ryby i owoce morza są super, tego nie muszę Wam mówić! Pamiętacie zapewne akcję Lidla, gdzie w okresie świątecznym można było zdobyć książkę za 6 znaczków, prawda? Na pewno są tacy, którzy nie zdążyli, a książkę by mieć chcieli. Tutaj będą mogli ją zdobyć! Książka RYBY SĄ SUPER to 80 wcześniej niepublikowanych na stronie kuchnialidla.pl przepisów, zebranych na prawie trzystu(...)się w całości pod tym postem 2/ Zadanie konkursowe polega na dodaniu komentarza i odpowiedzeniu na pytanie ZA CO KOCHASZ RYBY? JAKA RYBA GOŚCIŁA U CIEBIE W OKRESIE ŚWIĄTECZNYM? Podaj przepis . 3/ Komentarze obraźliwe, kradzione, kopiowane z innych konkursów i niezwiązane z tematem konkursowym będą usuwane. 4/W konkursie nie mogą brać udziału komentarze, które zostały zgłoszone do konkursu
Z Kuchni Do KuchniDziś mam dla Was szybkie, wilgotne ciasto czekoladowo-ananasowe. Wykonanie zajmie Wam dosłownie parę minut. Dzięki zastosowaniu uroczych i smacznych dekoracyjnych kuleczek zbożowych w różowej posypce, ciasto nabrało świątecznego charakteru. Natomiast dodatek ananasowych kosteczek nadaje mu miękkość i oryginalny smak. No cóż... uwielbiam ananasy, dlatego nie mogłam się oprzeć, by nie wykorzystać mojej mikołajkowej puszki w kulinarnym eksperymencie ;) Zachęcam(...)przygotowania tego ekspresowego wypieku na świąteczne okazje, jak i do codziennej kawy. Tym razem moje ciasto stanie się słodką atrakcją sylwestrowego stołu. Korzystając z okazji chciałabym złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia. Niech ta sylwestrowa noc będzie początkiem wspaniałego Nowego Roku, pełnego radości, miłości i spełnionych marzeń. Mam również nadzieję, że i w tym Nowym 2016 Roku znów się spotkamy
Słodkie okruszkiświąteczny sernik zaskoczył moich świątecznych gości swoim jedynym i niepowtarzalnym smakiem. To że jest wilgotny i delikatny to super sprawa a do tego mleko w proszku w połączenie z naturalną wanilią sprawia że sernik smakuje karmelem. Zapraszam na pyszny sernik a robi się go bardzo szybko. Sernik z mlekiem w proszku i rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBoże Narodzenie to świetna okazja, by przypomnieć sobie tradycyjne polskie smaki i z pewnością ta książka bardzo nam w tym pomoże. Książka podzielona jest na trzy działy - "Potrawy wigilijne", "Świąteczny obiad" i "Słodkie wypieki", w których każdy znajdzie coś odpowiedniego i przypomni sobie zapach i smak świąt z dzieciństwa. Utrzymana w świątecznym klimacie, bogato ilustrowana książka to prawdziwa kopalnia pomysłów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarazy piłam grzańca w Krakowie i Katowicach, ale uwierzcie mi, jeszcze nigdy nie piłam takiego zrobionego w domu. Pomimo, że pogoda za oknami iście wiosenna, zrealizowałam swoje postanowienie świąteczne i był grzaniec, z bakaliami! Zazwyczaj preferuję wina schłodzone, grzane wino w połączeniu z domowej roboty keksem to zgrany smakowo duet świąteczny, spróbujcie koniecznie! Grzane wino z bakaliami Składniki
Moja smaczna kuchniaWszystkim moim znajomym i czytelnikom życzę niezwykłych świątecznych radości, niezapomnianego smaku świątecznych przysmaków i wciąż nowych możliwości w życiu. Tajemnica Bożego Narodzenia niech wzbogaci łaską, napełni pokojem i radością, a blaskiem swym niech oświeca wszystkie dni nadchodzącego roku
Ala piecze i gotujeDzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie
Słodkie okruszkiDomowa masa makowa to jest to, co bez czego nie wyobrażam sobie świątecznego makowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje
