ryżowe naleśniki z wegańskim bialkiem z groszku , waniliowym jogurtem sojowym i domowym dżemem morelowym z wanilią~ Dzisiaj jest również Światowy Dzień Wegan ! Tak, mamy swoje święto :) Wspaniale, prawda? :) Z tej okazji na Shape It super okazja! Darmowa dostawa wegańskiego białka z groszku Green Love! >> KLIK << Dodatkowo możecie użyć kody rabatowego SROSLINA15 i dostaniecie 15% rabatu
breakfast of dreamsDzisiaj przepis na kultowe creepy witches fingers czyli palce wiedźmy, idealne na haloween :) Chociaż w Polsce to święto nie jest hucznie celebrowane, to jednak przed wieloma domami można zaobserwować wydrążone dynie czyli amerykańskie jack-o-lantern u mnie również obowiązkowo, wielka dynia przed domem, śmieszne wypieki i dużo świeczek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru
zdrowa vege kuchniadajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę słabe - zbliża się Narodowe Święto Niepodległości - i rusza gastronomiczna akcja promująca konsumpcję gęsiny. Oczywiście, dla przeciętnego kulinarnego smakosza gęsina nie jest tak dostępna na co dzień jak inny drób. Także tu warto dostrzec plus tego
Right Behind The Kitchenpaździernika obchodzimy Halloween. W Polsce święto to jest mniej popularne niż w Stanach Zjednoczonych, a ja osobiście nie obchodzę Halloween, ale te śliczne sowy tak mnie zainspirowały, że musiałam je zrobić! Są idealne na Halloween czy na imprezę urodzinową! Zachwycają wyglądem pomimo, że niektóre sowy mają lekkiego zeza ;-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldZbliża się Halloween- święto zapożyczone co prawda, ale pomyślałam, że fajnie będzie pobawić się trochę jedzeniem i przygotować coś na tą okazję. Bo wiecie, we mnie ciągle tkwi dziecko i uwielbiam wszelkie takie siupne jedzeniowe kombinacje, dlatego przez ten tydzień postaram się podrzucić Wam kilka prostych i fajnych pomysłów ;) Dziś mamy "Upiorrrne Papryki"- nic bardziej prostszego i smacznego chyba
Czerwona PorzeczkaHalloween to święto, które powoli znajduje swoich sympatyków również w Polsce. Ja go nie obchodzę, imprez tematycznych nie robię i nie uczestniczę w nich, ale z uwagi na to, że od dziecka mam słabość do strasznych rzeczy nie mogę oprzeć się stylizowanemu jedzeniu rodem z amerykańskiego Halloween Party. Mnie to naprawdę nie przeraża i nie obrzydza, wiadomo, każdy ma swoją
Pasja Smakusklepie z polskimi produktami zobaczyłam twaróg, od razu wiedziałam, co z nim zrobię. Jedzenie pierogów to dla mnie istne święto, z powodu braku odpowiednich produktów, czy nieczęstych wizyt w Polsce. Nawet nie wiecie jak Wam zazdroszczę głodomorki, że macie tyle pierogarni! Jednak jak każdy z nas wie, najlepsze pierogi, to te domowe. Najlepiej jeśli ulepi je mama, albo babcia
Smakuj życie!Dziś zachciało mi się coś słodkiego ... ...( nie taka to znów nowość) ale z racji ,że dziś święto i sklepy zamknięte to nici ze słodkich zakupów. Przejrzałam więc szafki w kuchni i bingo! Znalazłam pomysł na poobiedni deser;-) Składniki: paczka wafli tortowych (okrągłe lub kwadratowe) nutella powidła z czarnej porzeczki (własnej roboty) lub powidła śliwkowe również własnej produkcji Wafle
potrawyregionalnepierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji Chrztu Świętego. Idealny lukier zrobiłam z proporcji podanych na Moich Wypiekach (klik) . U mnie zrobiony z połowy porcji. Lukier ma być tak gęsty, że postawiona kropla na stole stoi
kawawszklancekochać. Nie można jej nie pragnąć. Jej wykwintność i smak zawdzięcza prostocie i całemu temu ludzkiemu zamieszaniu, które towarzyszy Włochom już od wczesnych godzin rannych. Poranne caffe, cornetto, prasa. Święty spokój przynajmniej rankiem, nawet gołębie nastawione przyjaznie! Południowy makaron, frutti di mare pachnące plażami tak cudnymi, że trudno oderwać oczy. Chrupiące i pełne tradycji łakocie do kawy ,choćby
Z Kuchni Do Kuchnidelegację. Na jeden dzień przeniosłam się do innego świata. Do świata dyniowego czyli na XII Dolnośląski Festiwal Dyni do wrocławskiego Ogrodu Botanicznego. Wyruszyłam skoro świt by móc zobaczyć święto tego wspaniałego warzywa. Oprócz doznań wizualnych miałam też okazję być jurorem w konkursie na najsmaczniejszą dynię. Poniżej kilka migawek z Festiwalu i Ogrodu samego w sobie. Warto było pędzić
Dzieje kuchennej Wiewióryprodukcji pisco rozpoczyna się w połowie lutego, zaczynając od najwcześniejszej odmiany – muskatu austriackiego – po te, których okres dojrzewania kończy się najpóźniej. Winobranie jest uznawane w regionie za moment święty, który wpływa bezpośrednio na późniejsze etapy produkcji pisco. Z zebranych winogron tłoczony jest sok. Podobnie jak przy produkcji win, cukier zawarty w moszczu przechodzi proces fermentacji pod wpływem drożdży, w wyniku
królestwo garówdobre. Po powrocie do domu pozostało mi tylko zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa
Kuba Gotujenabiera ciemnobrazowego koloru. Tego rodzaju sosem polewa sie zazwyczaj ugotowanego lub upieczonego indyka lub kurczaka, glownei na weselach, urodzinach, chcinach czy podczas Swiat Bozego Narodzenia, a takze podczas swieta Cinco de Mayo, ktore jest waznym swietem jedynie w rejonie Puebla. Sosy mole moge miec rozne smaki i skladniki, jednakze podstawowym elementem jest papryczka chili. Wedlug legendy pierwsze mole zostalo przygotowane
Codzienne Gotowanie