Dziś z mężem mamy małe święto. Jest to 23 rocznica naszego ślubu. Postanowiłam na deser zrobić coś czego jeszcze nie robiłam. Trochę ryzykowałam, bo miałam obawy że może się nie udać i nie będzie deseru. Ale nie potrzebnie bo wyszedł idealnie. A to specyficzne pęknięcie skarmelizowanego cukru - super. Mąż zadowolony, deser zjedzony. Szukając przepisów spotkałam różne temperatury pieczenia. Ja wybrałam
Ewa w kuchniDzisiaj Walentynki, święto miłości, dla Wszystkich zakochanych, chcących kochać (bo kto nie chce kochać i być kochanym?) mam przepis na zupę krem, którą możemy w piękny sposób podać ukochanej osobie :) Jak większość moich przepisów, robi się ją bardzo prosto a smak jest wspaniały :) Składniki (dla 2 osób) - 1/2 brokułu, - 1/2 kalafiora, - 4 nieduże ziemniaki, - 3 małe buraki, - ok 1 szklanki
Co na wege obiad?uważam, że sam dzień jest uroczy. To kolejna okazja do obdarowywania naszych bliskich (nie tylko ukochanych partnerów i partnerki) słodkimi prezentami od serca. Może faktycznie jest to bardzo komercyjne święto, ale czy to komuś tak naprawdę robi krzywdę? Ja uważam, że miło jest dostać czekoladki, kwiatka czy romantyczną kartkę z wyznaniem miłości. Ja dla swoich domowników przygotowałam urocze drożdżówki
Pasja Smakumoja druga dzisiejsza propozycja walentynkowa- pyszne kruche ciasteczka. Ciastka są szybkie, łatwe do przygotowania i do tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder
Tradycyjna kuchnia KasiKluski z batatów, z bananem, tahini i syropem klonowym walentynki dziwne, święto, lekko (bardzo) komercyjne, ale w pewien sposób z pewnym urokiem, ciekawie jest kiedy się czasami patrzy na pomysły innych, na chłopaka z pękiem latających baloników nad jego głową, czy inne, ja trochę nie "zwyczajnie" bo wczoraj je "obchodziłam" cudownie było tak w skrócie :) ^^ Miłego
More food, love and dreamszdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe z mojego ulubionego i moim zdaniem najlepszego przepisu, który zawsze się udaje. Co prawda jest trochę zabawy z zawijaniem, ale nie przejmujcie się, liczą się chęci. Moje jak na pierwszy raz nie wyszły idealne
Czerwona PorzeczkaJako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce i kremówka z mascarpone świetnie się uzupełniają tworząc idealną całość. Słodkich Walentynek Kochani! Składniki: 4 jajka 9 łyżek cukru 9 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 szklanki śmietany kremówki
Z Majeczką w kuchnigębie" Może i Wy na takie się skusicie i to nie tylko z okazji Walentynek, ale i w każdy inny dzień. Nie wstawiałam innych przepisów w związku z tym świętem, bo jakoś nie przykładam się do niego zbyt mocno. Ale ciasto na weekend zawsze musi być. Składniki ciasto francuskie XXL (375 g ) 1 jajko 3 łyżki cukru Krem
O kuchni z uczuciemwszystkich wielbicieli ryb, coś bardziej wykwintnego..., danie idealne na walentynki, ale nie tylko. Wszak święto można mieć również na co dzień. My bardzo lubimy ryby i to pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Wam tatar z łososia, choć wersji tego tatara mieliśmy już kilka, to osobiście ten najbardziej przypadł nam do gustu. Z podanych ilości wychodzi danie dla 2 osób
Smaczne ZdroweDzień dobry! Święto Zakochanych już jutro! Świętujecie ten dzień bardziej wyjątkowo? A może podobnie jak ja uważacie, że zakochani Walentynki powinni świętować codziennie? :-) W tym roku nie przygotowałam żadnego dania obsypanego serduszkami, ale za to zebrałam kilka słodkich, rozpustnych przepisów na desery, które z pewnością umilą Wam ten specjalny dzień. Jeśli poszukujecie innych inspiracji walentynkowych zapraszam również tutaj. Sernik
Pora coś zjeśćWłaściwie nie czujemy z Piotrkiem jakiejś specjalnej presji na świętowanie Dnia Zakochanych. Nie żebyśmy mieli coś przeciw, bo przecież mimo całej komercyjnej otoczki i innych wytykanych temu świętu wad, jest to jednak kolejna okazja do pokazania komuś, że jest kochany, a tych przecież nigdy za wiele. Nam zwyczajnie nie potrzeba tego dodatkowego bodźca, i bez… Continue reading Lukrowane serduszka
brunetkawkuchniWielkimi krokami zbliża się dzień zakochanych! Przyznam, że uwielbiam to święto, chociaż każdego dnia powinniśmy je obchodzić ;) Z tej okazji przygotuję na pewno jakiś smakołyk dla mojego misia, przepis na tą pychotę znalazłam tutaj . A Twój misiu/żabcia/rybka/skarbek? Może też powinien dostać coś pysznego? A może fondant czekoladowy? Pyszny, no i zgodny z dietą! Aż mi ślinka cieknie, chociaż
Jak gotować i nie zwariowaćNiezwykle szybki i nieskomplikowany deser :) Pysznie smakuje, świetnie wygląda, każdy da radę go przygotować :) Pierwsza, tegoroczna propozycja na zbliżające się Walentynki :) Obchodzicie to święto? Nawet jeśli nie, to i tak ten deser możecie przygotować, wszak dobry czas na coś pysznie słodkiego jest zawsze :-) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Domowa cukiernia Ewydzisiaj jest ten piękny dzień, gdy możemy objadać się pizzą do woli! W końcu międzynarodowe święto zobowiązuje, nieprawdaż...? Można wybrać drogę prostą, czyli pójście do pizzerii na rogu i wybranie ulubionego numerka z listy, który już nieraz ratował nam życie, gdy w lodówce tylko światło i/lub echo (niepotrzebne skreślić) , a chęci na przyrządzenie czegoś bardziej skomplikowanego od wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięto pizzy też trza jakoś uczcić..ja zrobiłam ciasto z mieszanki dwóch mąk -oczywiście z Młynomagu ..mąki tortowej i mąki chlebowej żytniej..z tej porcji można zrobić dwie cienkie pizze lub jedną na grubym spodzie..u mnie akurat jedna okrągła na grubym spodzie....dodatki do pizzy oczywiście można dać wg własnego gustu..ja po raz pierwszy użyłam grzybów
Moje domowe kucharzenie