Święta za pasem i czas wybrać co upieczemy na świąteczny stół dla naszych gości. Mazurki piekę nie za często ale ten mnie urzekł i postanowiłam go wypróbować. Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni. Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę. Polecam gorąco, wypróbujcie koniecznie. Mazurek
Moje Małe CzarowanieUwielbiam ozdoby świąteczne,które są zrobione własnoręcznie....niesamowicie cieszą.Dzisiaj proponuję Wam piękny świąteczny wieniec z ciasta drożdżowego. Składniki: 500 g mąki 350 ml mleka 70 g masła lub margaryny 40 g cukru 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 jajko Zrobić rozczyn: drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru.Wsypać tyle mąki by rozczyn miał konsystencję
Niespełnione zdolności kulinarnewłaśnie 300 wpisem na bloga rozpoczynamy sezon na świąteczne "co nie co". Wiele tego nie ma, bo nie mam w zwyczaju przygotowywać przed świętami ton jedzenia, więc musicie przejrzeć wpisy z roku ubiegłego :) Na początek jednak serwuję coś bardziej ostrego z przysłowiowym "jajem" ;) Świąteczna zupka, która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem
Kuchnia w czekoladzieŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, na wielu blogach królują już świąteczne potrawy to i ja nie pozostanę dłużna i pozwolę sobie dziś zaprosić Was na faszerowane jajeczka, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. U mnie dziś jajka po duńsku, tak je nazwałam bo nafaszerowałam je remuladą duńską :) Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane na twardo
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszną, tradycyjną babkę drożdżową, taką bogatą w smaku, idealną na Świąteczny,Wielkanocny stół. Przepis ten jest z nami bardzo długo, pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa, gdy babcia piekła ją w ogromnej formie. Dziś już takich dużych form nie ma, więc zmniejszyłam wszystkie składniki o połowę i tak, rokrocznie, na Wielkanoc powstaje(...)mąkę przesiewamy do sporej miski, na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Odstawiamy na 10 minut. RESZTA SKŁADNIKÓW: 1/2 szklanki ciepłego mleka 4 żółtka (lub, w wersji nieświątecznej, 2 jajka) 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny (lub pomarańczy) ewentualnie kilka kropel aromatu 100 g roztopionego, letniego masła bakalie (polecam rodzynki i żurawinę
Rozpustne gotowaniepodczas warsztatów kulinarnych. Mazurek bez mąki i spulchniaczy, żeby był puszysty trzeba dobrze ubić białka (nie za szybko). Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika
SzczyptaSmaQZapiekanka to temat przepisu miesiąca w marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a zapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę. Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż
codojedzeniadzisiaj wykonany.Wiosenne porządki mam już za sobą, a więc czas zabrać się za planowanie menu na Wielkanoc. Święta się zbliżają i naszła mnie ochota na coś słodkiego, świątecznego, ale nie skomplikowanego. Typowo świątecznymi ciastami są babki i mazurki,ale na nie będzie czas w przyszłym tygodniu, więc dzisiaj padło na keks,którego bardzo dawno nie jadłam,a robi się
Bon appetit mon amieRating: Ze sporym opóźnieniem dodaję przepis na maślano – cytrynowy sos do ryby, gdyż po raz pierwszy sos ten podałam wraz z rybą na stole świątecznym – w Wigilię. Moje dzieciaki uwielbiają ryby, ale w ten dzień chciałam dodać odrobinę innowacyjności na tradycyjnym stole świątecznym. Połączenie cytryny i masła i oblanie nimi ryby było bardzo fajnym […] The post Maślano
Magiczny Garnekmiłośnikom maku i kokosu. Połączenie tych dwóch skrajnych smaków, które świetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na weekendowe ciasto. A przy odrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku(...)masy. Dekorujemy wedle uznania np płatkami migdałowymi, prażonym kokosem ale nie jest to niezbędne, gdyż nawet bez dodatków ciasto prezentuje się ciekawie. *Jeśli chcemy aby ciasto wyglądało bardzie świątecznie, możemy ozdobić je gotowymi pralinami typu Raffaello. Smacznego
Tagebuch po polskuryby i owoce morza są super, tego nie muszę Wam mówić! Pamiętacie zapewne akcję Lidla, gdzie w okresie świątecznym można było zdobyć książkę za 6 znaczków, prawda? Na pewno są tacy, którzy nie zdążyli, a książkę by mieć chcieli. Tutaj będą mogli ją zdobyć! Książka RYBY SĄ SUPER to 80 wcześniej niepublikowanych na stronie kuchnialidla.pl przepisów, zebranych na prawie trzystu(...)się w całości pod tym postem 2/ Zadanie konkursowe polega na dodaniu komentarza i odpowiedzeniu na pytanie ZA CO KOCHASZ RYBY? JAKA RYBA GOŚCIŁA U CIEBIE W OKRESIE ŚWIĄTECZNYM? Podaj przepis . 3/ Komentarze obraźliwe, kradzione, kopiowane z innych konkursów i niezwiązane z tematem konkursowym będą usuwane. 4/W konkursie nie mogą brać udziału komentarze, które zostały zgłoszone do konkursu
Z Kuchni Do Kuchniświąteczny sernik zaskoczył moich świątecznych gości swoim jedynym i niepowtarzalnym smakiem. To że jest wilgotny i delikatny to super sprawa a do tego mleko w proszku w połączenie z naturalną wanilią sprawia że sernik smakuje karmelem. Zapraszam na pyszny sernik a robi się go bardzo szybko. Sernik z mlekiem w proszku i rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBoże Narodzenie to świetna okazja, by przypomnieć sobie tradycyjne polskie smaki i z pewnością ta książka bardzo nam w tym pomoże. Książka podzielona jest na trzy działy - "Potrawy wigilijne", "Świąteczny obiad" i "Słodkie wypieki", w których każdy znajdzie coś odpowiedniego i przypomni sobie zapach i smak świąt z dzieciństwa. Utrzymana w świątecznym klimacie, bogato ilustrowana książka to prawdziwa kopalnia pomysłów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarazy piłam grzańca w Krakowie i Katowicach, ale uwierzcie mi, jeszcze nigdy nie piłam takiego zrobionego w domu. Pomimo, że pogoda za oknami iście wiosenna, zrealizowałam swoje postanowienie świąteczne i był grzaniec, z bakaliami! Zazwyczaj preferuję wina schłodzone, grzane wino w połączeniu z domowej roboty keksem to zgrany smakowo duet świąteczny, spróbujcie koniecznie! Grzane wino z bakaliami Składniki
Moja smaczna kuchnia