przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:64/209)

Babka makowo-pomarańczowa 155

pasuje do maku tak jak cytrusy:). Dzisiejsza babka jest tego potwierdzeniem - delikatna, puszysta, mocno makowa, z wyraźnym smakiem pomarańczy zrobi furorę na świątecznym (i nie tylko) stole:).  1 szklanka suchego maku 2 szklanki mąki 4 jajka L 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka skórka obtarta z niedużej pomarańczy odrobina soku z pomarańczy

Szefowa kuchni
Sałatka grzybowa polana 307

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE   Sałatka, która pysznie smakuje i świetnie wygląda nie tylko na świątecznym stole   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding

W garach u Gosi
Ćwikła domowa 145

Tradycyjny świąteczny dodatek do dań. Doskonały zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc.  Jeśli kupicie gotowane buraki - wykonanie ćwikły zajmie 10 minut.  Dobrze jest zrobić ją na dzień czy dwa przed podaniem, żeby smaki się przegryzły. Składniki: 1/2 kg czerwonych buraków gotowanych (dwa duże buraki) 1-2 kopiaste łyżki dobrego chrzanu tartego 1-2 łyżki cukru

Ze smakiem bez glutenu
Schab pieczony po sztygarsku 300

odpowiednio dobrane przyprawy niezwykłego aromatu. Tak upieczony schab jest mięciutki i soczysty. Moi panowie go uwielbiają. Na Śląsku to danie podaje się od dawna, przeważnie na uroczystościach rodzinnych lub świątecznych obiadach. Doskonale pasują do niego kluski śląskie , ale równie dobrze smakuje z ziemniakami czy kasza. Obok śląskich rolad schab sztygarski jest jedną z bardziej znanych potraw regionu. Mocny aromat czosnku

Smaczna Pyza
Mazurek kajmakowy 153

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne więc jego również nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. U mnie w tym roku jeden większy w kształcie jajka i trzy małe.  ciasto:  250 g mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej 1 mały słoik dżemu

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa brokułowa z fasolą i pesto 187

będzie wołał o lekkie warzywne dania, sałatki i smoothie. Z myślą o takim lekkim, poświątecznym gotowaniu zostawiam Wam dziś przepis na prostą zupę. Jak będziecie mieć przejedzone wszyskie zapasy świąteczne, żurki i mięsiwa to świetną odmianą obiadową będzie zupa brokułowa z białą fasolą i pesto. Bardzo prosta w wykonaniu, małoskładnikowa, treściwa (dzięki zmiksowanej fasoli) ale też lekka. No i rozgrzewająca

Cooking for Emily
Smoothie pomarańczowo-brzoskwiniowe 143

Przepis idealny po świątecznym obżarstwie. Mam nadzieję, że nie musicie przechodzić od dziś na dietę, bo ja już szykuję dla Was kolejne smakowite przepisy.    Dla kogo: dla fanów wszystkiego co pomarańczowe dla tych, którzy szukają słońca w pochmurny dzień dla lubiących owocowe napoje Składniki: puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 1 cytryna kostki lodu Wykonanie tradycyjne: Odsączyć brzoskwinie

Mania Wypiekania
Babka pomarańczowa 195

Już po świętach, ale dlaczego nie można zrobić po świątecznej babki? Warto zachować klimat świąt z tej okazji, że jest wiosna! Zachęcam do upieczenia bardzo dobrej i szybko znikającej babki pomarańczowej!  Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego  1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kukurydzianej 5 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Truskawkowa Fiesta
Jajka w sosie tatarskim 195

fankom jaj, ale połączenie z sosem tatarskim bardzo odpowiada moim kubkom smakowym. Poza tym sos pasuje również do wędlin oraz różnego rodzaju pieczeni. Tego sosu nie może zabraknąć na świątecznym stole! Sos tatarski jest bardzo wyrazisty, więc doskonale łączy się z napojami alkoholowymi😊 Do sosu możemy użyć dowolne grzybki marynowane jakie mamy w domu. U mnie tym razem marynowane pieczarki

kulinarne odsłony pati
Seromakowiec z piernikami na kruchym spodzie 253

Pyszne i świąteczne ciasto z lekko przyrumienioną skórką i niespodzianką w serze- z piernikami! Ciasta tego typu najlepsze są z reguły dzień po. Składniki na masę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego

Z Kuchni Do Kuchni
Wielkanocna sałatka warzywna z szynką 199

Sałatka jarzynowa to podstawa świątecznych posiłków. Przed Wami przepis na... Artykuł Wielkanocna sałatka warzywna z szynką pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Jajka faszerowane łososiem 310

żurku , ale i tak razem z mamą przygotowywałyśmy jeszcze jajka z rożnymi nadzieniami. Dziś chcemy Wam pokazać jak przygotować szybkie jajka wypełnione wędzonym łososiem. To doskonały przepis, kiedy w świątecznym rozgardiaszu czujecie, że brakuje Wam czasu. Jajka te przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy utrzeć składniki, dodać posiekanego łososia oraz koperek i… już! :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 6 jajek

W kuchni Katie
NAJPROSTSZY MAZUREK CZEKOLADOWY (LAST MINUTE) 180

Ciasta Wielkanocne macie już zapewne wybrane do Waszego świątecznego menu, ale gdyby jednak ktoś z Was zdecydował się w ostatniej chwili na jeszcze jeden wypiek lub po prostu miał ochotę na inną wersję mazurka, niż tradycyjna, to musicie koniecznie upiec mój czekoladowy mazurek 😋 Pyszne, maślane, kruche ciasto (do zagniecenia mikserem z końcówka do mieszania w 2 minuty lub ręcznie

Słodko-Słony Świat Ilony
Bananowy tofurnik bez cukru 236

Kremowy środek i strzelające pod zębem pestki granatu,zachęcam do zrobienia. Tofu to taki ser sojowy uzyskiwany podczas fermentacji mleka sojowego, idealnie nadaje się na sernik - tofurnik. Idealny na świąteczny stół. Bananowy tofurnik bez cukru. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z tuńczykiem i fasolą mung 295

Nowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Jest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację. Składniki 1 puszka tuńczyka z oleju 1 szkl fasoli mung firmy Targroch kilka różyczek brokuła 2-3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 słoik selera konserwowego kawałek pora majonez sól pieprz czarnuszka kwasek cytrynowy firmy Gellwe 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty