się czujecie w Nowym 2014 roku? Szampańsko? To dobrze, bo taki będzie cały rok, czego Wam życzymy z całego serca! A jeśli zostały Wam świąteczne pierniczki, to proponuję pyszny deser tiramisu. Mnie zostały, bo schowałam! Składniki na 5 porcji: • ok. 25 pierniczków świątecznych lub ze sklepu • 250 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki
To co kochamŚwiąt pełnych magii i uroku życzymy wszystkim czytelnikom bloga to c o kocham. com Niech ten świąteczny czas odmieni wszystkich nas. Niech pokój i spokój nam w sercach zawita. Niech pośpiech przy stole nie gości. Niech tegoroczne święta będą pełne radości. Niech razem z opłatkiem uśmiechem się każdy podzieli, byśmy w ten czas świąteczny byli
To co kochamOryginalne tiramisu wprost uwielbiam, więc gdy tylko nadszedł czas moich urodzin postanowiłam przygotować tort urodzinowy w stylu tiramisu, dodatkiem przełamującym kawowy posmak są maliny - REWELACJA! :) Już
Cooking MonsterMięso mielone daje wiele możliwości, więc postanowiłam z nim poeksperymentować i stworzyć te pyszne roladki przyprawione na sposób włoski, z mozzarellą w środku, owinięte chrupiącym boczkiem
Cooking MonsterŚwiąteczna mikstura pełna żurawiny, czarnej porzeczki i cytrusów. Wzbogacona o oryginalne nuty świeżo ściętej sosny i wanilii. Czy to będzie świąteczny koktajl? Lekki, słodki zapach, który od razu roznosi się po całym domu. Tylko kolor wosku skojarzył mi się ze świętami. Wosk przyjemnie pachnie, ale nie jest moim ulubieńcem z tej kolekcji. Wosk znajdziecie tutaj . W sklepie goodies.pl
Magiczne Życie MartyDzielę się z Wami przepisem na najpyszniejsze krokiety na świecie - krokiety mojej Mamy! Są wyśmienite! :) Kuchnia mojej Mamy jest niezwykła, najczęściej przyrządza niby proste potrawy, ale
Cooking MonsterPieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w
Cooking MonsterMam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso
Cooking MonsterMieszkam na Śląsku i taki typowo śląski obiad, w skład którego wchodzą rolady wołowe, kluski śląskie i niebieska kapusta zwana u nas modrą kapustą, jada się zawsze w dni świąteczne. Mój tata był górnikiem (aktualnie na emeryturze), więc danie to było obowiązkowe w barbórkę. Wczoraj zaś danie to zagościło na moim stole z okazji odpustu :-) Jak można poczytać w zapiskach(...)historycznych, taki obiad podawany był już w dawnych czasach na weselach. Z czasem wszedł on również do menu z okazji chrzcin, komunii i obiadów świątecznych, a nawet niedzielnych. Poniższe przepisy są autorstwa mojej babci, a przekazała je mi moja mama. SKŁADNIKI Na rolady śląskie: 1 kg mięsa wołowego 1 cebula 100-120 g słoniny wędzonej 60 g margaryny 4 liście
Passions hobbies lifeDziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z
Cooking MonsterPieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w
Cooking MonsterSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterDzisiejszy przepis pochodzi (jak większość moich przepisów świątecznych) z archiwów rodzinnych i jak to bywa przy innych ciastach, jestem przedstawicielką czwartego (co najmniej!, bo nie udało nam się dotrzeć do źródeł przepisów) pokolenia, piekącą ten orzechowiec. Jego zapach znam od zawsze - poznałam go mając kilka miesięcy i przez tyle lat zawsze zachwyca mnie tak samo i uspokaja, daje mi poczucie(...)bezpieczeństwa. W okresie świątecznym zawsze muszę go upiec. To orzechowiec - symbol. Jest dla mnie niezbędny prawie jak opłatek na wigilijnym stole i żywa choinka z bombkami i lampkami. Orzechowiec Ciasto 3 dkg drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 żółtka 20 dkg masła 25 dkg mąki Masa 20 dkg orzechów włoskich zmielonych 18 dkg cukru 1 paczka cukru
Posadzone i zjedzoneDziś przepis poniekąd zainspirowany papierkowym "Wiejskim garnkiem" od Winiary, ale w całości wykonany z domowych składników - żadnych gotowców! :) Bardzo lubię szybkie i niewymagające dania tzw
Cooking MonsterFascynacja batatami trwa, więc pojawia się kolejny przepis z ich wykorzystaniem oraz sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats . ;) Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach
Cooking Monster