Dziś zapraszam na fotorelację z warsztatów świątecznych z marką E. Wedel. Za kilka dni napiszę jak było, co słodkiego zrobiłam :) Bardzo dziękuje za zaproszenie. Dziękuje E. Wedel za użyczenie zdjęć do publikacji
Kulinarne pyszności Molkiurczak pieczony w całości pojawia się zwykle w moim domu w dni świąteczne, czy bardziej celebrowane obiady niedzielne. Zwykle podajemy go z pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. To zawsze są dni, kiedy wspólnie zasiadamy do stołu, a każdy dostaje swoją ulubioną część kurczaka, więc wszyscy są zadowoleni. Takie danie możemy przygotować również na spotkanie z przyjaciółmi. W końcu jedzenie
Food Squareskórka z pomarańczy. Ja akurat mogłam dostać tylko klementynki, które też dobrze się sprawdzają, a do tego tak uroczo zdobią wierzch wypieku. Jeżeli macie ochotę na świąteczne klimaty, możecie dodać do chlebka przyprawy piernikowej, choć według mnie cynamon wystarczy. Mimo z pozoru długiej listy składników, chlebek przygotowuje się szybko i prosto, trochę jak muffinki, a wiemy, że z muffinkami poradzi
Chilli Czosnek i OliwaCzerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do da ń głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta
Wino Francja Kuchniapołączcie z karmelem, wymieszajcie. Dodajcie resztę śmietanki, masło i masło orzechowe, dokładnie mieszajcie do momentu połączenia składników. Przełóżcie do słoików, wstawcie do schłodzenia do lodówki. Gotowe. Przepis odkryłam w świątecznym Kukbuku, ale przerobiłam
OliveandThymeformy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem. Pieczcie około 35-40 minut- ciasto powinno osiągnąć złoty kolor. Inspirację zaczerpnęłam ze świątecznego Kukbuka
OliveandThymeprzekonania, że warzyw i przypraw korzennych w wypiekach nie dość nigdy powstały poniższe babeczki. Babeczki wyjątkowe, bo o wspaniałym smaku i świątecznym charakterze. Nieznacznie wilgotne, ale jednocześnie delikatne, prawie rozpływające się w ustach, kryjące w swym wnętrzu cudowne śliwkowe nadzienie. Choć mogłoby się wydawać, że mnogość różnych smaków będzie tu nadmiernie wyczuwalna, to całość jest harmonijna i wyważona. Nie odmówię
Even Better Foodaksamitnym sosie śmietanowo - musztardowym to szybkie, proste, a zarazem niezwykłe danie , które idealnie sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. De likatny sos śmietanowy z domieszką musztardy wyśmienicie komponuje si ę z indykiem t worz ąc eleganckie, wytworne i niebanalne danie . Eskalopki z Indyka w Sosie Śmietanowo-Musztardowym (Indyk
Słodka StronaKoperty z budyniem i wiśniami. Edyta Guhl. Witajcie kochani, minął już urlop świąteczny i pora zabrać się do pracy. Spędziłam dwa tygodnie w Polsce i wypróbowałam dużo ciekawych przepisów, zjadłam wiele smacznych dań i mam bardzo dużo pomysłów na blog, przynajmniej na ten niemiecki. Staram się rozgraniczać przepisy na moich blogach, ale wtedy często pojawiają się pytania o przepis, wiec
dolcevitainmykitchenpraktycznie niemożliwy do zrealizowania, ponieważ towarzyszące podczas przygotowania zapachy, wabią wszystkich domowników do kuchni. A w takich okolicznościach sernik zostaje zjedzony do połowy, jeszcze na ciepło. To wersja świąteczna, którą udało się ocalić przed zjedzeniem na ciepło
Pij soki wyciskanebrew Kalendarza (gdyby to nie był tylko zeszyt wypełniony datami, a poważny, starszy pan, jestem absolutnie pewna, że na taką profanację jego jakże ważnej profesji, uniósłby wymownie brew). Świąteczny wieniec cynamonowy z białą czekoladą i liofilizowanymi malinami Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec) 25 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki mielonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich dodatkiem. Jest bardzo prosta i świetnie ożywia smak kurczaka. Zima to czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy, więc ta sałatka na stałe wejdzie do repertuaru świątecznych, noworocznych i walentynkowych przepisów. Składniki: 2 pomarańcze 2 limonki grapefruit 6 rzodkiewek pokrojonych w słupki łyżka oleju rzepakowego lub oliwy szczypta soli i pieprzu mały pęczek szczypiorku Jak przygotować sałatkę
Ugotowane pozamiatanePiernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa
Kuchcik gotujeTydzień temu byłam na warsztatach "Drób na świątecznym stole". O samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak
Obiad gotowyDrób na świątecznym stole” – pod takim tytułem odbyły się warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć w ubiegłym tygodniu. Celem spotkania, organizowanego z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, było uzmysłowienie uczestnikom, jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat. W dyskusji wzięli udział eksperci. Lekarz weterynarii
Obiad gotowy