przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:68/209)

Fotorelacja z warsztatów świątecznych z marką E. Wedel 151

Dziś zapraszam na fotorelację z warsztatów świątecznych z marką E. Wedel. Za kilka dni napiszę jak było, co słodkiego zrobiłam :) Bardzo dziękuje za zaproszenie. Dziękuje E. Wedel za użyczenie zdjęć do publikacji

Kulinarne pyszności Molki
Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback 165

urczak pieczony w całości pojawia się zwykle w moim domu w dni świąteczne, czy bardziej celebrowane obiady niedzielne. Zwykle podajemy go z pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. To zawsze są dni, kiedy wspólnie zasiadamy do stołu, a każdy dostaje swoją ulubioną część kurczaka, więc wszyscy są zadowoleni. Takie danie możemy przygotować również na spotkanie z przyjaciółmi. W końcu jedzenie

Food Square
Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) 141

skórka z pomarańczy. Ja akurat mogłam dostać tylko klementynki, które też dobrze się sprawdzają, a do tego tak uroczo zdobią wierzch wypieku. Jeżeli macie ochotę na świąteczne klimaty, możecie dodać do chlebka przyprawy piernikowej, choć według mnie cynamon wystarczy. Mimo z pozoru długiej listy składników, chlebek przygotowuje się szybko i prosto, trochę jak muffinki, a wiemy, że z muffinkami poradzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie 161

Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie  Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do da ń głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta

Wino Francja Kuchnia
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 200

połączcie z karmelem, wymieszajcie. Dodajcie resztę śmietanki, masło i masło orzechowe, dokładnie mieszajcie do momentu połączenia składników. Przełóżcie do słoików, wstawcie do schłodzenia do lodówki. Gotowe. Przepis odkryłam w świątecznym Kukbuku, ale przerobiłam

OliveandThyme
PASZTET Z ŁOSOSIA 134

formy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem.  Pieczcie około 35-40 minut- ciasto powinno osiągnąć złoty kolor.  Inspirację zaczerpnęłam ze świątecznego Kukbuka

OliveandThyme
Buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 141

przekonania, że warzyw i przypraw korzennych w wypiekach nie dość nigdy powstały poniższe babeczki. Babeczki wyjątkowe, bo o wspaniałym smaku i świątecznym charakterze. Nieznacznie wilgotne, ale jednocześnie delikatne, prawie rozpływające się w ustach, kryjące w swym wnętrzu cudowne śliwkowe nadzienie. Choć mogłoby się wydawać, że mnogość różnych smaków będzie tu nadmiernie wyczuwalna, to całość jest harmonijna i wyważona. Nie odmówię

Even Better Food
Eskalopki z Indyka w Sosie Śmietanowo-Musztardowym (Indyk w Sosie Śmietanowo-Masztardowym) 146

aksamitnym sosie śmietanowo - musztardowym to szybkie, proste, a zarazem niezwykłe danie , które idealnie sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. De likatny sos śmietanowy z domieszką musztardy wyśmienicie komponuje si ę z indykiem t worz ąc eleganckie, wytworne i niebanalne danie .   Eskalopki z Indyka w Sosie Śmietanowo-Musztardowym (Indyk

Słodka Strona
Koperty z budyniem i wiśniami. 130

Koperty z budyniem i wiśniami. Edyta Guhl. Witajcie kochani, minął już urlop świąteczny i pora zabrać się do pracy. Spędziłam dwa tygodnie w Polsce i wypróbowałam dużo ciekawych przepisów, zjadłam wiele smacznych dań i mam bardzo dużo pomysłów na blog, przynajmniej na ten niemiecki. Staram się rozgraniczać przepisy na moich blogach, ale wtedy często pojawiają się pytania o przepis, wiec

dolcevitainmykitchen
Sernik z pianką porzeczkową 169

praktycznie niemożliwy do zrealizowania, ponieważ towarzyszące podczas przygotowania zapachy, wabią wszystkich domowników do kuchni. A w takich okolicznościach sernik zostaje zjedzony do połowy, jeszcze na ciepło.   To wersja świąteczna, którą udało się ocalić przed zjedzeniem na ciepło

Pij soki wyciskane
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 195

brew Kalendarza (gdyby to nie był tylko zeszyt wypełniony datami, a poważny, starszy pan, jestem absolutnie pewna, że na taką profanację jego jakże ważnej profesji, uniósłby wymownie brew).  Świąteczny wieniec cynamonowy z białą czekoladą i liofilizowanymi malinami Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec) 25 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki mielonego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z cytrusów 201

nich dodatkiem. Jest bardzo prosta i świetnie ożywia smak kurczaka. Zima to czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy, więc ta sałatka na stałe wejdzie do repertuaru świątecznych, noworocznych i walentynkowych przepisów. Składniki: 2 pomarańcze 2 limonki grapefruit 6 rzodkiewek pokrojonych w słupki łyżka oleju rzepakowego lub oliwy szczypta soli i pieprzu mały pęczek szczypiorku Jak przygotować sałatkę

Ugotowane pozamiatane
Piernik z powidłami 228

Piernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa

Kuchcik gotuje
Pieczony maślany kurczak z warzywami 159

Tydzień temu byłam na warsztatach "Drób na świątecznym stole". O samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak

Obiad gotowy
Warsztaty Drób na świątecznym stole 167

Drób na świątecznym stole” – pod takim tytułem odbyły się warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć w ubiegłym tygodniu. Celem spotkania, organizowanego z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, było uzmysłowienie uczestnikom, jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat. W dyskusji wzięli udział eksperci. Lekarz weterynarii

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania