Po Tłustym Czwartku i mi zostało trochę białek, a dokładnie 7. Całkiem przypadkiem natknęłam się na ten przepis. który od razu do mnie trafił. Po przeczytaniu
Blondynka GotujeDo keksa zbierałam się ponad tydzień. Nie wiem dlaczego, ale chodziłam obok przepisu, a zabrać się za pieczenie nie mogłam. Ale jak widzicie na załączonym obrazku
Blondynka GotujeLubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z Moje Wypieki. Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z
Blondynka GotujePrzepis pochodzi z Moje Wypieki. Tym razem zamiast babki upiekłam 12 mini babeczek. Pyszne jak zawsze. Ten przepis to jeden z ulubionych przepisów mojego syna
Blondynka GotujeJak mogłam nie upiec tego mazurka na święta? Nie mogłam. Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że znajdzie się na moim stole wielkanocnym. Zrobiłam go troszkę inaczej niż
Blondynka GotujeTen mazurek mnie oczarował. Jak go tylko zobaczyłam na Kwestia Smaku wiedziałam, że będzie idealny dla mnie. Daktyle, czekolada i sól morska. Jedliście kiedyś
Blondynka GotujeSernik, który oczarował wiele osób. Sernik inny niż wszystkie. Wiśnie, czekolada i ser. Dla mnie super trio. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, troszkę go
Blondynka GotujeBardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec (już nawet nie szukamy innych przepisów). Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich
coolinarnastrefa.blogspot.comNiezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszny sernik na kruchym cieście. Numer 1 wśród serników (być może za sprawą dodatku w postaci oliwy z oliwek). :) Do tego polany konfiturą brzoskwiniową, która świetnie
coolinarnastrefa.blogspot.comPuszysta i delikatna babka, obecnie chyba już trochę zapomniana (chociaż może tylko przeze mnie). Dawno jej nie jadłam (ostatnio chyba w dzieciństwie :)), dlatego postanowiłam sięgnąć po
coolinarnastrefa.blogspot.comPuszysta, maślana, delikatna, pachnąca wanilią i cytryną, nie za sucha babka drożdżowa. Czy można wymagać czegoś więcej od baby drożdżowej? :) No może tylko tego, że mogłoby
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo lubię ciasta piaskowe. Chciałam upiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983
coolinarnastrefa.blogspot.comBabki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się
Słodkości i nie tylkoDalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu
Słodkości i nie tylko