Biała kiełbasa najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną
Życie zaczyna się w kuchniLekkie sałatki z wykorzystaniem świeżych warzyw to bardzo fajna alternatywa do cieżkich majonezowych sałatek z gotowanych warzyw korzennych. Połączenie kapusty pekińskiej, śledzia i chrzanu może się
Życie zaczyna się w kuchniZdaję sobie sprawę, że Ameryki nie odkryłam, ale schab, który przygotowałam na świąteczny obiad u Rodziców smakował mi na tyle, że postanowiłam wziąć go na bok
Kuchnia w czekoladzieKolejna propozycja na wielkanocny stół to tartaletki z kajmakiem i kolorowymi jajeczkami. Przepis opublikowany w Ciastach czytelników w 2016 r. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto w tradycyjnej wersji najczęściej nazywane orzechowcem i miodownikiem u mnie w wariancie LCHF to dwa blaty biszkoptowe przełożone kremem kokosowym lub budyniowym w wersji z
Ola la LCHFWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne jajka wielkanocne, a przy okazji podzielić się moim sposobem na sprawdzenie ich świeżości. Zanim je ugotujemy najlepiej upewnić się czy
Przepisy BabciNie od dziś wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze. Wiemy z czego są zrobione. Bardzo polecam robić je samodzielnie, co prawda wymaga to trochę czasu, ale
IzabelawkuchniTaka szynka umili każdy dzień. Idealna na Świąteczny stół. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i natrzeć mięso. Włożyć mięso razem z całą marynatą do woreczka. Szczelnie
Kuchnia PokoleńSernik gotowany - przepis pamiętający czasy PRLu, dlaczego akurat pomysł gotowania masy serowej.... Może brak piekarników, wówczas prodiż, w wielu domach, pełnił funkcję piekarnika. W wielu domach
królestwo garówCiasto Kubanka to połączenie różnych kombinacji smakowych. Puszysty, pachnący rumem biszkopt, delikatny krem czekoladowy, kwaskowe powidła śliwkowe i to wszystko w jednym kawałku. Wbrew pozorom nie
Pieguskowa KuchniaSKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) pół opakowania roszpunki 2 pomarańcze 1/3 owocu granatu 40 g orzechów
Atlas SmakówMam zaszczyt przedstawić babkę kajmakową, wspaniałe ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne, albo tak po prostu na niedzielne popołudnie do kawki :) Babka jest bardzo puszysta, mięciutka
Różne smaki w kuchniWszyscy chorują, dopadło i nas. Nie chce mi się za bardzo stać w kuchni, dodatkowo poranny niewypał w postaci szakszuki też mi nie pomógł. Będę ją
KardamonovySkładniki: 3 jajka 100 g masła 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
czarrna od kuchniPIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości
Moja Książka Kucharska