczków, ciast korzennych i oczywiście aromatycznego grzańca. Bez przyprawy piernikowej ani rusz! Najlepsza jest oczywiście domowa. Podczas jej przygotowania w domu obłędnie pachnie, od razu robi się świątecznie i klimatycznie. W poszukiwaniu najlepszej receptury zadzwoniłam do mamy z pytaniem o mieszankę, którą robiła moja babcia. No niestety, babcia tym razem nie trzymała się ściśle żadnego przepisu - dawała
Kulinarne Inspiracjezadzwonić do kogoś, kogo głosu dawno nie słyszeliśmy? Może czasem warto! Życzę Wam, aby ten grudniowy, pełen pięknego światła czas mijał Wam mimo wszystko spokojnie, w zimowym nastroju i świątecznej aurze. Składniki 600 g twarogu półtłustego (twaróg nie może być zbity i suchy) ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka
Raj dla PodniebieniaŚledzie to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole 😀 Jeśli lubicie słodkie smaki to spróbujcie przygotować śledzie po szwedzku, czyli smażone kawałki filetów śledziowych a'la matyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjas
Ugotowaćgrudzień równie szybko znika? Mam wrażenie, że po Mikołajkach czas nie zna litości i przyspiesza, byleby zrobić na złość. Osobiście lubię wskoczyć w świąteczny nastrój jeszcze przed pojawieniem się choinek na sprzedaż i baniaków z chlupoczącymi karpiami. Zwłaszcza ten karp nie należy do moich ulubionych skojarzeń ze świętami. Rok temu moja, już […] Artykuł Co mnie inspiruje – ciekawe linki
Pink EnvelopeZbliżają się święta. Bardzo lubię ten czas i świąteczne przygotowania. Buraki się kiszą, jeszcze kilka dni i zakwas będzie gotowy. Jak zleje do ładnej buteleczki to wrzucę przepis. Do świąt jeszcze spokojnie zdążycie zakisić. A tym czasem, może przyda Wam się przepis na sernik. Wypróbujcie, może zagości w święta na Waszym stole. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki
Agusiowe smakołykidoskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Śledzie w śmietanie z jabłkiem pochodzi
nietylkopasta.plPomysł zaczerpnięty ze świątecznego numeru magazynu „Pysznie”. Babeczki są puszyste, pachną obłędnie i jeszcze lepiej smakują. Piernikowo <3 12 sztuk 100 g masła 80 g erytrolu lub innego słodziwa 80 g miodu 250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej 2 jajka 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Kucharzyca