CookYourselfokrągło powtarzamy utarte reakcje. Chcemy się kłócić, szukamy ludzkich potknięć. Nie wierzymy w siebie, nie jesteśmy z siebie dumni i szukamy upadku u innego człowieka. Zderzamy się ze Świąteczną atmosferą. Pełną ciepła, migoczących świateł. Wracamy do domu po pracy, często w zupełnym mroku. Wita nas płomień świecy, melodia kolęd, przepiękna choinka. Czujemy zapach cynamonu, miodu i goździków. Nasze serce coraz(...)mocniej uwrażliwia się na te świąteczne sygnały. Chcemy być dobrzy, mili, serdeczni, składamy sobie życzenia, jesteśmy nimi przepełnieni. Chociaż ten jeden raz w roku. Życzę Ci mój drogi Czytelniku byś przez cały rok był życzliwy, pomagał, podawał rękę drugiemu człowiekowi, nie oceniał, rozumiał. Bądź dobry. Zatrzymają tą magię Świąt na dłużej. Opłaca się :) Składniki: 250g masła w temperaturze pokojowej 100g
Kuchnia Pani Wiosnyfantazja w kuchni jest cechą bardzo potrzebną! :) A tak na poważnie - mam dziś dla Was przepis na wspaniałe ciasteczka korzenne, jednocześnie dołączam go do zbioru moich świątecznych przepisów - klik . Rok temu podawałam Wam przepis na świąteczne pierniczki (znajdziesz go tutaj - klik ), w tym dla odmiany proponuję Wam ciasteczka. Składniki: 200 gramów mąki pszennej 100 gramów cukru pudru
Garniec Magaliekuchnią europejską, a od kilku lat zgłębia również tajniki zapomnianej kuchni polskiej. Warsztaty odbyły się w pięknych wnętrzach Villi Intrata . Wrażenie wręcz onieśmielające! Tematem przewodnim spotkania była staropolska kuchnia świąteczna. Cały czas żyłam w przekonaniu, że podstawą pożywienia w tamtych czasach były przaśne mięsiwa, a tutaj pełne zaskoczenie. Na stołach czekały na nas bardzo różnorodne pyszności i przyprawy, które rzadko(...)spotyka się już na naszych stołach. Po wstępie na temat kuchni staropolskiej zabraliśmy się do pracy. Takim też sposobem powstały przepyszne dania świąteczne inspirowane kuchnią staropolską: Karp w mleku po polsku Przepis dla 4 osób Składniki: 600 g filetu karpia 1 kg scorzonery 50 g cukru 50 g masła 2 banie 2 l mleka 3 cebule 1 cytryna 5 goździków
karmelowyciepłe przewieszamy przez wałek albo butelkę, aby nadać im kształt dachówek. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w organizowanej przeze mnie akcji " Świąteczne Słodkości! 2015 ". Serdecznie zapraszam wszystkich blogerów do zabawy :) Aby wziąć udział w akcji , wklej kod banerka na swoim blogu pod wpisem i dodaj wpis na stronie akcji "Świąteczne
My Culinary Artprzeraża długa lista składników i długi opis przygotowania. Po prostu ciasto ma kilka warstw, ale daję słowo, że wcale nie jest skomplikowane ani trudne. Gdybyście szukali pomysłów na świątecznie potrawy i wypieki to znajdziecie je w zakładce Wigilia i Boże Narodzenie - tam zgromadziłam wszystkie swoje pomysły na świąteczny stół . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na zakwasie, kapusta z grzybami i wiele wiele innych. Świątecznym daniom nieodłącznie towarzyszą słodkie wypieki - serniki, makowce i pierniki. Dzisiaj przygotowałam dla Was nieco inne wydanie piernika - mini torciki piernikowe z mocno bakaliowym kremem
Pora coś zjeśćczęstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego, gdyż jest znacznie wygodniejszy do użycia. W poniższych ciastkach sprawdza się też zwykły mak, nie trzeba go wcześniej mielić. Ciasteczka z kolorowymi(...)orzechowych , z których możecie posklejać...choinki. Smacznego :) Ten przepis znajdziecie razem z innymi polecanymi przeze mnie na nadchodzące święta Bożego Narodzenia . Wystarczy, że klikniecie w świąteczny obrazek znajdujący się z prawej strony bloga
Codzienna kuchnia niecodzienna